Έναρξη εργασιών του προγράμματος «Συνεργασία» στο τμήμα ΤΕ.ΑΝ. του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονιας



ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
Υπεύθυνη: Δρ. Αμανατίδου Ελισάβετ, Χημικός Μηχανικός, Αν. Καθηγήτρια
Τηλ.: 24610-68015 &24610-68012 & 68028
e-mail   : eAmanatidou@kozani.teikoz.gr
web site: http://tean.teikoz.gr/erevna/EPX-EYA/arxiki.htm

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΓΓΕΤ – ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ
Ε. Π. Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΝ ΙΙ), ΠΕΠ Μακεδονίας – Θράκης, ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου, ΠΕΠ Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου, ΠΕΠ Αττικής
Πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2011

ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2011, με κωδικός έργου: 11ΣΥΝ_2_63, Ακρωνύμιο: DENOP

Τίτλος Έργου: ‘’Βιο-κατευθυνόμενη απομόνωση κυτταρο-προστατευτικών συστατικών από αρωματικά φυτά με στόχο τη χρήση τους στην ανάπτυξη καινοτόμων γαλακτοκομικών προϊόντων και προϊόντων οινοποιίας με υψηλή προστιθέμενη αξία’’

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΦΟΡΕΙΣ:
1. ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, Συντονιστής Φορέας  
2. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ/ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ/ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
3. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΑΡΜΑΚΟΓΝΩΣΙΑΣ/ /ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
4. ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ Α.Ε.
5. ΚΟΥΡΕΛΛΑΣ Α.Ε.
6. ΕΝΩΣΗ ΓΕΩΡΓΙΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

Περίληψη έργου:

Εκτεταμένες επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η λεγόμενη “Μεσογειακή δίαιτα” προστατεύει από την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.
Τα διατροφικά χαρακτηριστικά της Ελληνικής παραδοσιακής δίαιτας περιλαμβάνουν υψηλή κατανάλωση ελαιόλαδου, φρούτων και λαχανικών, καθώς και τη συχνή κατανάλωση ψαριών, κρασιού και γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ αναπόσπαστο συμπλήρωμά της αποτελούν τα αρωματικά φυτά.
Παρά το εξαιρετικό ενδιαφέρον, η κατανόηση των μοριακών μηχανισμών οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τις προστατευτικές δράσεις της δίαιτας γενικότερα και των αρωματικών φυτών ειδικότερα παραμένουν άγνωστοι.

Αρχικά προτάθηκε ότι η αντιοξειδωτική δράση παραγόντων που εμπεριέχονται σε αφθονία στη Μεσογειακή δίαιτα ήταν υπεύθυνη και για τις προστατευτικές επιπτώσεις της. Εκτενείς παρεμβατικές επιδημιολογικές μελέτες, όμως, που ακολούθησαν ήταν αρνητικές με αποτέλεσμα οι πραγματικοί προστατευτικοί μηχανισμοί να παραμένουν άγνωστοι.

Ισχυρά πειραματικά δεδομένα προερχόμενα από το Εργαστήριό μας υποστηρίζουν την άποψη ότι πολλά συστατικά της παραδοσιακής Ελληνικής δίαιτας έχουν την ικανότητα να τροποποιούν τα επίπεδα του ενδοκυττάριου “οξειδο-αναγωγικά ενεργού” σιδήρου και με τον τρόπο αυτό να αναστέλλουν τη δημιουργία δραστικών ελευθέρων ριζών.  Στην παρούσα ερευνητική πρόταση προτείνεται μία λεπτομερής φυτοχημική ανάλυση συγκεκριμένων αρωματικών φυτών με στόχο: α) την ταυτοποίηση και την απομόνωση των βιοδραστικών συστατικών τους, β) την κατανόηση του μηχανισμού της προστατευτικής τους δράσης σε κυτταρικό επίπεδο, και γ) την εξέταση της δυνατότητας για τη χρησιμοποίησης αυτών των βιοδραστικών συστατικών με στόχο την ανάπτυξη νέων καινοτόμων γαλακτοκομικών προϊόντων και προϊόντων οινοποιίας με υψηλή προστιθέμενη αξία. Η επιτυχής εκτέλεση του προτεινόμενου ερευνητικού έργου πιστεύεται ότι θα έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία νέας γνώσης που θα συνεισφέρει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των συμμετεχόντων εταιρειών. 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.