Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Π.Ε. Κοζάνης για τους φόρους στα αγροτεμάχια



Νέα ταλαιπωρία και αύξηση ακόμα περισσότερο του κόστους παραγωγής, για τους αγρότες, έρχεται με τις αποφάσεις που μόλις χθες πήρε η διακομματική επιτροπή της τρικομματικής Κυβέρνησης.

Κι όλα αυτά στα πλαίσια του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων, που επεξεργάστηκε το Υπουργείο Οικονομικών και πιο συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, για τα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου.

Οι πρώτες σκέψεις που υπήρχαν, για εξαίρεση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, αυτών δηλαδή που ζουν αποκλειστικά από τη γη, πήγαν περίπατο.

Σε μια χώρα που δεν έχει καν τις υποδομές μιας τυπικά αναπτυγμένης χώρας, από τις τελευταίες χωρίς κτηματολόγιο σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, αναζητούνται 750 εκατ. ευρώ μόνο για το 2014 και για κάθε επόμενο έτος αντίστοιχο ποσό.

Και ποιος θα κληθεί να πληρώσει αυτό το κόστος;

Όλοι οι κάτοχοι γης ανεξάρτητα αν είναι αγρότες ή όχι. Αν υπολογιστεί ότι  το μέσο μέγεθος της ιδιοκτησίας στην Ελλάδα είναι 32 στρέμματα (στη Δυτική Μακεδονία είναι λίγο περισσότερο από 37,5 στρ.), τότε κάθε εκμετάλλευση (κάθε ιδιοκτήτης) θα κληθεί να πληρώσει κατά μέσο όρο 300-400 ευρώ.

Γνωρίζουν άραγε οι φωστήρες της τρικομματικής Κυβέρνησης και οι επιτελείς τους ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες είναι πλέον συνταξιούχοι και ζουν με μια μικρή σύνταξη των 350 ευρώ και από την οποία θα πρέπει να πληρώσει ο καθένας απ’ αυτούς;

Και το πιο τραγικό είναι ότι δε θα ληφθεί υπόψη (τουλάχιστον για το 2014 εξαιτίας της έλλειψης κτηματολογίου και αντικειμενικών αξιών) η αξία της γης.

Αυτό σημαίνει ότι θα κληθούν να πληρώσουν τα ίδια χρήματα οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας  με την πολύ χαμηλή αξία της γης με τους κατοίκους των εύφορων πεδιάδων , που κυρίως είναι μεγαλοκτηματίες.

Θα κληθούν επίσης να πληρώσουν τα ίδια χρήματα αυτοί που κατέχουν εξωχώραφα (χωράφια οριακών αποδόσεων) με τον κάτοικο παραθαλάσσιου αγροτεμαχίου.

Καλούμε τους βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν τη Κυβέρνηση να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Διαφορετικά, πρέπει να απολογηθούν στους  κατοίκους των χωριών που τους εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους.

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Π.Ε Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.