H «ΕΛΕΝΗ» του Ευριπίδη, με την Πέμη Ζούνη και τον Αντώνη Καφετζόπουλο, στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης



ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου θα παρουσιάσουν στο Φεστιβάλ Αθηνών (Ηρώδειο 15 & 16 Ιουλίου) και σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της χώρας την παράσταση του έργου του Ευριπίδη «ΕΛΕΝΗ».

Η «ΕΛΕΝΗ» είναι χαρακτηριστικό δείγμα ιλαροτραγωδίας, μιας και εδώ το καθαρά δραματικό στοιχείο υπονομεύεται από το κωμικό. Η ίδια η υπόθεση του έργου άλλωστε τοποθετεί το εμβληματικό πρόσωπο της Ωραίας Ελένης όχι στην Τροία αλλά στην Αίγυπτο. Στην Τροία , σύμφωνα με την εκδοχή αυτή του Ευριπίδη, πήγε το αιθέρινο είδωλο της και η ίδια η Ελένη αμόλυντη, αθώα και άσπιλη περιμένει τον άντρα της στην Αίγυπτο, πιστή στο γάμο της. Κι έτσι ο Τρωικός Πόλεμος έγινε για ένα «πουκάμισο αδειανό»……

Η παράσταση κινείται ακριβώς πάνω στη διαχωριστική γραμμή κωμικού και τραγικού κρατώντας τις λεπτές ισορροπίες που ένα τέτοιο έργο απαιτεί ενώ τονίζεται η «Πιραντελική» διάσταση του με το παιχνίδι μεταξύ του «είναι» και του «φαίνεσθαι».

Η «άχρονη» όψη της παράστασης συνδυάζεται με τον ήχο ανακατασκευασμένων αρχαίων οργάνων μιας και ο συνθέτης της παράστασης, Νίκος Ξανθούλης, έχει διεθνή αναγνώριση σε καλλιτεχνικό και ερευνητικό επίπεδο στον τομέα της αναβίωσης της αρχαίας ελληνικής μουσικής.

«ΕΛΕΝΗ» του Ευριπίδη

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου
Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης, Σκηνοθεσία : Βασίλης Νικολαΐδης
Σκηνικά-Κοστούμια: Νίκος Σαριδάκης, Μουσική: Νίκος Ξανθούλης
Χορογραφία: Αγγελική Στελλάτου, Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Οργάνωση Παραγωγής: LP ART

ΔΙΑΝΟΜΗ

ΕΛΕΝΗ: Πέμυ Ζούνη, ΜΕΝΕΛΑΟΣ: Αντώνης Καφετζόπουλος
ΤΕΥΚΡΟΣ: Νίκος Αρβανίτης, ΘΕΟΚΛΥΜΕΝΟΣ: Αντώνης Καρυστινός
ΘΕΟΝΟΗ: Νίκη Παλληκαράκη, Α´ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ – ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΣ : Γιάννης Κοτσαρίνης, Β´ ΑΓΓΕΛΙΑΦΟΡΟΣ – ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΣ: Γιώργος Τσαπόγας,
ΓΡΙΕΣ: Ευγενία Μαραγκού, Εύα Κάρτσακλα
ΧΟΡΟΣ
Νίκη Παλληκαράκη, Ευγενία Μαραγκού, Ειρήνη Τζανετουλάκου, Ηλέκτρα Καρτάνου,
Κατερίνα Φωτιάδη, Εύα Κάρτσακλα, Μαρία Τζάνη, Νίκη Αναστασίου, Εύη Γιαννακοπούλου

ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.