Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης για το μονοπάτι της Καρυδίτσας



Όλο και περισσότερος κόσμος τα τελευταία χρόνια ασχολείται σε ημερήσια βάση με την πεζοπορία. Είναι ψυχαγωγία (αλλά και διέξοδος από την πραγματικότητα) και ταυτόχρονα μια ήπια σωματική άσκηση. Κάποιοι προτιμούν το στρατιωτικό γήπεδο επιλέγοντας την .. κυκλική ρουτίνα , ενώ άλλοι  ψάχνουν για ενδιαφέρουσες σύντομες διαδρομές γύρω από την πόλη ή γενικότερα κοντά στον τόπο διαμονής.

Μια τέτοια λύση είναι και το μονοπάτι που αρχίζει από την είσοδο της Καρυδίτσας (δεξιά στη διασταύρωση), συνεχίζει κατηφορίζοντας στο λάκκο και ακολουθεί παράλληλα ένα όμορφο ρέμα που ζώνει το χωριό από τη δυτική πλευρά.

Η διαδρομή τερματίζει στο λοφάκι, το οποίο φιλοξενεί το εξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Διάρκεια 2 ώρες, άντε 2,5 στο ..ρελαντί  (με επιστροφή).

Το μονοπάτι περνά μέσα από συστάδες δέντρων, αγρούς και μικρά δασάκια, και διασταυρώνεται με ρέματα . Διαδρομή προσιτή, εύκολη και ενδιαφέρουσα για όλες τις ηλικίες και όλες τις μέρες της εβδομάδας, σε απόσταση αναπνοής από την Κοζάνη (πέντε χιλιόμετρα). Σήμανση δεν υπάρχει, αλλά δεν πρόκειται να χαθείτε, γιατί το χωριό είναι ορατό σημείο αναφοράς σε όλη σχεδόν τη διαδρομή

Προχτές μια παρέα, στην οποία  συμμετείχαν ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καρυδίτσας, μερικοί κάτοικοι του χωριού, καθώς και μέλη της Οικολογικής Κίνησης περπάτησαν ξανά το μονοπάτι και χρωμάτισαν τη μέρα τους με εικόνες της εξοχής και της φύσης.

Ταυτόχρονα όμως διαπίστωσαν για άλλη μια φορά τη μεγάλη έκταση που έχει πάρει το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας, η οποία ακρωτηριάζει και εξοντώνει ύπουλα και συστηματικά το δασικό μας πλούτο.  

Φωτογραφίσαμε  τουλάχιστον 30 περιπτώσεις δέντρων που κόπηκαν μέσα στην εβδομάδα, καθώς και μεγάλα καβάκια  που «εκτελέστηκαν» δίπλα σε κάποιο ρέμα. Σχετική αναφορά θα κάνουμε στο Δασαρχείο Κοζάνης.

Η ελληνική ύπαιθρος έχει πολλούς τρόπους να σε ανανεώνει αλλά και συγχρόνως να σε πληγώνει.

Το είδαμε στο kozani.tv

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.