Ο αντιρρυπαντής της γειτονιάς σας: «Για την παρουσία εξασθενούς χρωμίου (Cr+6) στο νερό, λύση δεν είναι το κουκούλωμα»



Αγαπητοί αναγνώστες,

Τις τελευταίες ημέρες, όλοι οι πολίτες της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας παρακολουθούν τις εξελίξεις με πρωταγωνιστές τις αρμόδιες αρχές  ελέγχου της ποιότητας των υδάτων και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ένα γαιτανάκι αποκαλύψεων σχετικά με τον εντοπισμό ολικού και εξασθενούς χρωμίου (Cr+6) στην υδρολογική λεκάνη Σαριγκιόλ από την οποία υδροδοτούνται οικισμοί αλλά και ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

Αρχικά πρέπει να επισημανθεί ότι μόνο από την παρουσία χρωμίου και συγκεκριμένα ολικού χρωμίου (κυρίως τρισθενούς Cr+3 και εξασθενούς Cr+6 ) στα ύδατα, δεν μπορεί να προκύψει ασφαλές πόρισμα για την πιθανότητα ρύπανσης μιας περιοχής. Στα  πετρώματα τις περιοχή της λεκάνης Σαριγκιόλ συναντώνται πετρώματα που περιέχουν ενώσεις χρωμίου σε μορφή Cr+3. Οι ενώσεις αυτές είναι ελάχιστα διαλυτές στα ύδατα (σε αντίθεση με το Cr+6 το οποίο είναι ιδιαιτέρως διαλυτό), που σημαίνει ότι στα ύδατα της περιοχές αναμένονται μικρές συγκεντρώσεις Cr+3 στα όρια της διαλυτότητας του.

Αυτό που είναι ανησυχητικό και άξιο περεταίρω διερεύνησης, είναι η παρουσία της εξασθενούς μορφής του χρωμίου (Cr+6) στα νερά των γεωτρήσεων. Αυτή η μορφή χρωμίου είναι ένδειξη και όχι απαραίτητα απόδειξη ανθρωπογενούς ρύπανσης της λεκάνης Σαριγκιόλ. Είναι γνωστό ότι για τη δημιουργία του Cr+6 στα ύδατα απαιτούνται ιδιαιτέρες συνθήκες και ιδιαίτερη γεωλογία που δεν φαίνετε να υπάρχει στην περιοχή.

Η καύση του λιγνίτη της περιοχής και η παρουσία Cr+6 στην τέφρα του, είναι γνωστή από μελέτες οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν. Η ανίχνευση χρωμίου σε νερά γεωτρήσεων από μελέτες του ΙΓΜΕ και από αναλύσεις της ΔΕΗ, αλλά και από όλους τους αρμόδιους φορείς όπως η ΔΕΥΑΚ και η περιφέρεια, είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Η παρουσία χρωμίου στον αέρα της Δυτικής Μακεδονίας έγινε προσφάτως γνωστή από δημοσιεύσεις και στα τοπικά ΜΜΕ.

Μετά τη δημοσίευση του προβλήματος στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου, αναλύσεις Cr+6 τις οποίες πραγματοποίησε το εργαστήριο περιβαλλοντικής χημείας και επεξεργασίας υγρών αποβλήτων (ΕΠΧ-ΕΥΑ) του τμήματος Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, υποδεικνύουν μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που παρουσιάζεται από τη ΔΕΥΑΚ και την Περιφέρεια, όχι μόνο στους 2 οικισμούς (Άγιου Δημήτριο και Ρυακίου) αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Η ανίχνευση Cr+6 σε ύδατα γεωτρήσεων αλλά και πηγών της περιοχής, μόνο ανησυχία μπορεί να δημιουργήσει και δικαιολογημένα.

Η προσπάθεια καθησυχασμού της τοπικής κοινωνίας είναι σεβαστή, αλλά όχι στο βωμό της ανθρώπινης υγείας. Είναι απαράδεκτη και παράνομη η πολιτική της ΔΕΥΑΚ και των επιστημονικών της συμβούλων, που προφανώς κουκουλώνουν εδώ και χρόνια το θέμα της παρουσίας χρωμίου σε νερά γεωτρήσεων που χρησιμοποιούνται για υδροδότηση, αναμιγνύοντας εξαιρετικής ποιότητας ύδατα με ρυπασμένα και ακατάλληλα ύδατα.

Με την παράνομη ανάμιξη πόσιμου και ρυπασμένου με χρώμιο ύδατος, οι αναλύσεις που πραγματοποιούνται είναι μεν εντός ορίων της νομοθεσίας (ειδικά εκμεταλλευόμενοι την απουσία νομοθετικού πλαισίου προστασίας της υγείας από την παρουσία Cr+6στο νερό ανθρώπινης χρήσης), αλλά το νερό που καταναλώνεται συνεχίζει να είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Τα ερωτήματα τα οποία προκύπτουν από τα παραπάνω είναι :

α) γιατί κανένας αρμόδιος φορέας δεν ενημέρωσε την τοπική κοινωνία ή δεν διερεύνησε περεταίρω το θέμα της παρουσίας χρωμίου στα ύδατα της περιοχής;
β) ποιος ο ρόλος των υπηρεσιών ελέγχου και προστασίας της υγείας των πολιτών, εφόσον δεν μπορούν να αξιοποιήσουν και να ερμηνεύσουν τα ευρήματα;
γ) γιατί συνεχίζεται από τη ΔΕΥΑΚ, η ανάμιξη ρυπασμένων υδάτων με πόσιμα στο βωμό της εξοικονόμησης χρημάτων;
δ) γιατί εκμεταλλεύονται το κενό στην νομοθεσία για την παρουσία του εξασθενούς χρωμίου (Cr+6) στα ύδατα, μιας ουσίας με γνωστή τοξική και καρκινογόνο δράση, αναλύοντας μόνο ολικό χρώμιο του οποίου τα όρια είναι «βολικά»;
ε) έχοντας πλέον μειωμένη εμπιστοσύνη στα άτομα και τους φορείς οι οποίοι γνώριζαν και γνωρίζουν το θέμα, πως μπορεί να διασφαλιστεί η ορθή διερεύνηση του θέματος και ειλικρινής ενημέρωση των πολιτών;
στ) γιατί ζητείται η συνδρομή αμειβόμενων επιστημονικών συμβούλων εκτός περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, απαξιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και το επιστημονικό προσωπικό της περιοχής;

Σαν απόφοιτος του τμήματος Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης, θα ήθελα να κλείσω με έναν από τους σκοπούς των αποφοίτων του τμήματός και τον οποίο θα πρέπει όλοι να υπηρετούν:

«Έχουμε υποχρέωση να υπερασπιζόμαστε την προτεραιότητα της αλήθειας έναντι της σκοπιμότητας, την ηθική της γνώσης και την αυτονομία της συνείδησης»

Με εκτίμηση
Ο αντιρρυπαντής της γειτονιάς σας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.