Κοζάνη: Κόντρα για τα οικονομικά του Δήμου



Το θέμα των οικονομικών του Δήμου, με αφορμή τον απολογισμό του 4ου τριμήνου του 2012, συζητήθηκε  στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, θέμα για το οποίο άσκησε έντονη κριτική η αντιπολίτευση, ενώ από την πλευρά της η δημοτική αρχή έκανε λόγο για βελτίωση των οικονομικών του δήμου τον τελευταίο χρόνο, ενώ η αντιπολίτευση άσκησε έντονη κριτική, κάνοντας λόγο για χρόνια κακοδιαχείριση που έφτασε τον δήμο ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος  Μαλούτας σχολιάζοντας τα αποτελέσματα τόνισε πως «από την 1η Ιανουαρίου του 2011 έχει καταβληθεί μια πολύ τεράστια προσπάθεια στον τομέα των οικονομικών. Εκμεταλλευτήκαμε κάθε δυνατότητα που είχαμε για να συμμαζέψουμε τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου, όπως ο συμψηφισμός παρακρατηθέντων, τα ληξιπρόθεσμα, η εσωτερική λειτουργία του Δήμου». Όπως ο ίδιος τόνισε, «με ένταση και επιμονή θα συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση. Θέλουμε να είναι εντελώς ξεκάθαρη η οικονομική κατάσταση του Δήμου, ώστε να διαψευστούν για μια ακόμη φορά οι Κασσάνδρες, που προέβλεπαν ότι ο Δήμος Κοζάνης θα πτωχεύσει, δεν θα έχει να πληρώσει μισθοδοσίες κ.ο.κ. Η εικόνα του τελευταίου τριμήνου του 2012, δείχνει πραγματικά πως τα οικονομικά μπαίνουν σε μια σειρά, έχουν αρχίσει πραγματικά να συμμορφώνονται, θέλοντας και μη σε ένα βαθμό, λόγω και των αυστηρών ελέγχων από το παρατηρητήριο. Αυτή η πρακτική θα συνεχιστεί και το 2013 θα έχουμε μια ακόμη καλύτερη εικόνα, λόγω και της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιώργο Τζέλλο, με την  έκθεση του τελευταίου τριμήνου του 2012, μπορούμε να ρίξουμε μια πρώτη ζημιά στο οικονομικό απολογισμό του 2012. Προ αποσβέσεων το αποτέλεσμα είναι πλεόνασμα γύρω στις 490.000 ευρώ  και με τις αποσβέσεις ζημία 49.000 ευρώ. Ο κ. Τζέλλος σημείωσε πως «μεταξύ του τέλους του 2011 και του τέλους του 2012 οι υποχρεώσεις του Δήμου μειώθηκαν κατά 3.065.000 ευρώ. Τώρα βρισκόμαστε στα μέσα του 2013 και υπάρχει μια βελτίωση αυτής της κατάστασης. Οι υποχρεώσεις του Δήμου συνολικά είναι περίπου 30 εκ. ευρώ και στο μεγαλύτερο τους μέρος οι βραχυπρόθεσμες έχουν δρομολογηθεί προς αντιμετώπιση». Όπως ο ίδιος τόνισε και κατά τη διάρκεια του 2013 είχαν μια σειρά από

Έντονη κριτική στην δημοτική αρχή άσκησε η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Άννα Νανοπούλου τονίζοντας πως και το 4ο τρίμηνο του 2012 δείχνει ζημιογόνο αποτέλεσμα για το Δήμο Κοζάνης, παρά τις «ενέσεις» από πλευράς πολιτείας.

«Φαίνεται  και σήμερα ότι ο Δήμος δεν έχει λύσει το βασικό οικονομικό του πρόβλημα και έχει και πολλά πράγματα μπροστά του, με δικαστικές αποφάσεις ύψους 13-15εκ. ευρώ εκ των όποιων κάθε λίγο έρχεται μια τελεσίδικη δικαστική απόφαση και υπάρχει αδυναμία πληρωμής. Ταυτόχρονα κάθε μήνα «μπαίνει μέσα».

Αυτό οφείλεται σε μια διαχείριση,  που δεν ήταν στην  περίοδο των περικοπών, δηλαδή σήμερα, οι Δήμοι περνούν δύσκολα λόγω των γνωστών προβλημάτων. Ο Δήμος Κοζάνης πλην των περικοπών έχει προβλήματα και δεν παράγει έργο γιατί έχει τα παλιά  χρέη. Και ενώ έχει χρηματοδοτηθεί με εκατομμύρια από την πολιτεία, πάλι εμφανίζει ζημιογόνο αποτέλεσμα, με ευθεία αντανάκλαση στους δημότες. Επιπρόσθετα έχει και τα δάνεια, τα οποία δεν υπολογίζονται στο αποτέλεσμα και είναι σε μια πολύ δυσχερή θέση. Η παράταξη μας μιλάει για αυτά χρόνια απλά τώρα αποτυπώνονται όλα.

