Από την Ερμακιά η υδροδότηση Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου – Κανένα πρόβλημα στην υπόλοιπη περιοχή



Του Γιάννη Κωσταρέλλα από τον Χρόνο

Η λύση της παροχής νερού στους οικισμούς Αγίου Δημητρίου, Ρυακίου αλλά και Ακρινής από τον αγωγό της Ερμακιάς, επιλέχθηκε  τελικά από τα στελέχη της ΔΕΥΑΚ και τους αρμόδιους επιστήμονες, μετά τον εντοπισμό ποσοτήτων ολικού χρωμίου. Η συγκεκριμένη οριστική  λύση για το πρόβλημα θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα το οποίο ακόμη δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς (η ΑΝΚΟ θα παραδώσει στο τέλος του μήνα τη μελέτη) και μέχρι τότε η περιοχή του Ρυακίου θα υδροδοτείται από τις πηγές του Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ ο Αγιος Δημήτριος ,κατά πάσα πιθανότητα,  από γεώτρηση ιδιώτη (έχει γίνει ήδη συμφωνία, είναι καθαρή σε χρώμιο,  αναμένονται τα αποτελέσματα των υπόλοιπων εξετάσεων της ποιότητας του νερού).

Η Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ  Νούλα Τομπουλιδου, μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο σημείωσε πως οι έλεγχοι ποιότητας νερού  στο σύνολο του Δήμου Κοζάνης έγιναν στο τέλος του 2012 με τα αποτελέσματα να έρχονται στο τέλος Μαρτίου . Αγιος Δημήτριος και Ρυάκιο είχαν υπερβάσεις, ενώ στην Ακρινή εντοπίστηκε υπέρβαση σε μια από τις δύο εναλλακτικές παροχές νερού. Να σημειώσουμε πως σε καμία άλλη περιοχή είτε του πρώην Δήμου Ελλησπόντου είτε του υπόλοιπου Δήμου Κοζάνης  δεν εντοπίστηκαν ποσότητες χρωμίου  . Στη συνέχεια έγιναν επανέλεγχοι, με το πρόβλημα να παραμένει σε Αγιο Δημήτριο και Ρυάκιο. Ηταν τα αποτελέσματα επαληθεύτηκαν, ενημερώθηκαν η Περιφέρεια αλλά και το Υπουργείο Υγείας και από τότε γίνονται συνεχείς έλεγχοι, ενημερώσεις των κατοίκων και συσκεψεις. Οπως προαναφέραμε η λύση που επιλέχθηκε είναι η υδροδότηση από την Ερμακιά, και μέχρι να καταστεί αυτό δυνατό η παροχή νερού της πηγές του Αγίου Κωνσταντίνου και τη γεώτρηση ιδιώτη.

Οι κάτοικοι της περιοχής, που όλο αυτό τον καιρό αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία αλλά και μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις,είναι θετικοί ως προς της προτεινόμενη λύση για το νερό της Ερμακιάς αλλά εκφράζουν επιφυλάξεις για το χρόνο ολοκλήρωση του έργου.

« Η λύση που έχει προταθεί για παροχή νερού από την Ερμακιά, μας καλύπτει ως προς την ιδέα αλλά όχι χρονικά, καθώς θεωρούμε πως ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να γίνει το έργο αυτό είναι πάρα πολύ μεγάλος και η υπομονή των κατοίκων εξαντλείται. Ισως η βραχυπρόθεσμη λύση να είναι να πάρει το χωριό νερό από την γεώτρηση του ιδιώτη, που φαίνεται να είναι καθαρό . Αν αυτό το νερό πέσει στη δεξαμενή μας πιστεύω πως η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη» τόνισε ο Πρόεδρος του Αγίου Δημητρίου Θεοχάρης Πεχλιβανίδης.

Στη σημασία της Δ.Ε.Υ.Α.Κ αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας. « Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται το πόσο πολύτιμο εργαλείο για την αυτοδιοίκηση της πατρίδας μας είναι η Δ.Ε.Υ.Α.  Για έναν τόσο σημαντικό ρυπαντή, όπως είναι το χρώμιο, του οποίου η μέτρηση επιβάλλεται τουλάχιστον από το 1968, για πρώτη φορά έγιναν  στα Καλλικρατικά Δ.Δ. του Δήμου Κοζάνης μετρήσεις για τα επίπεδα χρωμίου. Για πρώτη φορά διαπιστώνεται ένα πρόβλημα το οποίο πιθανότητα υπήρχε από χρόνια στο πόσιμο νερό των κατοίκων της περιοχής. Μια ανάδειξη ενός προβλήματος, που έγινε πριν από 20 μέρες και από τότε γίνεται ένας αγώνας δρόμου για να λυθεί το πρόβλημα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Για διαχρονικές αυτοδιοικητικές ευθύνες έκανε λόγο η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αννα Νανοπούλου. «Υπάρχουν διαχρονικές αυτοδιοικητικές ευθύνες. Θεωρώ πως με την κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής και των Προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων, έχει υπάρξει μια κινητοποίηση των αρμοδίων φορέων, που παλιότερα ως προς το νερό υπήρχε μια χαλαρή στάση και τώρα όλοι έρχονται προ των ευθυνών τους».

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Κοζάνη Τόπος να ζεις Λευτέρης Ιωαννίδης από την πλευρά του υποστήριξε πως «οι κάτοικοι ανησυχούν εύλογα. Ελπίζω και εύχομαι η ΔΕΥΑΚ να επιδιώκει την πιο σύντομη λύση του προβλήματος. Το ζήτημα του εξασθενούς χρωμίου είναι πάρα πολύ σοβαρό αλλά δυστυχώς υπάρχουν νομικά κενά. Δεν μπορούμε να δίνουμε στον κόσμο να πίνει νερό με εξασθενές χρώμιο σε ότι ποσότητα και να βρεθεί».

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.