Μεγάλη η συμμετοχή των πολιτών στην πρώτη εκδήλωση του «Φαντάσου την Πόλη – Κοζάνη 2013



Από τον Χρόνο

Την Τρίτη 9 Ιουλίου, στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση του «Φαντάσου την Πόλη – Κοζάνη 2013» ανοίγοντας την αυλαία μιας σειράς δράσεων που θα ολοκληρωθούν στις αρχές Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι κάτοικοι της πόλης μπόρεσαν να έχουν μία βασική ενημέρωση για τους σκοπούς του «Φαντάσου» και μια πρώτη γεύση  των «εκπλήξεων» που θα ακολουθήσουν.

Στόχος της πρώτης επίσημης δράσης ήταν να κινητοποιήσει αυτό ακριβώς που αναφέρεται στον τίτλο της διοργάνωσης, τη φαντασία. Μέσω μίας προσωρινής κατασκευής (installation) από ξύλινες παλέτες και πλαστικά εσχαροκιβώτια προτάθηκε ένας άλλος τρόπος διαμόρφωσης του δημόσιου χώρου και μια εναλλακτική χρήση υλικών που, κατά βάση, θεωρούνται περιορισμένης αισθητικής και πρακτικής αξίας. Δόθηκε έτσι το ερέθισμα στους επισκέπτες να αρχίσουν να σκέφτονται έξω από τα συνήθη πλαίσια και να γίνουν πιο τολμηροί και επινοητικοί στον τρόπο που συνδιαλέγονται με το περιβάλλον τους.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των πολιτών και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών. Πάνω από 1000 ερωτηματολόγια μοιράστηκαν από τη συντονιστική ομάδα του «Φαντάσου την Πόλη – Κοζάνη 2013» τα οποία παρέχουν εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία για το πώς βλέπουν οι πολίτες την Κοζάνη. Οι ζωγραφιές και οι μικρές χειροτεχνίες των παιδιών επιβεβαίωσαν την ανεξάντλητη δημιουργικότητά τους και έδωσαν τη δική τους ξεχωριστή σφραγίδα στην όλη κατασκευή.

Είναι άκρως θετικό πώς η εκδήλωση προκάλεσε το ενδιαφέρον των πολιτών και ανταποκρίθηκε στην ανάγκη τους να εκφραστούν για τα κακώς κείμενα του τόπου. Δυστυχώς οι άσχημες καιρικές συνθήκες εμπόδισαν την ομαλή ολοκλήρωση της εκδήλωσης. Ο απολογισμός της ημέρας όμως ανέδειξε τη σημασία της προσπάθειας να επιδιώξουμε έναν συνεχή διάλογο για την πόλη και να προκαλέσουμε τη διέγερση των πολιτών και των τοπικών φορέων σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες αναβάθμισης του αστικού τοπίου.

Για την ολοκλήρωση της εκδήλωσης μεγάλη ήταν η συνεισφορά των χορηγών και οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε ξεχωριστά.

Χορηγοί εκδήλωσης
ΜΠΑΓΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛ, ΜΟΝΩΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
ΑΓΓΕΛΗΣ ΦΩΤΗΣ, ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ-ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ
ΝΙΑΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ
ΣΤΕΦΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΠΑΥΛΟΣ ΟΕ ,»ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ» ΕΙΔΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ-ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ
ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Χ. ΒΙΒΛΙΟΧΑΡΤΟΠΩΛΕΙΟ
ΗΛΕΚΤΡΑΠΟΘΗΚΗ ΜΟΥΡΑΤΟΓΛΟΥ
ΤΕΝΤΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
T26 Coffee Bar
ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΗΛΟ Cafe Bar
Ιδιαίτερες ευχαριστίες
p&n photography – ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ ΚΑΙ ΝΑΤΑΣΑ ΣΚΑΦΙΔΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ-VIDEO)
ΣΤΑΧΤΑΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ (ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ)
ΓΑΥΡΟΣ ΚΩΣΤΑΣ (ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ)
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «ΚΟΖΑΝΗ – ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» (ΟΠΤΙΚΟ-ΑΚΟΥΣΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ)

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.