ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης: Τα Δημόσια έργα αναγκαίος μοχλός ανάπτυξης και παραγωγικής δομής της χώρας



H ανάγκη να συναρθρωθεί μια βιώσιμη αναπτυξιακή πρόταση εξόδου από την κρίση από κοινού με όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου επισημάνθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, που διοργάνωσε η ΕΕΚΕ Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ στη Βουλή.

Στην πρόσκληση της ΕΕΚΕ Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ ανταποκρίθηκαν, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα που έχουν να κάνουν με τα δημόσια έργα, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, στελέχη της διοίκησης, εκπρόσωποι επαγγελματικών οργανώσεων και επιστημονικών φορέων στο χώρο των δημόσιων έργων και εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Στη διάρκεια της διαβούλευσης τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα δημόσια έργα «ώστε να αποτελέσουν μοχλό εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση», το ρόλο του δημόσιου τομέα στη διαδικασία παραγωγής τους, την εμπειρία από τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις στο σύστημα παραγωγής και τις ανάγκες των άμεσων θεσμικών παρεμβάσεων. Παράλληλα κατατέθηκαν προτάσεις για την αναδιάρθρωση του θεσμικού πλαισίου παραγωγής των δημοσίων έργων στην κατεύθυνση της διαφάνειας στις διαδικασίες υλοποίησης, του ελέγχου και της απόδοσης ευθυνών και της εξασφάλισης της ποιότητας.  

Από τις περισσότερες πλευρές σημειώθηκε ότι τα δημόσια έργα αποτελούν πρώτιστα κοινωνικό αγαθό, ενώ υπήρχαν και εκπρόσωποι φορέων που ανέφεραν ότι είναι ταυτόχρονα και εμπόρευμα. Σχετικά με την εμπειρία από την εκτέλεση έργων με ΣΔΙΤ, οι απόψεις ήταν και πάλι με αποχρώσεις μεταξύ των συμμετεχόντων, με όλες τις πλευρές ωστόσο, να επισημαίνουν ότι «ανάπτυξη χωρίς δημόσιες επενδύσεις δε γίνεται». Επίσης, πολλοί σημείωσαν ότι το κράτος πρέπει να ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του έναντι των συμβάσεων, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη αναδιάταξης των δυνάμεων του κατασκευαστικού κλάδου.

Τέλος, το ραντεβού του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ με τους παριστάμενους ανανεώθηκε για συνέχιση του διαλόγου υπό τη μορφή θεματικών διαβουλεύσεων, αρχής γενομένης με αυτή του θεσμικού πλαισίου.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.