Εμείς προτείναμε να γίνει αξιοποίηση της περιουσίας και να μαζέψει οφειλές, που με διάκριση άφηνε σε κάποιους» τόνισε. Λίγο αργότερα και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η ίδια άσκησε μεγάλη κριτική και στον προκάτοχο του Λ. Μαλούτα Πάρι Κουκουλόπουλο, στο Δήμο, λέγοντας πως ο δήμος ήταν χρεοκοπημένος, τονίζοντας πως: «Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών ο οποίος έχει πάρει πάνω του την υπόθεση κι αναγνωρίζω ότι καταβάλλει παρά πολλές προσπάθειες και έχει βάλει σε τάξη αρκετά πράγματα, μιλάει εντελώς υπηρεσιακά, σαν τον καλό λογιστή του δήμου, που αναλύει στοιχεία. Εδώ όμως μιλάμε για έναν δήμο που κάθε μέρα που συζητούμε οικονομικά, αποτυπώνεται η τεράστια πολιτική ευθύνη, η οποία είναι, δεν ξέρω πόσο το αξιόποινο  έχει αρθεί με το συμψηφισμό  …και ποινική σε πάρα πολλές περιπτώσεις, της υπεξαίρεσης και της παρακράτησης των ασφαλιστικών».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Μητσιάκος τόνισε πως «ο ρόλος μας δυστυχώς είναι να διεκπεραιώνουμε . Θα πρέπει να βάλουμε τάξη στα οικονομικά μας, αλλά δεν μπορεί να μπει τάξη στη φτώχια και η αντίδραση πρέπει να είναι συλλογική, να μη σκύβουμε το κεφάλι και να αποδεχόμαστε αυτές τις πολιτικές», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Λευτέρης Ιωαννίδης από τη Δημοτική Κίνηση, τόνισε πως «τα οικονομικά του δήμου ταλάνιζαν, ταλανίζουν και θα ταλανίζουν τον Δήμο Κοζάνης, στο οικονομικό περιβάλλον που κινούμαστε.

Αποδεικνύεται από πού είπαμε και προεκλογικά, ότι όταν των φρονίμων τα παιδιά δεν έχουν φροντίσει να προετοιμαστούν ανάλογα, ζορίζονται. Ο Δήμος Κοζάνης αξιοποιεί γιατί το έχει ανάγκη, όλες τις πρόνοιες του οικονομικού κράτους. Η χρόνια κακοδιαχείριση, η χρόνια αδυναμία είσπραξης των εσόδων απαιτούν μια εξορθολογικοποίηση της κατάστασης, αν και αναγνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση με το τελευταίο νομοσχέδιο προσπαθεί να βάλει ταφόπλακα στην αυτοδιοίκηση».

Συνεδρίαση ΚΕΔΕ και στο βάθος …παραιτήσεις!

Την Τετάρτη συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, προκειμένου να επανεκτιμήσει την κατάσταση και να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Οι δήμαρχοι θα κληθούν να αποφασίσουν για το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, όπως και να αξιολογήσουν την κατάσταση με τα νέα οικονομικά δεδομένα, την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας.

«Είμαι βαθιά απογοητευμένος γιατί με τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν,  παρά τις μικροβελτιώσεις, πραγματικά η αυτοδιοίκηση και η χώρα πηγαίνουν χρόνια πίσω και αυτές οι επιλογές, που έγιναν με το πολυνομοσχέδιο δεν συμβάλλουν καθόλου στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας» επεσήμανε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση που είχε τεθεί για μαζικές παραιτήσεις, στην οποία συνηγορεί και ο δήμαρχος Κοζάνης, ο ίδιος τόνισε πως έχει αξία μόνο αν εφαρμοστεί μαζικά «ώστε να έχει πολιτικό αντίκτυπο». Μάλιστα ο ίδιος προσέθεσε πως «Προσωπικά είμαι αυτής της άποψης αλλά θα έχει σημασία αν πάρει μια μαζικότητα. Το να παραιτηθεί ο Μαλούτας από το Δήμο Κοζάνης δεν δημιουργεί πολιτικό γεγονός», σημείωσε.

Πρωινός Λόγος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.