Συνεχείς παλινωδίες της κυβέρνησης με τις αποδείξεις – Τι θα ισχύσει τελικά



Αποδείξεις. Τις μαζεύουμε τελικά ή όχι; Καταργείται το μέτρο ή αλλάζει; Ελάχιστοι ξέρουν την ακριβή απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα και ίσως τα στελέχη του υπουργείου να μην είναι μέσα σ’ αυτούς.

Διότι από την πρώτη μέρα θητείας της τότε τρικομματικής, νυν δικομματικής κυβέρνησης μέχρι και σήμερα λύση – παρά τις παλινωδίες – δεν έχει βρεθεί. Οπως λύση δεν βρέθηκε ούτε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε από το αμερικανικό μοντέλο όπου όλες οι αποδείξεις εκπίπτουν, στη συνέχεια προσπάθησε να λανσάρει την κάρτα αποδείξεων, μέτρο που ουσιαστικά δεν ίσχυσε ποτέ, διότι ελάχιστοι ήταν αυτοί που την προμηθεύτηκαν και αργότερα έφτασε στο άλλο άκρο της πλήρους κατάργησης.

Οι πληροφορίες πως η συλλογή αποδείξεων θα πάψει να ισχύει προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ανάγκασε τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα να βγει και να τονίσει πως, όχι, το μέτρο δεν καταργείται.

Οι διευκρινήσεις Στουρνάρα – Μαυραγάνη

«Δεν καταργούμε το μέτρο της συλλογής αποδείξεων και θα καταθέσουμε σχετική διάταξη τον Σεπτέμβριο όπου το μέτρο θα συνοδεύεται από φορολογικά κίνητρα», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε πως η αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που πραγματοποιείται μέσω του πολυνομοσχεδίου δεν είναι οριστική και πως τον Σεπτέμβριο πρόκειται να συμπληρωθεί με νέες διατάξεις, ώστε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι επενδυτές, σε τι εκπτώσεις μπορούν να προσβλέπουν.

Ούτε η δήλωση του υπουργού Οικονομικών ήταν αρκετή για να αποσαφηνιστεί το ζήτημα και χρειάστηκαν επιπλέον διευκρινήσεις από τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη. «Το 2013 θα ισχύσει κανονικά το μέτρο της συλλογής αποδείξεων από τους φορολογούμενους», είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους και συνέχισε: «Από 1η Ιανουαρίου 2014 θα καταργηθεί, αλλά τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα έχει φέρει ρύθμιση για συνδυασμό των αποδείξεων με παροχή κινήτρων. Στην επόμενη φάση θα υπάρξει μέριμνα για μια διαφορετική προσέγγιση. Για έξυπνα κίνητρα στο θέμα των αποδείξεων. Θα το δούμε».

Τι ισχύει για το 2013 και τα κίνητρα

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, λοιπόν, για το 2013 συνεχίζετε και συλλέγετε αποδείξεις, οι οποίες θα πρέπει να φτάνουν στο 25% των εισοδημάτων και θα χρησιμοποιηθούν για την φορολογική δήλωση του 2014, δήλωση που αφορά τις απολαβές του 2013. Η συλλογή αποδείξεων τυπικά καταργείται την 1/1/2014, ωστόσο πρακτικά δεν πρόκειται να καταργηθεί. Απλώς θα τροποποιηθεί, αφού τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση πρόκειται να παρουσιάσει ένα νέο μέτρο, το οποίο θα ισχύσει από το 2014 – άρα θα αφορά τη φορολογική θα δίνει κίνητρα στον φορολογούμενο προκειμένου να συγκεντρώσει αποδείξεις. Γυρίζουμε, δηλαδή, στη λογική του Γιώργου Παπακωνσταντίνου όπου είχε εφαρμόσει πολιτική κινήτρων.

Ποιο, όμως, θα είναι το νέο μοντέλο που σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση; Αυτή τη στιγμή το σενάριο που φαίνεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες είναι η αποδέσμευση των αποδείξεων από το αφορολόγητο και η συλλογή τους να γίνεται είτε με τη μορφή της κάρτας αποδείξεων είτε μέσω χρεωστικής κάρτας. Ενα από τα κίνητρα που εξετάζεται είναι η επιστροφή ΦΠΑ στον καταναλωτή είτε μια φορά το χρόνο είτε ανά εξάμηνο. Ολα τα μέτρα είναι πιθανά και υπό συζήτηση, αφού τα στελέχη της κυβέρνησης προσπαθούν σαν άλλοι μαθητευόμενοι μάγοι να βρουν το μοντέλο που επιτέλους θα αποδώσει και θα σταθεροποιηθεί πριν τρελαθούν τελείως οι φορολογούμενοι.

iefimerida.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.