Κοζάνη: 1.849 μαθητές στη μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων από σήμερα



Με την απεργία των καθηγητών να έχει ανασταλεί και με την επιστράτευση των καθηγητών να παραμένει σε ισχύ ξεκινούν κανονικά σήμερα το πρωί οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Στο νομό Κοζάνης ρίχνονται στη μεγάλη μάχη για μια θέση στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, συνολικά 1.849 μαθητές. Ειδικότερα, οι υποψήφιοι των γενικών λυκείων είναι 1.347 αγόρια και κορίτσια και οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών λυκείων (ομάδα Α΄) ανέρχονται σε 327. Η κατηγορία των ΓΕΛ ξεκινά σήμερα Παρασκευή 17 Μαΐου με Νεοελληνική Γλώσσα και τελειώνει στις 31 Μαΐου με Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Η κατηγορία των ΕΠΑΛ της ομάδας Α΄ αρχίζει τις πανελλαδικές στις 23 Μαϊου με Μαθηματικά και τελειώνει στις 7 Ιουνίου. Οι μόλις 12 υποψήφιοι για σχολές ΑΕΙ της Β΄ ομάδας των ΕΠΑΛ ξεκινούν σήμερα μαζί με τους υποψηφίους των ΓΕΛ με γενικά μαθήματα και τελειώνουν στις 7 Ιουνίου με μαθήματα ειδικότητας μαζί με τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ Α΄.

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. και να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.

Όπως είναι γνωστό οι υποψήφιοι των Εσπερινών ΕΠΑΛ (Ομάδα Α΄) εξετάζονται μόνο στα 2 μαθήματα Γενικής Παιδείας: Νεοελληνική Γλώσσα και Μαθηματικά Ι. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από τα μαθήματα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και Γραφιστικές Εφαρμογές, για τα οποία η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.

Όπως προαναφέρθηκε, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ-Β΄ εξετάζονται πανελλαδικά σε 4 ή 5 μαθήματα σε θέματα και εξεταστικά κέντρα κοινά με τα ΓΕΛ και σε 2 μαθήματα ειδικότητας σε θέματα και εξεταστικά κέντρα κοινά με τα ΕΠΑΛ-Α΄.

Στο μεταξύ η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει ορίσει οκτώ εξεταστικά κέντρα, τα οποία είναι: 1ο, 2ο & 3ο ΓΕΛ Κοζάνης, 1ο & 3ο ΓΕΛ Πτολεμαΐδας, ΓΕΛ Σερβίων, ΓΕΛ Σιάτιστας και ΓΕΛ Νεάπολης.

Για τα ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄) ορίστηκαν δύο εξεταστικά κέντρα: Το 1ο ΕΠΑΛ Κοζάνης με 327 υποψηφίους και το 1ο ΕΠΑΛ Πτολεμαΐδας με 163 υποψηφίους.

Στο μεταξύ, ανέστειλαν τελικά τις κινητοποιήσεις μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις οι καθηγητές, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση των προέδρων των ΕΛΜΕ στην Αθήνα, στην οποία επικράτησε πολύ ένταση και αλληλοκατηγορίες μεταξύ των παρατάξεων. Έτσι, οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν κανονικά σήμερα Παρασκευή 17 Μαΐου. Πάντως, με απορία έφυγαν οι περισσότεροι πρόεδροι των ΕΛΜΕ από το χώρο όπου συνεδρίαζαν, αφού δεν ήξεραν αν θα πραγματοποιηθεί η απεργία στις πανελλαδικές εξετάσεις, την οποία υπερψήφισαν, μετά το αλαλούμ που δημιουργήθηκε στη διάρκεια της συνέλευσης των προέδρων των τοπικών ενώσεων καθηγητών.

Η τελική απόφαση ανακοινώθηκε επισήμως από το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ την Πέμπτη. «Ο κόσμος δεν ήξερε τι ψήφιζε. Και εμείς περιμένουμε την απόφαση της Ομοσπονδίας», σχολίαζε λίγο μετά το τέλος της πολύωρης διαδικασίας πρόεδρος ΕΛΜΕ, αναφερόμενος στη δεύτερη ψηφοφορία που τέθηκε από την πλειοψηφία του δ.σ. (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις) και αφορούσε το ερώτημα «εάν συντρέχουν αυτήν τη στιγμή οι κοινωνικοί όροι για να γίνει η απεργία». Οι περισσότεροι πρόεδροι ψήφισαν λευκό (57 λευκά, 18 υπέρ και 9 κατά), αφού δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι από τις γενικές συνελεύσεις να απαντήσουν σε ένα τέτοιο ερώτημα. Όμως, πληροφορίες ανέφεραν ότι τα λευκά προσμετρήθηκαν από το δ.σ. της ΟΛΜΕ στα υπέρ της αναστολής, έτσι ώστε να μη συγκεντρωθεί το 66% του σώματος που απαιτείται για να ληφθεί απόφαση για απεργία.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.