Η Χειροθεσία του Μ. Ευεργέτη της Κ. Παπανικολάου σε Άρχοντα Μαΐστορα του Οικουμενικού Πατριαρχείου – Του Γεωργίου Φίλιου



Του Γεωργίου Φίλιου, τέως Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας

Δύο σημαντικά γεγονότα έλαβαν χώρα από τις 18 – 21 Απριλίου ε. ε. στην Κωνσταντινούπολη, που τιμούν ιδιαίτερα την εύανδρο Σιάτιστα, την πόλη των εμπόρων, των λογίων και των ευεργετών.

Α) Η χειροθεσία του Μεγάλου Ευεργέτη της Σιάτιστας κ. Κώστα Παπανικολάου στον πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο με την απονομή σ’ αυτόν του Οφικίου του Άρχοντος Μαΐστορος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μαΐστωρ, ή Μαγίστωρ ήταν ο Μουσικοδιδάσκαλος του εκκλησιαστικού χορού στο Βυζάντιο και το ύψιστο εκκλησιαστικό αξίωμα για όσους βοηθούσαν στην ανάπτυξη της εκκλησιαστικής μουσικής και την ίδρυση Μουσικών Σχολείων.

Β) Η επιτυχημένη κατά πάντα συναυλία του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας – πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση του Παναγιωτάτου προς το Σχολείο τον Οκτώβριο 2012 – στο Ζωγράφειο Λύκειο Κων/πόλεως στα πλαίσια αδελφοποίησης των δύο Σχολείων. (Σημ: Φέτος το Ζωγράφειο Γυμνάσιο-Λύκειο γιορτάζει τα 120 χρόνια λειτουργίας).

Για τους 2 παραπάνω λόγους πραγματοποιήθηκε η 4ήμερη εκδρομή του Μουσικού Σχολείου, με δαπάνη εξολοκλήρου του Ευεργέτη του Σχολείου Κ. Παπανικολάου. Συμμετείχαν επίσης η οικογένεια του τιμηθέντα, η σύζυγός του κ. Ελένη, ο γιος του Γεώργιος, Ιατρός, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου-Σιατίστης, ολιγομελής συνοδεία της οικογένειας, γονείς μαθητών/τριών του Μουσικού κι άλλοι Σιατιστινοί.

Τα σχετικά με το Μουσικό Σχολείο θα τα ανακοινώσει το Δελτίο Τύπου του. Εμείς εδώ θ’ αναφερθούμε στο γεγονός της χειροθεσίας του Μ. Ευεργέτη της πόλης μας κ. Κ. Παπανικολάου σε Άρχοντα Μαΐστορα του Οικουμενικού Πατριαρχείου κάνοντας αναφορά στα άλλα γεγονότα που συνέβησαν στα πλαίσια της τελετής χειροθεσίας.

Το πρωί της Παρασκευής έγινε επίσκεψη στο σέμνωμα και καύχημα της Ορθοδοξίας και του Βυζαντινού Ελληνισμού, την Αγία Σοφία, στη δεξαμενή του Ιουστινιανού και στο ανάκτορο του Τοπ Καπί, ενώ το απόγευμα όλοι μαζί μεταβήκαμε στο Φανάρι, στον πατριαρχικό Ναό Αγ. Γεωργίου, όπου παρακολουθήσαμε την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Το πρωί του Σαββάτου έγινε κρουαζιέρα στον χιλιοτραγουδισμένο Βόσπορο, ενώ στις 12.30, μετά από συνεννόηση του Οικουμ. Πατριαρχείου με το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Παύλο ορίστηκε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Έτσι στις 12.30 το μεσημέρι ο Παναγιώτατος δέχτηκε το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Παύλο, την οικογένεια του τιμώμενου και τα μέλη της συνοδείας της οικογένειας, συνολικά 11 άτομα και τους παράθεσε τράπεζα την οποία ευλόγησε και παρακάθισε ο ίδιος και στη συνέχεια μας υποδέχτηκε όλους στο Γραφείο του. Εκεί ο Ευεργέτης πρόσφερε στον Πατριάρχη ωραία εικόνα με αφιέρωση που φιλοτέχνησε αγιογράφος Μοναχή της Παναγίας Μικροκάστρου και η σύζυγός του κ. Ελένη πρόσφερε παραδοσιακά γλυκά και ηλιαστό κρασί Σιάτιστας. Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε και μοίρασε σ’ όλους από 2 βιβλία έκδοσης του Πατριαρχείου κι από ένα αναμνηστικό σταυρουδάκι, ενώ στην κ. Ελένη πρόσφερε εντός ειδικής θήκης και Άγιο Μύρο (Το Άγιο Μύρο παρασκευάζεται και καθαγιάζεται μόνο στο Πατριαρχείο κατά αραιά διαστήματα, όταν δηλαδή τελειώνει κάθε φορά κι από εκεί διανέμεται σ’ όλες τις εκκλησίες που το παραλαμβάνουν από το Πατριαρχείο. Η τελετή παρασκευής και καθαγιασμού γίνεται μόνο τη Μ. Εβδομάδα.

