Διχάζουν τα ενοίκια του κτιρίου του Φιλοπρόοδου Συλλόγου!



Από τον Πρωινό Λόγο

Η καταβολή, εδώ και χρόνια, από το Δήμο Κοζάνης, του ενοικίου για το υπέροχο διατηρητέο κτίριο που στεγάζει το Φιλοπρόοδο Σύλλογο έρχεται να αποτελέσει θέμα τριβής στην τοπική κοινωνία, αλλά και στους κόλπους των δημοτικών συμβούλων, ειδικά της συμπολίτευσης. Το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Κοζάνης, η οποία δεν ενέκρινε, παραπέμποντας το θέμα για άλλη συνεδρίαση, τη συνέχιση της πληρωμής του ενοικίου από το Δήμο. Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα από το kozan.gr και χθες ήρθε να προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Φιλοπρόοδου Συλλόγου, η διοίκηση του οποίου σημειώνει πως το θέμα δεν ήταν κρυφό, καθώς έχουν υπάρξει δημόσιες ευχαριστίες προς το Δήμο Κοζάνης .

Η αναλυτική απάντηση του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Κοζάνης

Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος με αφορμή δημοσίευμα ηλεκτρονικής εφημερίδας, το οποίο μάλιστα είναι «αποκλειστικό» αλλά και «αποκαλυπτικό», οφείλει να ενημερώσει την τοπική κοινωνία της Κοζάνης στην οποία και μόνο απολογείται.

Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος στα 34 χρόνια αδιάλειπτης πολιτιστικής παρουσίας στην πόλη της Κοζάνης λειτουργεί και δρα στα μισά από αυτά, 17 χρόνια (από το 1996) στο αρχοντικό σπίτι του δωρητή της πόλης μας, Γεωργίου Τιάλιου. Η επιλογή της στέγασης σ’ ένα τέτοιο χώρο ήταν συνειδητή δεδομένης της ανυπαρξίας ιστορικού, πολεοδομικού ιστού στην πόλη. Ερχόμασταν άλλωστε από το επίσης αρχοντικό Φασούλα που εγκαταλείψαμε λόγω σοβαρών προβλημάτων που προκάλεσε ο σεισμός του 1995.

Από το 1996 λοιπόν το σπίτι αυτό το συντηρήσαμε, το αναδείξαμε, προκαλέσαμε τον χαρακτηρισμό του ως διατηρητέο και με το σεβασμό που του πρέπει, γιατί αποπνέει άρωμα παλιάς Κοζάνης, πραγματοποιούμε τις εκδηλώσεις του Συλλόγου στους εσωτερικούς του χώρους το χειμώνα και στην αυλή του το καλοκαίρι. Θέλουμε να θυμίσουμε ότι από τα πρώτα χρόνια παρουσίας μας εκεί, από το 1996 μέχρι και το 2000, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις που συνάντησαν την καθολική αποδοχή των Κοζανιτών για το εγχείρημα και για την ποιότητα των εκδηλώσεων που αγκάλιαζαν ολόκληρο το φάσμα των ηλικιών, από τα μικρά παιδιά μέχρι και την Τρίτη ηλικία.

Σ’ αυτή την περίοδο το ενοίκιο και για όσο ζούσε η Παρασκευούλα Τιάλιου, σύζυγος του δωρητή, καταβάλλονταν από το Σύλλογο στην ίδια.

Στη χρονιά του 2000 έρχεται από την Αθήνα μια τιμητική διάκριση πανελλαδικής εμβέλειας, με το θεσμό της κυβέρνησης των μη κυβερνητικών, όπου ο Φιλοπρόοδος βραβεύτηκε από την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση για την ποιότητα των εκδηλώσεών του αλλά και για την αξιοποίηση του θεσμού των χορηγιών. Από τότε και μετά το θάνατο της Παρασκευούλας Τιάλιου ο Δήμος Κοζάνης αποφάσισε εκτός από το να παρακολουθεί την πολιτιστική μας δράση, να τη στηρίζει και οικονομικά αναλαμβάνοντας την πληρωμή των ενοικίων του Συλλόγου με συμφωνητικό μίσθωσης μεταξύ Δήμου και Γηροκομείου 10ετούς διάρκειας το οποίο στη συνέχεια ανανεώθηκε. Ο Σύλλογός μας μετά την κίνηση στήριξης από το Δήμο είχε την υποχρέωση της δημόσιας ευχαριστίας γιατί και η κοινωνία έπρεπε να γνωρίζει την υποστήριξη που μας παρείχε. Ποια είναι λοιπόν η αποκάλυψη του ηλεκτρονικού μέσου σήμερα; Αυτό που εμείς γνωστοποιούμε δημόσια εδώ και χρόνια (από το 2000) όπως οφείλουμε;

Διαπιστώσαμε όμως με μεγάλη μας λύπη την αρνητική διάθεση, μέχρι εμπάθειας, απέναντί μας αυτού του μέσου, που δυστυχώς χειρίζεται το θέμα με απαράδεκτο και ισοπεδωτικό τρόπο ανακυκλώνοντας ανωνύμους και εισάγει νέα «δηλητηριώδη» δημοσιογραφικά ήθη, όπου ό κάθε «ανύπαρκτος» ανώνυμος μπορεί να τρώει τις σάρκες του άλλου…

Εμείς θα συνεχίσουμε όπως ξέρουμε τόσα χρόνια στον ίδιο πάντα αγαπημένο χώρο, προσπαθώντας και καλύτεροι να γίνουμε και παρόντες να είμαστε, κρατώντας άσβεστη την πεποίθησή μας ότι ο πολιτισμός κάνει τον άνθρωπο καλύτερο και σήμερα όσο ποτέ το έχουμε περισσότερη ανάγκη.

Η αγάπη και η συνεχής στήριξη της κοινωνίας παραμένει η κινητήρια δύναμή μας που για 34 χρόνια σφυρηλατείται και εμπεδώνεται.

Κλείνοντας να πούμε ότι όσον αφορά στο θέμα των ενοικίων ο Δήμος είναι αυτός που θα εκτιμήσει αν είναι αναγκαίο να συνεχίσει να στηρίζει την προσπάθεια του Συλλόγου, μια προσπάθεια που θαυμάζεται στο πανελλήνιο με 40 εκδηλώσεις το χρόνο με παιδικές παραστάσεις, μουσικά αφιερώματα, κινηματογραφικές προβολές, κοινωνικές παρεμβάσεις.

Όσο για μας εκτός από το να καταγελούμε τις πρακτικές αυτού του μέσου, εκφράζουμε τη βαθεία μας επιθυμία ούτε να «φιλοξενεί» ούτε να «προβάλει» τις εκδηλώσεις μας.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                        Η Γ. Γραμματέας
Τάσος Γκλούμπος                   Ανθή Κωλέτση»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.