Ε. Ουζουνίδου: «Χωρίς νερό 8 μήνες η περιοχή της Παλιουριάς Γρεβενών λόγω του φράγματος Ιλαρίωνα»



Σοβαρά είναι τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κατασκευή του φράγματος Ιλαρίωνα στην ευρύτερη περιοχή της Παλιουριάς,  καθώς η περιοχή έχει μείνει χωρίς νερό περίπου 8 μήνες και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι είναι τεράστιες.

Συγκεκριμένα, κι όπως αναφέρουν σε υπόμνημά τους κάτοικοι της περιοχής, για την ύδρευση της κοινότητας Παλιουριάς η ΔΕΗ ήταν υποχρεωμένη από την κοινή Υπουργική Απόφαση να κατασκευάσει ένα νέο δίκτυο ύδρευσης το οποίο αυτή την στιγμή δεν λειτουργεί για αδιευκρίνιστους λόγους.

Παράλληλα, η ύδρευση της κοινότητας γίνεται εδώ και 8 μήνες μέσω συνεχών δρομολογίων αυτοσχέδιων βυτιοφόρων αμφισβητούμενης καταλληλότητας. Το νερό συχνά δεν επαρκεί για τις ανάγκες του χωριού, ενώ παρατηρούνται και ανισοκατανομές στα σπίτια του οικισμού με κάποιες περιοχές να μην έχουν καθόλου πρόσβαση σε νερό.

Το αρδευτικό δίκτυο δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι να έχουν αφήσει τα χωράφια τους ακαλλιέργητα και η καθυστέρηση εξεύρεσης λύσης θα αφήσει και δεύτερη χρονιά πολλούς κατοίκους  χωρίς παραγωγή.

Η αποπληρωμή των απαλλοτριώσεων έχει καθυστερήσει σημαντικά, ενώ η κατάκλυση πολλών στρεμμάτων από τα νερά της λίμνης έχει στερήσει  πολλούς αγρότες από τα δικαιώματά τους, οι οποίοι και λόγω έλλειψης διαθέσιμης γης δεν μπορούν να βρουν στρέμματα για να συμπληρώσουν τις ελλείψεις τους, αντιμετωπίζοντας  προβλήματα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Επίσης, τίθεται θέμα κοινωνικής αποκατάστασης κάποιων κατοίκων  που η λίμνη τους στέρησε ολόκληρη την περιουσία τους ή πολύ μεγάλο μέρος τους, αφήνοντας τους ουσιαστικά άκληρους και με ένα σύνολο μηχανολογικού και τεχνικού εξοπλισμού, που τώρα τους είναι άχρηστο.

Το οδικό δίκτυο που όφειλε να κατασκευάσει η ΔΕΗ είναι ακατάλληλο, καθώς είναι ανεπαρκές και έξω από τις προδιαγραφές που όριζε η ΚΥΑ. Πολλές καλλιέργειες καθίστανται  δυσπρόσιτες, ιδιαίτερα όταν επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες.

Το κόστος μεταφοράς νερού από τις παρακείμενες πηγές όλους αυτούς τους μήνες είναι υπερπολλαπλάσιο του κόστους των γεωτρήσεων που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την υδρευτική επάρκεια της περιοχής.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

-Σε τι ενέργειες σκοπεύει να προβεί έτσι ώστε να εφαρμοσθεί η ΚΥΑ και να επιλυθούν  άμεσα τα προβλήματα   ύδρευσης και άρδευσης της περιοχής;

-Πότε θα ολοκληρωθεί η αποπληρωμή των απαλλοτριώσεων;

-Και μέχρι τότε τι ενέργειες εξετάζει το Υπουργείο προκειμένου να διευκολυνθούν οι αγρότες στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τον ΟΠΕΚΕΠΕ;

– Τι αναπτυξιακός σχεδιασμός υπάρχει για την περιοχή έτσι ώστε να αναπτυχθούν και δραστηριότητες πέραν της αγροτικής οικονομίας που αποτελούσε μέχρι τώρα την κύρια  δραστηριότητα;

Η ερωτώσα βουλευτής
Ουζουνίδου Ευγενία

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.