Τελευταία έγινε πέρυσι το 2012). Ο Παναγιώτατος μίλησε με λόγια κολακευτικά για τον τιμώμενο κ. Κ. Παπανικολάου, αλλά και για τις άριστες εντυπώσεις από την επίσκεψή του στη Σιάτιστα τον περασμένο Οκτώβριο. Εντύπωση μου προξένησε το ότι ο Πατριάρχης γνώριζε πως το διδακτήριο του Μουσικού Σχολείου ανεγέρθηκε μέσα σ’ ένα χρόνο, δηλ. σε χρόνο ρεκόρ, πράμα που δηλώνει ότι ο Πατριάρχης ήταν ενήμερος για πολλά θέματα. Στη συνέχεια πρόσφερε καφέ και η συνοδεία αναχώρησε, αφού τον ευχαρίστησε θερμά, μιας και το πρόγραμμά του είναι βεβαρημένο, καθώς δέχεται συνέχεια από παντού αντιπροσωπείες.

Το απόγεμα του Σαββάτου έγινε η πετυχημένη συναυλία του Μουσικού Σχολείου μας στην αίθουσα τελετών του Ζωγράφειου Λυκείου κι η αδελφοποίηση των 2 σχολείων.

Την Κυριακή 21 Απριλίου όλοι μεταβήκαμε στον Άγιο Γεώργιο στο Φανάρι, όπου έγινε η θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Πατριάρχη. Ο ναός κατάμεστος από πολλούς προσκυνητές, ενώ με εντολή του Πατριάρχη όλοι οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου παρατάχθηκαν μπροστά, απέναντι από το θρόνο (Δεσποτικό), όπου χοροστατούσε ο ίδιος. Μετά τη θεία λειτουργία έγινε η τελετή χειροθεσίας του Ευεργέτη σε Άρχοντα Μαΐστορα. Ο χειροθετούμενος ενεδύθη το μανδύα, φόρεσε το σταυρό κι έλαβε από τον Πατριάρχη την αναμμένη λαμπάδα. Ύστερα από το σχετικό τελετουργικό, ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στο ήθος, την επιχειρηματικότητα και την πολυσχιδή προσφορά του Κ. Παπανικολάου στην Εκκλησία, την Παιδεία και εν γένει το κοινωφελές έργο του. Γι’ αυτό, ύστερα από εισήγηση του επιτόπιου Επισκόπου της Ι. Μητρόπολης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου, έκρινε καλό να του απονείμει το Οφφίκιο του Άρχοντος Μαΐστορος αναγιγνώσκοντας την απόφαση του Πατριαρχείου που έλεγε μεταξύ των άλλων στο τέλος τα εξής:

«Εφ’ ω και γράφοντες αποφαινόμεθα ίνα ο εξονομασθείς Εντιμότατος κ. Κωνσταντίνος Δ. Παπανικολάου υπάρχη από του νυν και λέγηται Εντιμολογιώτατος Άρχων Μαΐστωρ της καθ’ ημάς Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, της προσηκούσης τω οφφικίω τούτω τιμής πάντοτε και παρά πάντων απολαύων και αξιούμενος. Όθεν, εις ένδειξιν, απελύθη και το παρόν ημέτερον Πατριαρχικόν Ευεργετήριον Γράμμα, δοθέν μετ’ ευχών και ευλογιών ημών τω Εντιμολογιωτάτω κυρίω Κωνσταντίνω Δ. Παπανικολάου, Άρχοντι Μαΐστορι της καθ’ ημάς Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας».

Στη συνέχεια όλο το εκκλησίασμα αναφώνησε τρεις φορές το ΑΞΙΟΣ. Και είναι ΑΞΙΟΣ, γιατί αυτή ήταν η Υψίστη Τιμή που του απονεμήθηκε κοντά στις άλλες πάμπολλες που πήρε από το Δήμο Σιάτιστας με το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης, το Μουσικό Σχολείο με την απονομή Τιμητικής Πλακέτας, την Ακαδημία Αθηνών το 2002 με το Βραβείο Ευποιίας, το Υπουργείο Παιδείας-Θρησκευμάτων με Έπαινο για την προσφορά του στην Παιδεία, από την Ακαδημία Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού Μονάχου Γερμανίας Ειδικό Βραβείο, από τη Μητρόπολη Σισανίου-Σιατίστης Ευαρέσκεια και Έπαινο, από τους Συλλόγους Σιατιστέων, Πολιτιστικούς Συλλόγους και από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης για την Επιχειρηματικότητα και τη συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Βαθιά συγκινημένος ο Άρχων Μαΐστωρ πλέον Ευεργέτης ευχαρίστησε θερμά τον Παναγιώτατο με τούτα τα λόγια: «Παναγιώτατε Οικουμενικέ Πατριάρχα Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίε,

