Καταγραφή της ιστορικής μνήμης μέσα από συλλογές

Η ιστορική μνήμη είναι ο γεωμετρικός τόπος που συναντάει το παρελθόν το παρόν. Σε μια περίοδο που η Ελλάδα, η Ευρώπη, σχεδόν όλος ο σύγχρονος κόσμος κλυδωνίζεται από κρίση αξιών και επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος που ζουν οι πολίτες, η γνώση του παρελθόντος είναι ικανή να αποτελέσει εργαλείο για την αντιμετώπιση των σημερινών δυσκολιών Η ιστορική μνήμη των γεγονότων που διαμόρφωσαν τον πλανήτη τους τελευταίους αιώνες μπορεί να δώσει λύσεις στα αενάως επαναλαμβανόμενα προβλήματα που καταδυναστεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα τους ευρωπαίους πολίτες και όχι μόνον.

Την ιστορική μνήμη τρέφουν οι πηγές, διαμορφώνουν τα τεκμήρια, τα κειμήλια, οι προφορικές μαρτυρίες, τα εφήμερα της καθημερινότητας και περιγράφουν οι κοινότητες των συλλογών, ιδιωτικών και κρατικών. Μια μαρτυρία, ένα κείμενο, μια φωτογραφία είναι ικανά να αλλάξουν το ιστορικό ορίζοντα δεκάδων χρόνων.

Ο Δήμος Εορδαίας, η Δήμαρχος κ. Παρασκεύη Βρυζίδου, το ΝΠΔΔ ΚΟΙ.Π.ΠΑ.Π., η πρόεδρος κ. Θεοπίστη Κρυσταλλίδου  με τη λήξη της ιστορικής έκθεσης «Το ’12 και η εποχή του», που πραγματοποιήθηκε στο Παλαιοντολογικό Ιστορικό Μουσείο Πτολεμαϊδας από τις 13 Οκτωβρίου 2012 έως τις 28 Απριλίου 2013 με τεράστια επιτυχία και εκατοντάδες  επισκέψεις, διοργανώνουν  ημερίδα με θέμα «Καταγραφή της Ιστορικής μνήμης μέσα από συλλογές» την Κυριακή 28 Απριλίου 2013.

Η ημερίδα θα διοργανωθεί σε δύο συνεδρίες, το πρωί 11:00 π.μ.- 2:00 μ.μ με ομιλητές τους Βαγγέλη Ιωαννίδη, Γεώργιο Παπαθανασίου, Χρήστο Κεβρεκίδη, Αντώνη Δ. Σκιαθά,  και το απόγευμα 5:30 μ.μ. έως 21:00 μ.μ που θα πραγματοποιηθεί το βιωματικό εργαστήριο για την ιστορική μνήμη με παρουσιάσεις από τους συλλέκτες μέρος των συλλογών τους.

Στο τέλος της ημερίδας θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την γραμματεία του Παλαιοντολογικού Ιστορικού Μουσείου Πτολεμαΐδας στο 24630-54444.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.