Κοινωνικό Οδοντιατρείο σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα



Την έναρξη λειτουργίας Κοινωνικού Οδοντιατρείου στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα, για την παροχή πρωτοβάθμιας οδοντιατρικής περίθαλψης για ανασφάλιστους άπορους οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες, αποφάσισε η διοίκηση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης.

Ήδη η διοίκηση του Οδοντιατρικού Συλλόγου απέστειλε σχετική ανακοίνωση-  ενημέρωση στα μέλη του συλλόγου με την οποία καλεί τους οδοντιάτρους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής στην προσπάθεια αυτή.

Σύμφωνα με τον Ταμία του Δ.Σ. του Οδοντιατρικού Συλλόγου, πρόεδρο της Οδοντιατρικής Εταιρείας Πτολεμαΐδας και υπεύθυνο του Κοινωνικού Οδοντιατρείου Πτολεμαΐδας, Παναγιώτη Γκλούμπο, η λειτουργία του Κοινωνικού Οδοντιατρείου γίνεται στο πλαίσιο λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου, καθώς το Κοινωνικό Ιατρείο θα παραπέμπει στους εθελοντές οδοντιάτρους τους ασθενείς που έχουν ανάγκη άμεσης οδοντιατρικής περίθαλψης.

Ο κ. Γκλούμπος μιλώντας στον «Π» ανέφερε ότι ήδη πριν ένα χρόνο ο Οδοντιατρικός Σύλλογος είχε πάρει απόφαση να συμμετέχει στα Κοινωνικά Ιατρεία, σε οδοντιατρεία  όμως που θα στήνονταν σε χώρους που θα παραχωρούσαν οι δύο μεγάλοι δήμοι του νομού, κάτι που όμως δεν προχώρησε. Με νεώτερη λοιπόν απόφασή του ο Οδοντιατρικός Σύλλογος καλεί τους οδοντιάτρους του Ν. Κοζάνης να συμμετέχουν εθελοντικά στο Κοινωνικό Οδοντιατρείο, δεχόμενοι τους ανασφάλιστους που διαθέτουν την απαιτούμενη κάρτα που εκδίδουν οι δήμοι Πτολεμαΐδας και Κοζάνης στα ιατρεία τους.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η ενημέρωση των οδοντιάτρων για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, ενώ σχετική ανακοίνωση θα αναρτηθεί και στα Κοινωνικά Ιατρεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος που καταφεύγει στα Κοινωνικά Ιατρεία για τη δυνατότητα παροχής άμεσης οδοντιατρικής φροντίδας.

Μέχρι στιγμής έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από 10 οδοντιάτρους στην Πτολεμαΐδα και  σύμφωνα με τον κ. Γκλούμπο αναμένεται να δηλώσουν συμμετοχή περισσότεροι από 20 από τους 50 οδοντιάτρους της Πτολεμαΐδας. «Μακάρι να δηλώσουν συμμετοχή και οι 50, νομίζω όμως πως με 20-30 εθελοντές συναδέλφους μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες». Σημείωσε, ωστόσο ότι σαφής εικόνα για τη συμμετοχή εθελοντών οδοντιάτρων στην προσπάθεια αυτή, θα υπάρξει στις αμέσως επόμενες μέρες, αφού μόλις απεστάλη η σχετική ανακοίνωση του Οδοντιατρικού Συλλόγου προς τα μέλη του με την οποία τους καλεί να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Ο κ. Γκλούμπος υπογράμμισε επίσης ότι η βασική υπηρεσία που θα παρέχουν τα Κοινωνικά Οδοντιατρεία θα είναι παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας, δηλαδή η αντιμετώπιση του πόνου, καθώς «το βασικό μέλημα είναι να απαλλαγεί ο ασθενής που θα προσέρχεται στο Κοινωνικό Οδοντιατρείο από τον πόνο και εάν χρειάζεται να γίνει σφράγισμα ή εξαγωγή θα το αποφασίζει ο γιατρός, ενώ για άλλες εργασίες θα μπορεί να παραπέμπεται ο κοινωνικός ασθενής στο Οδοντιατρείο του νοσοκομείου».

Δεν παρέλειψε πάντως να σημειώσει ότι για να μπορέσει να λειτουργήσει αυτόνομο Κοινωνικό Οδοντιατρείο θα πρέπει ο δήμος να παραχωρήσει ένα χώρο για τη στέγασή του, καθώς υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης του αναγκαίου εξοπλισμού. Το σημαντικό όμως, τόνισε ο κ. Γκλούμπος, είναι να ενημερωθούν αυτοί που έχουν πραγματική ανάγκη τις υπηρεσίες του Κοινωνικού Ιατρείου και Κοινωνικού Οδοντιατρείου, καθώς εξέφρασε την άποψη ότι άνθρωποι που είναι αποκλεισμένοι από την υγειονομική περίθαλψη ίσως να μην γνωρίζουν τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών υγείας μέσα από τα Κοινωνικά Ιατρεία.

Η ημερομηνία έναρξης του Κοινωνικού Οδοντιατρείου θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες μέρες, αν και όλα δείχνουν ότι μέσα στις επόμενες 10-15 μέρες θα μπορούσε να ξεκινήσει η λειτουργία του.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.