Θρίλερ με νέο «Ασωπό» στην Κοζάνη! Εξασθενές χρώμιο σε τρεις γεωτρήσεις…

Αναστατωμένοι είναι οι κάτοικοι των δημοτικών διαμερισμάτων Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου Κοζάνης καθώς το τελευταίο διάστημα ζουν με τον εφιάλτη του εξασθενούς χρωμίου. Έλεγχοι που έγιναν από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κοζάνης (ΔΕΥΑΚ) σε τρεις γεωτρήσεις της περιοχής έδειξαν υψηλά ποσοστά ολικού και εξασθενούς χρωμίου, με συνέπεια ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Δακής να αποφασίσει την απαγόρευση, για προληπτικούς λόγους, της χρήσης των συγκεκριμένων υδάτων στα σπίτια των δύο κοινοτήτων.

Όμως τη Μεγάλη Τετάρτη, όπως λέει στο «Βήμα», ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης κ. Γιάννης Σόκουτης, με βάση νέα δεδομένα από μετρήσεις που έγιναν – από το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, το Κέντρο Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας και τα συνεργαζόμενα με τη ΔΕΥΑΚ εργαστήρια – και οι οποίες έδειξαν χαμηλότερες συγκεντρώσεις, ειδικά στην πηγή του Ρυακίου, εκδόθηκε νέα οδηγία.

«Με βάση της νέες μετρήσεις αλλά και τις οδηγίες που λάβαμε από το υπουργείο Υγείας αποφασίσαμε να εκδώσουμε τη Μεγάλη Πέμπτη τροποποιημένη απόφαση, βάσει της οποίας το νερό στις επίμαχες περιοχές απαγορεύεται για πόση, μαγείρεμα και μπάνιο, αλλά επιτρέπεται για όλες τις άλλες χρήσεις, δηλαδή πότισμα κήπων, πλύσιμο επιφανειών κτλ.» τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης.

Οι χαμηλές συγκεντρώσεις στη γεώτρηση του Ρυακίου οφείλονται, όπως εξηγεί ο κ. Σόκουτης, στην αραίωσή της με νερό άλλης καθαρής πηγής.

Πάντως, μέχρι στιγμής κανείς δεν γνωρίζει την προέλευση της ρύπανσης, γι’ αυτό και γίνονται έρευνες προκειμένου να βρεθεί η… πηγή του κακού. Παρ’ όλα αυτά ο κ. Σόκουτης σπεύδει να διευκρινίσει «σε όσους αυθαίρετα αποδίδουν ευθύνες στη ΔΕΗ ότι στο παρακείμενο ρέμα Σούλου, το οποίο αποτελεί αποδέκτη λυμάτων της επιχείρησης, δεν έχει βρεθεί εξασθενές χρώμιο».

Όπως αναφέρει ο ίδιος, η Περιφέρεια περιμένει τα νέα αποτελέσματα από τα συνεργαζόμενα με τη ΔΕΥΑΚ εργαστήρια, αλλά και από τις δειγματοληψίες οι οποίες έγιναν από το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και το Κέντρο Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας σε άλλες πηγές που βρίσκονται υψώματα του Αγίου Δημητρίου και σε καθαρές ιδιωτικές γεωτρήσεις. Αν τα αποτελέσματα είναι αρνητικά, οι καθαρές πηγές θα εμπλουτίσουν το δίκτυο ύδρευσης των δύο κοινοτήτων. Διαφορετικά θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να μεταφερθεί νερό από το υδρευτικό δίκτυο της Κοζάνης.

Τα σχετικά αποτελέσματα αναμένεται να έχουν βγει ως την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι τοπικοί φορείς, τεχνικοί σύμβουλοι, αλλά και οι επιστήμονες που πραγματοποιούν τις έρευνες.

tovima.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.