Οι ζημιές από τον εγκέλαδο σε αριθμούς



Μη κατοικήσιμα 25 κτίσματα, κατοικήσιμα 242, επίκεντρο η Αιανή με ρωγμές σε 177 κτίσματα

Σημαντικές είναι οι ζημιές που προκάλεσε ο Εγκέλαδος στο νομό Κοζάνης, καθώς από τους δύο σεισμούς των 4,7 Ρίχτερ την Τρίτη 3 Ιουλίου και 4,6 Ρίχτερ την Τετάρτη 4 τρέχοντος, ράγισαν 267 κτίσματα, κατά κύριο λόγο κατοικίες, με επίκεντρο των ζημιών στην Αιανή.

Σύμφωνα με στοιχεία του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Κοζάνης, ο οποίος να σημειωθεί κινήθηκε τάχιστα, διενεργήθηκαν συνολικά 267 αυτοψίες. Από τον έλεγχο των κλιμακίων των μηχανικών της υπηρεσίας, προέκυψε ότι 242 κτίσματα υπέστησαν ζημιές, αλλά κρίνονται κατοικήσιμα, καθώς οι ρωγμές εντοπίζονται σε τοιχοποιία και είναι επισκευάσιμες. Από τους ελέγχους βρέθηκαν 25 κτίσματα που χαρακτηρίστηκαν «μη κατοικήσιμα», εκ των οποίων 11 σπίτια, ένας χώρος συνάθροισης, καθώς και στάβλοι και αποθήκες. Ειδικότερα μη κατοικήσιμα σπίτια χαρακτηρίστηκαν 5 στην Αιανή, 2 την Καισαρειά, 1 στο Κοντοβούνι, 1 στον Κήπο, 1 στις Αυλές και 1 στο Μικρόβαλτο. Ένας χώρος συνάθροισης στη Μηλέα κρίθηκε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Ο χώρος αυτός εφάπτεται με το Αγροτικό Ιατρείο, το οποίο δεν υπέστη ζημιές.

Ακατάλληλες για χρήση κρίθηκαν επίσης τέσσερις εκκλησίες στην Αιανή, στο Σπάρτο, στην Κάτω Κώμη και στα Πετρανά. Ρωγμές εμφάνισε και η εκκλησία του Πολυμύλου, η οποία όμως κρίθηκε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Το επίκεντρο των ζημιών από το δίδυμο σεισμό της προηγούμενης εβδομάδας εντοπίζονται φυσικά η Αιανή, όπου καταγράφηκαν 177 κτίσματα με ρωγμές, ωστόσο, μεμονωμένες ζημιές παρατηρήθηκαν σε πολλές περιοχές του νομού Κοζάνης, όπως στην  Καισαρειά (23 κτίσματα), στην Κάτω Κώμη (15), στην Άνω Κώμη (9), στο Κοντοβούνι, στον Κήπο, στη Μηλιά, στο Κτένι, στην Αγία Παρασκευή, στο Σπάρτο, στον Κρόκο, στις Αυλές, στις Γούλες, στο Μικρόβαλτο, στο Μεταξά, στα Πετρανά, στην Πτελέα, στην Καλαμιά, στο Κηπάρι, στον Πολύμυλο και στη Γαλάτεια Εορδαίας με ρωγμές σε ένα σπίτι το οποίο είναι κατοικήσιμο.

Σε αντίθεση με τον καταστροφικό σεισμό της 13ης Μαΐου 1995, ο οποίος είχε κατεδαφίσει ολόκληρα χωριά σε Κοζάνη και Γρεβενά, τώρα οι ζημιές – σαφώς πολύ μικρότερης σημασίας – εντοπίζονται αποκλειστικά στο νομό Κοζάνης. Στο νομό Γρεβενών καταγράφηκαν μικρές ζημιές σε δύο κατοικίες της Δημοτικής Ενότητας Γρεβενών, οι οποίες κρίθηκαν κατοικήσιμες.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του ΤΑΣ Κοζάνης Δημήτρη Πίτση, έχει ολοκληρωθεί ο πρωτοβάθμιος έλεγχος των κτισμάτων που είχαν δηλωθεί, πλην ορισμένων μεμονωμένων περιπτώσεων που δηλώθηκαν εκ των υστέρων και θα ελεγχθούν. Στις αμέσως προσεχείς ημέρες θα ακολουθήσει ενδελεχής έλεγχος σε δεύτερο βαθμό από δευτεροβάθμια επιτροπή στα 25 κτίσματα που αρχικά κρίθηκαν μη κατοικήσιμα. Με την ολοκλήρωση και του δευτεροβάθμιου ελέγχου θα χαρακτηριστούν τα κτίσματα σε «πράσινα», «κίτρινα» και «κόκκινα», αναλόγως με το βαθμό των βλαβών που έχουν υποστεί.

Κρατική αρωγή κατά 100%

Στο μεταξύ, έχουν ήδη γίνει επαφές των τοπικών παραγόντων με τον υπουργό Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την άμεση και πλήρη αποζημίωση των σεισμοπλήκτων. Να σημειωθεί ότι ο ΤΑΣ έχει στείλει επίσης έγγραφο στο υπουργείο Μεταφορών, με το οποίο κάνει γνωστό ότι ακόμη από προηγούμενους σεισμούς οι Τράπεζες αρνούνται να υπογράψουν δανειακές συμβάσεις με τους σεισμόπληκτους, με αποτέλεσμα να μην έχουν πάρει ακόμη τα δάνειά τους σεισμόπληκτοι της Καστοριάς για σεισμό του 2006, καθώς και της Σιάτιστας, Μικροκάστρου κ.λ.π., οι οποίοι είχαν ενταχθεί στην κατηγορία των σεισμοπλήκτων το 2007.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει «ανοιχτή γραμμή» του δήμου Κοζάνης με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καθώς επίσης έχει ετοιμαστεί και ένα υπόμνημα, με το οποίο η δημοτική αρχή προτείνει τους συγκεκριμένους τρόπους αποζημίωσης των πληγέντων, οι οποίοι έχουν γίνει αποδεκτοί κατ’ αρχήν από τον υπουργό Υποδομών. Ειδικότερα, για τα κτίσματα που κρίθηκαν μη κατοικήσιμα, προτείνεται 100% κρατική αρωγή, χωρίς την παρεμβολή των Τραπεζών, οι οποίες όπως προαναφέρθηκε αρνούνται την δανειοδότηση. Για τα κτίσματα που μπορούν να επισκευαστούν προτείνεται η πιστοποίηση του κόστους των ζημιών από δημόσιο φορέα και η χρηματοδότηση αναλόγως με την πρόοδο των εργασιών.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.