Η «Μήδεια» με τον Γιώργο Κιμούλη στην Κοζάνη

Ρόλο «Μήδειας» στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη αναλαμβάνει ο Γιώργος Κιμούλης. Η γνωστή τραγωδία του έρωτα, που μετατρέπεται σε άγριο μίσος, θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, σε σκηνοθεσία Σπύρου Α. Ευαγγελάτου, στις 5 και 6 Ιουλίου, ανοίγοντας τον κύκλο των φετινών Επιδαυρίων.

Η τραγωδία του Ευριπίδη, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 431 π.Χ., πραγματεύεται την τελευταία πράξη της παθιασμένης σχέσης του Ιάσονα με τη Μήδεια, με τον Ιάσονα να αποφασίζει να την εγκαταλείψει για τα μάτια μιας άλλης γυναίκας και την παρατημένη Μήδεια να τον εκδικείται με τον πιο σκληρό τρόπο: να δολοφονεί τα παιδιά τους.

Ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος σκηνοθετεί για δεύτερη φορά το έργο, 12 χρόνια μετά την παρουσίασή του από το «Αμφι-Θέατρο» στην Επίδαυρο το 2001.

Τώρα, ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος επανέρχεται στο κείμενο του Ευριπίδη – σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη- κάτω από μια ιδιαίτερη συνθήκη: η παράσταση ανεβαίνει με αποκλειστικά ανδρική διανομή και πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κιμούλη.

«Πρόκειται για ένα εγχείρημα που στηρίζεται «μορφολογικά» σε κάποιες αρχές των παραστάσεων της αρχαιότητας: ανδρική παρουσία σε όλους τους ρόλους (και στον Χορό) και μάσκες. Ασφαλώς, τα τεκμήρια αυτά λειτουργούν εντελώς διαφορετικά σήμερα» σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης.

«Η Μήδεια είναι το έργο που σπάει τα καλούπια της λογικής, ακόμα και του ίδιου του συμβατικού πάθους. Και το πιο παράδοξο είναι η ηρωίδα ενώ έχει διαπράξει το απεχθέστερο έγκλημα, την παιδοκτονία, στο τέλος του έργου δεν τιμωρείται. «Αλλού» κινείται η Ευριπίδεια σύλληψη. Πέραν της ηθικής» προσθέτει.

Το σίγουρο είναι ότι οι θεατές που θα βρεθούν την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Ιουλίου στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου ή σε κάποιον από τους υπόλοιπους σταθμούς της περιοδείας της «Μήδειας» θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια καθόλου συμβατική παράσταση, σε παραγωγή του Θεάτρου Βασιλάκου.

Τα σκηνικά επιμελείται ο Γιώργος Πάτσας, τα κοστούμια ο Γιάννης Μετζικώφ, τη μουσική ο Θάνος Μικρούτσικος, τη χορογραφία η Ζωή Χατζηαντωνίου και τους φωτισμούς η Ελευθερία Ντεκώ.

Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων οι: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (Ιάσων), Τάσος Νούσιας (Κρέων), Μάνος Βακούσης (Τροφός), Νικόλας Παπαγιάννης (Αγγελιοφόρος), Δημήτρης Παπανικολάου (Αιγέας), Νίκος Αναστασόπουλος (Παιδαγωγός).

Τρίτη 6 Αυγούστου: Κοζάνη, Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης, στις 21:15.

Ο Χρόνος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.