Επίσκεψη του Αναπληρωτή Πρέσβη της Τσεχικής Δημοκρατίας στο Επιμελητήριο Κοζάνης



Εθιμοτυπική επίσκεψη πραγματοποίησε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης την περασμένη Παρασκευή 10 Μαΐου 2013 ο Αναπληρωτής Πρέσβης της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Milos Kureca, αρμόδιος για θέματα εμπορίου και οικονομίας.

Τον κ. Kureca   υποδέχθηκε  ο Πρόεδρος κ. Κυριακίδης   και μέλη της Διοίκησης στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου όπου και έγινε εκτενής συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών για τις δυνατότητες ανάπτυξης επιχειρηματικών συνεργασιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ επιχειρήσεων της Τσεχίας και της περιοχής μας.

Στα πλαίσια της συζήτησης εκφράστηκε η αμοιβαία  πεποίθηση για οφέλη που θα προκύψουν από την επιχειρηματική προσέγγιση της περιοχής μας με περιοχές αντίστοιχου επιχειρηματικού ενδιαφέροντος της Τσεχίας, καθώς η αγορά της Τσεχίας, όπως ειπώθηκε, ενδιαφέρεται για εισαγωγές τροφίμων και ποτών από τη χώρας μας, ενώ αντίστοιχα εξάγει βιομηχανικά μηχανήματα και κάθε είδους μηχανικά εξαρτήματα.

Ο Πρέσβης αναφερόμενος στη Χώρας του τόνισε ότι αυτή συγκαταλέγεται στα ακμάζοντα πρώην κουμουνιστικά κράτη της Κεντρικής Ευρώπης και η οικονομία της  χαρακτηρίζεται από σταθερότητα, ενώ παράλληλα  αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς καθώς στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό, αλλά και στη βιομηχανία στην οποία παρατηρούνται αξιόλογες εξαγωγές ειδικά προς τη Γερμανία, αλλά και άλλα κράτη της Ε.Ε.

Από την πλευρά του ο κ. Κυριακίδης περιέγραψε τη σημερινή δυναμική των επιχειρήσεων – μελών του Επιμελητηρίου αναφερόμενος στη δυνατότητα των αξιόλογων κλάδων της τοπικής οικονομία για εξαγωγές και τονίζοντας ότι «το Επιμελητήριο είναι ο Φορέας που στηρίζει με όλα τα μέσα που διαθέτει τα  μέλη του στην προσπάθειά τους για έξοδο από την κρίση με ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους.  Μέριμνά του είναι η διάνοιξη νέων δρόμων και για την εξυπηρέτηση του στόχου αυτού με το να  πρωτοστατεί σε πρωτοβουλίες που ικανοποιούν τις ανάγκες για συνεργασίες των τοπικών επιχειρήσεων  με επιχειρήσεις φίλων χωρών, όπως είναι η Τσεχία»  

Ο Αναπληρωτής Πρέσβης στο τέλος της συνάντησης που έγινε σε ιδιαίτερα  φιλικό κλίμα κάλεσε τον Πρόεδρο και τη Διοίκηση  να επισκεφθεί τη χώρα του μαζί με τοπικούς επιχειρηματίες που θα ήθελαν να έρθουν σε επαγγελματικές επαφές με Τσέχικες επιχειρήσεις ή να επενδύσουν ή ακόμα να επεκτείνουν τις εξαγωγές προϊόντων τους στις αγορές της χώρας του.  Από την πλευρά της η Διοίκηση του Επιμελητηρίου υποσχέθηκε ότι θα διερευνήσει το ενδεχόμενο επιχειρηματικής αποστολής στην Τσεχίας και αντιπρότεινε τη συμμετοχή στην ετήσια Έκθεση του Σεπτεμβρίου  που διοργανώνει με το Εκθεσιακό Κέντρο επιχειρηματιών από την Τσεχία, δεδομένου ότι στα πλαίσια της έκθεσης, όπου συμμετέχει μεγάλος αριθμός εξαγωγικών επιχειρήσεων – μελών,  ευνοείται η ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών συνεργασιών .

Τον Τσέχο επίσημο, μετά το πέρας της συνάντησης στο Επιμελητήριο, συνόδευσαν ο Πρόεδρος και τα μέλη της διοίκησης στο Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης και στα γραφεία της «ΚΡΟΚΟΣ Α.Ε», η οποία παράγει προϊόντα κρόκου, προκειμένου να γνωρίσει το ιδιαίτερο αυτό προϊόν του τόπου μας του οποίου η φήμη λόγω της εξαιρετικής του ποιότητα  είναι γνωστή παγκοσμίως.

ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.