Εναλλακτικής Δράση Δυτ. Μακεδονίας: Συν «Αθηνά» και χείρα… κλείνει Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ

Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται ακόμη ένα εκ προμελέτης μνημονιακό έγκλημα για την  περιοχή μας και γενικότερα  για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Η επιχειρούμενη από την κυβέρνηση κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και η συρρίκνωση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας που θα οδηγήσει στο οριστικό κλείσιμό του,  στο όνομα δήθεν του εξορθολογισμού και του συμμαζέματος της ανώτατης εκπαίδευσης,  ανοίγουν ακόμη μια μεγάλη πληγή στην ήδη αιμορραγούσα οικονομικά και περιβαλλοντικά περιοχή μας.  Στη  Δυτική Μακεδονία,  που οι τοπικοί παράγοντες όλα αυτά τα χρόνια στο όνομα του πελατειακού κράτους,  που μόνο αυτό ήξεραν να υπηρετούν, έπαιξαν τα παιχνίδια τους, στήνοντας θεσμούς και υπηρεσίες σε πήλινα και ετοιμόρροπα πόδια, οδηγώντας την ουσιαστικά στον μαρασμό και στην απαξίωση απ’ τους ίδιους της τους πολίτες.

Είχαμε προειδοποιήσει πως αυτή η ημέρα της πλήρους κατάρρευσης έρχεται. Πως η ημέρα που και η τριτοβάθμια εκπαίδευση θα τελειώσει για την περιοχή είναι πολύ κοντά. Κάποιοι έβγαζαν πύρινους λόγους πως θα «κήρυτταν πολέμους», αν συνέβαινε αυτό,  πιστεύοντας για ακόμη μια φορά ότι λειτουργώντας όπως έχουν μάθει τόσα χρόνια,  πίσω από κλειστές πόρτες υπουργικών γραφείων, θα έσωζαν (τι άραγε ?) αυτό που φαινόταν ότι οι κυβερνώντες  είναι αποφασισμένοι να τελειώσουν. Είχαμε προειδοποιήσει ότι όλο αυτό που ετοιμάζεται δε γίνεται ούτε με ουσιαστική διαβούλευση, ούτε με ακαδημαϊκά  κριτήρια, όπως άλλωστε δεν έγινε και η ίδρυση των διαφόρων τμημάτων σε όλη την περιφέρεια.  Ξέραμε, και το είχαμε πει πολλές φορές,  πως η τριτοβάθμια εκπαίδευση νοσεί βαθιά, γιατί  στην πλάτη της κυβερνήσεις,  βουλευτάδες,  νομαρχαίοι και δήμαρχοι «έπαιξαν τα ρέστα τους». Όμως αυτό το γεγονός δε δικαιολογεί  σε καμία περίπτωση  την ακόμη πιο ακραία απόφαση για τη διάλυσή της.  Ένα λάθος ποτέ δε  διορθώνεται με ένα ακόμη λάθος.  Αν και στην προκειμένη περίπτωση εκτιμάμε ότι δεν πρόκειται για λάθος,  αλλά για στρατηγική επιλογή υποβάθμισης με τελικό σκοπό την πλήρη ιδιωτικοποίηση της παιδείας.

Όμως, επειδή αυτά είναι ψιλά γράμματα για ορισμένους κι επειδή αποδείχτηκε περίτρανα ότι ούτε ισχυρούς μπαρμπάδες στην Κορώνη δεν είχαν,  προκειμένου να γίνουν όλα «κατόπιν ενεργειών τους»,  είναι ώρα ο καθένας να αναλάβει τις  ευθύνες του. Τέρμα πια τα ευχολόγια και οι αιφνιδιασμοί. Ένας μόνο είναι ο δρόμος. Γενικός ξεσηκωμός όλου του λαού, για να μην προχωρήσει ο παραπέρα μαρασμός της Δυτικής Μακεδονίας. Οφείλει τώρα ο περιφερειάρχης να πει επιτέλους ένα μεγάλο ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ στους τρικομματικούς εταίρους και να μπει μπροστά σ’  έναν μεγάλο αγώνα που θα βάζει πάνω απ’ όποιοδήποτε κομματικό συμφέρον το δίκιο της περιοχής και των πολιτών της, που υποτίθεται ότι υπηρετεί με την ψήφο τους. Αλλιώς,  θα είναι υπόλογος, όπως κι όλοι όσοι στηρίζουν την κυβέρνηση  της συμφοράς ενός ολόκληρου λαού.

Μ’ όλες μας τις δυνάμεις να πούμε ένα μεγάλο όχι στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ και μετά μ’  έναν ολοκληρωμένο διάλογο της επιστημονικής κοινότητας, των παραγωγικών φορέων και της αυτοδιοίκησης  να δημιουργηθεί μια ισχυρή, αξιόπιστη και με προοπτικές για φοιτητές και κοινωνία τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Να αποσυρθεί τώρα το σχέδιο ΑΘΗΝΑ.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ για τη Δυτική Μακεδονία

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.