Λένε το νερό νεράκι! Έχουν στερέψει οι βρύσες σε Κοιλάδα, Κίσσα, Αμυγδαλιά και Κρεμαστή



Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο πρώην δημαρχείο Ελλησπόντου, πραγματοποίησαν χτες το πρωί, δεκάδες κάτοικοι της Κοιλάδας και της Κίσσας, καθώς και των λοιπών οικισμών, διαμαρτυρόμενοι για τη λειψυδρία που μαστίζει τα χωριά τους το τελευταίο διάστημα, μετά το πρόβλημα που παρατηρήθηκε με το χρώμιο στη γεώτρηση της Γαλάνης.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο αντιδήμαρχος Κοζάνης Στάθης Τσανακτσίδης, από τον οποίο οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι ζήτησαν άφθονο και καθαρό νερό, μέσα από λύσεις «βραχυχρόνιες» και «μακροπρόθεσμες» που οφείλει να βρει η δημοτική αρχή και η ΔΕΥΑΚ. Μιλώντας για την οξύτητα του προβλήματος της λειψυδρίας στην Κοιλάδα, Κίσσα και στους οικισμούς Αμυγδαλιά και Κρεμαστή, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κοιλάδας, Κώστας Τσαουσίδης, σημείωσε: «Είμαστε αντιμέτωποι με το φάσμα της δίψας. Ειδικά την τελευταία εβδομάδα η κατάσταση έγινε δραματική. Μόνο στην Κοιλάδα για κάποιες ώρες της ημέρας, φτάνει το νερό στα σπίτια που βρίσκονται χαμηλά. Στου;ς υπόλοιπους οικισμού, στην Κίσσα, στην Αμυγδαλιά και στην Κρεμαστή, δεν έχουν καθόλου νερό. Οι άνθρωποι έχουν να κάνουν μπάνιο ή να βάλουν πλυντήριο, μία ολόκληρη εβδομάδα».

Ο Παύλος Φωτιάδης, ο οποίος ήταν παρών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, είπε «ανοίγει το νερό στις 7.30 το πρωί και μέχρι τις 8.30 με 9 το πρωί τελειώνει. Ζητήσαμε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Στάθη Τσανακτσίδη να δώσουν εμφιαλωμένο νερό στον κόσμο και να ενισχύσουν με βυτία το δίκτυο. Αυτό ως προσωρινή λύση, γιατί το θέμα είναι να βρεθεί μόνιμη λύση υδροδότησης». Ο Σ. Τσανακτσίδης ενημέρωσε τους δημότες ότι βρίσκεται στην τελική της φάση η μελέτη της ΑΝΚΟ για μεταφορά νερού από την Ερμακιά, ενώ γίνονται προσπάθειες γίνονται να δοθούν στην Κοιλάδα περισσότερα δικαιώματα νερού από την πηγή της Ζωοδόχου Πηγής.

Είπε ακόμη ότι θα ενημερώσει το δήμαρχο και την ΔΕΥΑΚ, ώστε να πραγματοποιηθεί μία συγκέντρωση των κατοίκων για ενημέρωση, η οποία προσδιορίστηκε για το απόγευμα της προσεχούς Δευτέρας.

Υπενθυμίζεται ότι για τη γεώτρηση «Σαλονικίδη», από την οποία υδροδοτείται η Γαλάνη, αλλά κυρίως η Κοιλάδα δέχεται το 85% των αναγκών ύδρευσης, μετά τον εντοπισμό του Χρωμίου και την ακαταλληλότητα του νερού, ο περιφερειάρχης εξέδωσε την ακόλουθη απόφαση: «Αποφασίζουμε ότι το νερό του δικτύου ύδρευσης του οικισμού Γαλάνης της Τ.Κ. Δρεπάνου Δήμου Κοζάνης δεν θα χρησιμοποιείται για ανθρώπινη κατανάλωση (πόση, μαγείρεμα, προπαρασκευή τροφής, καθώς και για χρήσεις που να φέρνουν σε επαφή το νερό με τον ανθρώπινο οργανισμό π.χ. μπάνιο κλπ), αλλά μόνον για άλλες χρήσεις, όπως π.χ. πλύσιμο εσωτερικών & εξωτερικών χώρων, αυτοκινήτων, χρήση στο wc, πότισμα καλλωπιστικών φυτών κ.λ.π. με την απαραίτητη προσοχή, λόγω υπέρβασης της ανώτερης τιμής χρωμίου και ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου σ’ αυτό, με τιμές 80 μg/l και για τα δύο στοιχεία».

Στο μεταξύ, έντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων από τις διαστάσεις που λαμβάνει η ρύπανση των νερών στη λεκάνη της «σαριγκιόλ», χωρίς να γνωρίζουν την έκταση του προβλήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες σε πέντε γεωτρήσεις διαπιστώθηκαν μέχρι σήμερα υπερβάσεις συγκεντρώσεων Χρωμίου. Πρόκειται για γεωτρήσεις στο Ρυάκιο, στον Άγιο Δημήτριο, στην Ακρινή, στη Γαλάνη και στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

Διευκρινίζεται ότι δεν έχει δοθεί απαγορευτικό μέχρι τώρα για την Ακρινή, επειδή το χωριό υδροδοτείται από δύο γεωτρήσεις και η γεώτρηση που παρουσιάζει πρόβλημα δίνει πολύ μικρή ποσότητα νερού, ενώ τη μεγαλύτερη ποσότητα τη δίνει η καθαρή γεώτρηση.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.