Μεγάλη ημέρα και ώρα είναι για μένα η σημερινή που δυσκολεύομαι να βρω λόγια για να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες και τη βαθιά μου συγκίνηση για τη μεγάλη τιμή που μου επιφυλάξατε να με συμπεριλάβετε στου Οφφικιάλους της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Από όλες τις τιμές και επιβραβεύσεις που έχουν γίνει στο πρόσωπό μου για την προσπάθειά μου να φανώ χρήσιμος στο κοινωνικό σύνολο, η σημερινή είναι η υψίστη, καθώς προέρχεται από τη Σεπτή Κορυφή της Ορθοδοξίας, τον Οικουμενικό Πατριάρχη μας.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Σιάτιστα, την έδρα της ιστορικής Μητροπόλεως Σισανίου-Σιατίστης. Η Σιάτιστα, κέντρο παιδείας κι εμπορίου στα δύσκολα χρόνια, είχε πάντα μια πατρογονική παράδοση ευποιίας. Η προσήλωση των κατοίκων της στην πατρώα ευσέβεια και Ορθόδοξη παράδοση, η εργατικότητα και εντιμότητα ήταν και είναι τα χαρακτηριστικά στοιχεία του Σιατιστινού. Με αξίωσε ο Θεός να προοδεύσω στην εργασία μου και, ενθυμούμενος τα δύσκολα νεανικά μου χρόνια που πέρασα σε μια κατατρεγμένη περίοδο. Ό,τι πρόσφερα στην Εκκλησία, την Παιδεία και την Κοινωνία ευρύτερα, ήταν και είναι απόσταγμα άδολης αγάπης προς το συνάνθρωπο και το θεωρώ χρέος προς τους συμπολίτες μου, αγωνιζόμενος ανάμεσά τους κατόρθωσα να αναπτυχθώ επαγγελματικά. Με σεβασμό και δέος δέχομαι από τα σεπτά Χέρια της Παναγιότητάς

Σας το Οφίκιο του Άρχοντα Μαΐστορα της Μεγάλης Εκκλησίας. Ευχαριστώ το Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλο για την πρότασή του και την πατρική του τιμή προς το πρόσωπό μου. Σας διαβεβαιώ, Παναγιώτατε, θα συνεχίσω όσο είναι στις δυνάμεις μου την προσφορά μου και θα φανώ αντάξιος της μεγάλης τιμής που σήμερα η Πατριαρχική σας ευαρέσκεια μου απονέμει.

Παναγιώτατε, πολλά τα έτη Σας, υγιεινά και Πνευματικά»

Πραγματικά συγκινητική υπήρξε όλη η παραπάνω τελετή. Βλέποντας κανείς τον ευεργέτη και πνευματικό πατέρα του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας κ. Κώστα Παπανικολάου και δίπλα του τη σύζυγό του και το γιο του, πλαισιούμενους από όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες του Σχολείου, έφερνε στο νου του τα λόγια του Ψαλμωδού: «Ιδού εγώ και τα παιδία, α μοι έδωκεν ο Θεός». Άξιος πράγματι ο τιμηθείς από τον Οικουμενικό Θρόνο. Η καλύτερή του επένδυση για τη γενέτειρά του ήταν η ίδρυση του Μουσικού Σχολείου, ενός Σχολείου Παιδείας και Πολιτισμού που το άξιζε η ιστορική Σιάτιστα.

Στη συνέχεια όλο το εκκλησίασμα λάβαμε από τον Παναγιώτατο αντίδωρο κι ένα αναμνηστικό σταυρουδάκι και όλοι έδιναν συγχαρητήρια στον οφφικιούχο πλέον Κώστα Παπανικολάου, στη σύζυγό του Ελένη και το γιο τους Γιώργο.

Τέτοιες ιστορικές πράγματι στιγμές μένουν ανεξάλειπτες στη μνήμη μας. Ευχόμαστε στον τιμηθέντα κ. Κώστα και στην οικογένειά του πάντα Άξιοι για τα έργα ευποιίας τους και ο Θεός να τους χαρίζει υγεία και χαρά για το καλό της Κοινωνίας μας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.