Πλήρης κάλυψη της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης από τα σεισμολογικά δίκτυα

Με αφορμή δημοσιεύματα σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα σχετικά με την παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Σόκουτης δήλωσε, ότι η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης (πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης) έχει εγκαταστήσει ήδη στα πλαίσια του 3ου ΠΕΠ Δυτικής δίκτυο δέκα (10) σεισμογράφων (τριών (3) μονίμων και επτά (7) φορητών) για την πληρέστερη παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Μέτρο 4.6 «Κοινωνία της Πληροφορίας», με προϋπολογισμό 250.000€. Οι σεισμογράφοι είναι συνδεδεμένοι με το Ενιαίο Εθνικό Δίκτυο Σεισμογράφων που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ιδιαίτερα στην πόλη της Κοζάνης λειτουργεί ένας από τους κυριότερους και στρατηγικής σημασίας σεισμογράφους του Ενιαίου Εθνικού Δικτύου Σεισμογράφων.

Παράλληλα, λειτουργεί συνεχώς κάτω από την εποπτεία της ΔΕΗ στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και ένα πυκνό Φορητό Δίκτυο Σεισμογράφων, του οποίου τα δεδομένα επεξεργάζεται το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ενώ η περιοχή καλύπτεται επίσης και από το δίκτυο μονίμων σταθμών στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι επιστήμονες, η παρουσία όλων αυτών των σταθμών καθιστούν την κάλυψη της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης επαρκέστατη από κάθε άποψη ως προς την παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.