ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης: «Καμία συγχώνευση της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Σιάτιστας «Μανούσεια»

Προς τον Υπουργό:

Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Η τρικομματική συγκυβέρνηση ακολουθώντας   την καταστροφική πολιτική των Μνημονίων και της λιτότητας και στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής καταργεί, συγχωνεύει, περιορίζει  τη λειτουργία δομών και υπηρεσιών παιδείας, υγείας, οικονομίας απειλώντας το επίπεδο διαβίωσης του λαού.

Μετά τη διάλυση της δημόσιας παιδείας συνεχίζει ακάθεκτη και με την ίδια ένταση το έργο της με στόχο  τώρα τις Δημόσιες Βιβλιοθήκες, οδηγώντας σε απόλυση εργαζόμενους που απασχολούνται σε αυτές με τη μέθοδο των συγχωνεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, περίπου 46 Δημόσιες Βιβλιοθήκες  πρόκειται να συγχωνευθούν. Σημειώνεται ότι οι 46 υπό συγχώνευση βιβλιοθήκες απασχολούν συνολικά 160 άτομα, δηλαδή μόλις το 1/3 των οργανικών θέσεων είναι καλυμμένες, ενώ η χρηματοδότησή τους είναι μόλις 2000 ως 8000 ευρώ το χρόνο και τα εφορευτικά συμβούλια είναι άμισθα.

Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγεται και η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σιάτιστας «Μανούσεια».

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Σιάτιστας αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορική πόλη της Σιάτιστας αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Βοϊου και της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Το έργο της είναι σημαντικό, ενώ αναπτύσσει ιδιαίτερη  αξιόλογη  και πολυποίκιλη δραστηριότητα με εκδηλώσεις εκπαιδευτικού και άλλου χαρακτήρα.

Όπως είναι γνωστό η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σιάτιστας που ιδρύθηκε με τη σημερινή της μορφή (ΝΠΔΔ) πριν από εξήντα χρόνια, διαθέτει μοναδικές και πολύτιμες συλλογές βιβλίων και περιοδικών και ηλεκτρονικών τεκμηρίων, ψηφιοποιημένα 5.000 παλαιά βιβλία, στεγάζεται δωρεάν σε κτίριο του Δήμου Βοΐου, ο οποίος καλύπτει και τις λειτουργικές της δαπάνες (ύδρευση και φωτισμό).

Διαθέτει άριστα οργανωμένους χώρους αναγνωστηρίου, παιδικού τμήματος, ΔΗΚΕΠ και Γραφείων καθώς και της κινητής σε κτίριο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, όπου στεγάζεται δωρεάν εσαεί η       Βιβλιοθήκη μαζί με το Πνευματικό Κέντρο της πόλης.

Παράλληλα η Βιβλιοθήκη αναπτύσσει και εκδοτική δραστηριότητα αξιόλογη,  ενώ συμμετέχει με μεγάλη επιτυχία και στο Πρόγραμμα Future Library με δεκάδες εθελοντές και εκατοντάδες μαθητές, ενώ μέχρι τις  31/12/2008 (όπου σταμάτησε το σχετικό πρόγραμμα) και μέσω της κινητής βιβλιοθήκης είχε και πλούσια δανειστική δραστηριότητα σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα της Κοζάνης.

Επειδή είναι ανεπίτρεπτο στο όνομα της δημοσιονομικής πολιτικής και της εξυπηρέτησης ενός μη βιώσιμου χρέους να συγχωνεύονται ή να καταργούνται βιβλιοθήκες.

Επειδή οι δημόσιες βιβλιοθήκες αποτελούν φορέα παιδείας και πολιτισμού.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός

1.    Σε τι ενέργειες θα προβεί για την ενίσχυση των Δημόσιων Βιβλιοθηκών;

2.    Προτίθεται να συγχωνεύσει ή να καταργήσει τις 46 αυτές Δημόσιες Βιβλιοθήκες μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η δημόσια βιβλιοθήκη Σιάτιστας της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας;

3.    Πως συνδυάζεται ο στόχος της Ευρώπης 2020 για μείωση της φτώχειας με τις συνεχείς περικοπές των υπηρεσιών που παρέχονται τους πολίτες στους τομείς της παιδείας και του πολιτισμού;

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.