H βουλευτής Ευγενία Ουζουνίδου για την έκκληση του Ν. Μαριά για αποχώρηση από το Ελ. Κοινοβούλιο



Ακολουθεί σύντομη συνέντευξη με τη βουλευτή του Συ.Ριζ.Α. ΕΚΜ Κοζάνης, Ευγενία Ουζουνίδου, με θέμα την από τις 22 Απριλίου 2013 έκκληση του βουλευτή Νότη Μαριά προς τους συναδέλφους του από το ΚΚΕ, τον Συ.Ριζ.Α. και τους Αν.Ελ. για να αποχωρήσουν από το κοινοβούλιο «σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική, θεσμική και ηθική απαξίωσή του», (χωρίς να παραιτηθούν από την ιδιότητα του βουλευτή) και να ενεργοποιήσουν το άρθρο 120 του Συντάγματος.

 – Ποιά η γνώμη σας για την έκκληση του συναδέλφου σας Νότη Μαριά να αποχωρήσετε στα τέλη Μαΐου από το κοινοβούλιο και να ενεργοποιήσετε το άρθρο 120 του Συντάγματος;

Η αποσύνθεση και η κατάρρευση της χώρας μας, της κοινωνίας και των πολιτών βαθαίνει μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο,  ακριβώς επειδή συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση εκ μέρους της τρόικας και της συγκυβέρνησης η πολιτική της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης.

Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, θέσαμε το ζήτημα των εκλογών εδώ και μήνες, ακριβώς για να ανακοπεί αυτή ακριβώς η πορεία της καταστροφής: Δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι να σωριαστούν κάτω τα πάντα. Η κυβέρνηση και η Τρόικα, με ανοιχτό το «τραύμα» των εκλογών του 2012, θα κάνουν ό,τι μπορούν για ν’ αποφύγουν μια εκλογική αναμέτρηση. Γιατί γνωρίζουν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα ανατρέψει και θ’ αναστρέψει τις πολιτικές που εφαρμόζουν.

Για τους λόγους αυτούς πιστεύουμε πως η κυβέρνηση αυτή, μαζί και οι βάρβαρες πολιτικές της, θα καταρρεύσει από τους αγώνες των πολιτών. Για τον λόγο αυτό επιμένουμε και δουλεύουμε στην κατεύθυνση ανάπτυξης ενός μαζικού λαϊκού κινήματος ανατροπής. Είναι λοιπόν στο χέρι του λαού με τους αγώνες του να επιβάλει και εκλογές για τη σωτηρία της χώρας.

Η πρόταση του κ. Μαριά μπορεί να ακούγεται θετική και ίσως να πηγάζει από μια πραγματική ανάγκη να απομακρυνθεί η επικίνδυνη για τον λαό κυβέρνηση, αλλά θα έλεγα πως είναι περισσότερο «έωλη», καθώς οι εκλογές θα αφορούν τις έδρες των βουλευτών που θα έχουν παραιτηθεί ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία θα εξακολουθεί να λειτουργεί. Συνεπώς, υπογραμμίζω και πάλι, ότι χρειάζεται αγώνας, μέσα και έξω από το κοινοβούλιο, για να φύγουν όσο το δυνατό πιο γρήγορα αυτοί που διαλύουν την κοινωνία και τους πολίτες.

– Πώς προτείνετε να συντονιστεί και να οργανωθεί αυτή η πρόταση, η οποία φέρεται να εκφράζει την πλειονότητα των πολιτών και να είναι σύμφωνη με το ελληνικό Σύνταγμα, το οποίο παραβιάζεται πλέον συστηματικά;

Το ερώτημά σας αυτό θα είναι στην ουσία συνέχεια του προηγούμενου. Εγώ θα σας έλεγα ότι σε αυτή τη συγκυρία που οι τραγικές εξελίξεις στην Ευρώπη, ειδικά στον ευρωπαϊκό νότο, με αποκορύφωμα το δράμα της Κύπρου, έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η ευρωζώνη αλλά και η ΕΕ όχι μόνο κλιμακώνουν με ραγδαίους ρυθμούς μια πορεία αντιδραστικοποίησης τους αλλά και μετατρέπονται ταχύτατα σε ζώνες απόλυτης κυριαρχίας του γερμανικού ιμπεριαλισμού και του πολυεθνικού ευρωπαϊκού κεφαλαίου, είναι αναγκαία η κυβέρνηση με πυρνήνα τις δυνάμεις της Αριστεράς. Μόνο μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα ήταν ικανή να επιχειρήσει στη βάση ενός σαφούς εναλλακτικού ριζοσπαστικού προγράμματος και στηριγμένη σε ένα πλατύ ενωτικό ταξικό και αγωνιστικό εργατικό – λαϊκό κίνημα, την προοδευτική ανατροπή που έχει ανάγκη η χώρα και μια πορεία προοδευτικών μετασχηματισμών με σοσιαλιστικό ορίζοντα. Μια κυβέρνησηση της Αριστεράς που θα προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση των Μνημονίων και του Μεσοπρόθεσμου, θα καταγγείλλει τις δανειακές συμβάσεις, ώστε να αρχίσει η διαπραγμάτευση για το χρέος συνολικά.

– Ποιά ή ποιές ενέργειες κατά τη γνώμη σας θα μπορούσαν να σας ενώσουν στην κατεύθυνση της επαναφοράς του πολιτεύματος στην τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας;

Όπως σας είπα και παραπάνω για μας το ζητούμενο είναι η ενότητα της εργατικής τάξης, των ανέργων και της νέας γενιάς, του λαϊκού- μαζικού κινήματος δηλαδή στην κατεύθυνση ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής, των μνημονίων και των επιλογών που γεννούν φτώχεια και εξαθλίωση. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαία η συγκρότηση ενός ευρύτατου μετώπου δυνάμεων της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου με βάση το τρίπτυχο ισότητα, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη. Χρειάζεται να αντιτάξουμε μια ριζική δημοκρατική ανασυγκρότηση στις δομές του πολιτικού συστήματος. Στο επίκεντρο της προσπάθειάς μας πρέπει να είναι, όπως είπε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Αλ. Τσίπρας: Να εκπροσωπήσουμε πολιτικά και προγραμματικά τη διευρυμένη κοινωνική συμμαχία των δυνάμεων της εργασίας, η οποία απαιτεί σήμερα την παραγωγική, θεσμική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας. Να δημιουργήσουμε ένα μαζικό συμμετοχικό ρεύμα στην προσπάθεια αυτή. Μια μέγιστη κοινωνική ενεργοποίηση, απαραίτητη ώστε κάθε βήμα ανασύνταξης της χώρας να έχει όχι απλώς μια παθητική συναίνεση, αλλά να δίνει ισχυρές προωθήσεις στο πολιτικό υποκείμενο.

Με άλλα λόγια, δεν πρέπει να αναζητούμε μόνο ένα ‘πρόγραμμα’, αλλά πολύ περισσότερο ίσως μια μεθοδολογία εμπλοκής των λαϊκών τάξεων, των κοινωνικών υποκειμένων, στον σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτού του ‘προγράμματος’.

Συνέντευξη: Χρίστος Καλλίτσης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.