Μαθητές του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης στα Μπουχάρια Μικροβάλτου

Στα πλαίσια ημερήσιας θεματικής εκπαιδευτικής εκδρομής (ερευνητικής εργασίας), οι μαθητές της Β2 τάξης του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης επισκέφτηκαν το Γεωπάρκο Μπουχαριών στο Μικρόβαλτο Σερβίων, την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013.

Εκεί είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τους γεωλογικούς σχηματισμούς των «Μπουχαριών», που είναι χωμάτινες κολόνες που προήλθαν από τη διάβρωση-αποσάθρωση του εδάφους, με σύσταση από άμμους, κροκάλες, μάργες και αργίλους και πιθανή «συγκολλητική» ύλη από οξείδια του σιδήρου και διοξείδιο του πυριτίου, κάτω από κατάλληλες συνθήκες βροχής και ατμοσφαιρικού οξυγόνου, που την κορυφή τους καλύπτει σχιστολιθική πλάκα που «έπαιξε» το ρόλο της ομπρέλας στην δημιουργία τους και αποτελούν ένα μοναδικό φαινόμενο στον ελλαδικό χώρο. Στο χώρο του Γεωπάρκου και στην ευρύτερη λεκάνη απαντώνται επίσης οι εντυπωσιακοί σχηματισμοί των «Νοχταριών», που είναι κωνικές γεωμορφές ίδιας σύστασης με αυτής των Μπουχαριών, χωρίς την σχιστολιθική πέτρα στην κορυφή.     

Το πρόγραμμα της ημερήσιας εκδρομής της τάξης περιελάμβανε επίσης επίσκεψη στο Βυζαντινό Κάστρο Σερβίων, στο Φράγμα της νέας Λίμνης Ιλαρίωνα και στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στον Μπούρινο.

Τους μαθητές συνόδευαν οι καθηγητές τους Γιάννα Τζώτζη και Σάκης Δαρδούμπας.

Γ. Μαστρ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.