Απάντηση της ΕΟΔ Κοζάνης στον υποδιοικητή της 8ης ΕΜΑΚ για την επιχείρηση στον Λάπατο



Τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν πολλές τοποθετήσεις και ακούστηκαν πάρα πολλά πάνω στο συγκεκριμένο τραγικό περιστατικό το οποίο εξελίχθηκε στο Λάπατο.Μερικά από αυτά όμως μας βγάζουν πραγματικά έξω από τα ρούχα μας , και θα πρέπει για λόγους ιστορικής αλήθειας να σας αναφέρω, κάποια πράγματα και να βγάλουν οι αναγνώστες τα συμπεράσματα τους.

Καταρχήν λέγομαι Τζήκας Γεώργιος και ανήκω στο παράρτημα της Ε.Ο.Δ. Κοζάνης, και επιχείρησα στην περιοχή με 5 διασώστες, 2 έμπειρους ορειβάτες (από την Κοζάνη) και άλλους 8 από το τμήμα ορεινής διασώσης της Ε.Ο.Δ. από τη Θεσσαλονίκη.

Η οργάνωσή μας δεν τυγχάνει απολύτως καμία κρατικής επιχορήγησης, επίσης πληρώνω προσωπικά όπως και όλοι μας ειδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο για να μπορώ να επιχειρώ με όλα τα κρατικά μέσα (ελικόπτερα, αεροπλάνα σε περίπτωση αποστολών), επίσης πληρώνω ατομικά τις ανάλογες εκπαιδεύσεις, εγχώριες και διεθνής πιστοποιήσεις που παίρνω και ανάλογα στοιχεία υπάρχουν για τους περισσότερους εθελοντές. Αυτό σαν απάντηση σε κάποιους που πετάξανε αιχμές περί κρατικών επιχορηγήσεων. Άλλοι τα παίρνουνε και έχω επιφυλάξεις στο κατά πόσο κάνουν καλά την δουλειά τους. Για την εθελοντική μου προσφορά δεν επιβαρύνω κανένα φορολογούμενο πολίτη.Επίσης δεν πάω για Δήμαρχος ούτε κάνω καριέρα στο δημόσιο και δεν προσπαθώ να προβληθώ ή να καλύψω τα λάθη μου. Είμαι οικοδόμος, με οικογένεια και παιδιά είμαι όμως και ορειβάτης και στον ελεύθερο μου χρόνο κάνω ορειβασία. Θεωρώ ότι σαν ορειβάτες πρέπει να έχουμε αναπτυγμένη την αλληλεγγύη και προσπαθώ να επιχειρώ σε κάθε περιστατικό που υπάρχει στο βουνό.

Πρόσφατα ήμουν στην επιτυχημένη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στα Πιέρια όρη με άψογη συνεργασία με την Πυροσβεστική την πολιτική προστασία, τους άλλους φορείς και εθελοντές.Στην τελευταία επιχείρηση όπως πάντα, πήγαμε με δικά μας έξοδα, το τονίζω αυτό. Στην πρώτη επικοινωνία που έκανα εγώ προσωπικά, σαν τοπικός επικεφαλής της Ε.Ο.Δ. στην επιχείρηση, με τον υπεύθυνο του γραφείου πολιτικής προστασίας των Ιωαννίνων, τη Δευτέρα 28-1-2013 μου λέει χωρίς να με γνωρίζει, «μήπως είσαι λαμόγιο;». Πέστε μου ποιός έδωσε το δικαίωμα σε ένα θεσμικό εκπρόσωπο της πολιτείας να αποκαλεί έτσι, έναν εθελοντή. Έναν εθελοντή που αφήνει τη δουλειά του την οικογένεια του για να βοηθήσει το συνάνθρωπο του. Αν έχει λοιπόν κάποια στοιχεία για κάποιους να τα δώσει στις αρχές και να μην κρύβεται πίσω από αοριστολογίες για να μειώνει την εθελοντική προσπάθεια χιλιάδων εθελοντών και να φαίνεται αυτός ότι κάνει καλά την δουλειά του, αλλά εμείς οι κακοί εθελοντές του χαλάμε τη δουλειά. Αναρωτιέμαι μήπως αυτές οι περιβόητες κρίσεις στο δημόσιο θα έπρεπε να ξεκινήσουν από τώρα;Επίσης, εάν εμείς με τα λίγα μέσα που διαθέταμε και χωρίς καν να συμμετάσχουμε στην «πολύ καλά στημένη επιχείρηση που κάνατε!!!», κάναμε τόσα σοβαρά λάθη, εσείς που πετούσατε τρεις μέρες τι κάνατε; ..

Θα πρέπει λοιπόν να αναρωτηθούμε όλοι μας αλλά περισσότερο αυτοί που συντόνισαν και διαχειρίστηκαν την επιχείρηση, γιατί αφού χρησιμοποίησαν τόσα μέσα: ελικόπτερα Super Puma, προσωπικό της ΕΜΑΚ και ξοδεύτηκαν τόσα χρήματα για 4 ολόκληρες μέρες, δεν επέτυχαν αυτό που κάποιοι το κάνανε σε 20 λεπτά. Έτσι απλά… και μην ψάχνετε για δράκο εκεί που δεν υπάρχει, γιατί έτσι μειώνετε την προσπάθεια των συναδέλφων σας που επιχείρησαν. Αλλά νομίζω ότι ζημιά την κάνετε εσείς (ΟΙ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ευτυχώς όχι όλοι) γιατί μας βλέπετε ανταγωνιστικά χωρίς να καταλαβαίνω το γιατί.Σκεφτείτε, εμείς όσοι είμαστε ορειβάτες, ότι ήμαστε στην θέση του θύματος, και θα έπρεπε να έρθει να μας σώσει ο κ. Κίτσιος Λάμπρος αναπληρωτής διοικητής 8ης ΕΜΑΚ¨ και ο υπεύθυνος της ΓΓΠΠ των Ιωαννίνων κ. Μαυρογιώργος μετά και την πολύ εύστοχη τοποθέτηση ότι κάποιοι είχαν το θράσος να ανυσηχήσουν κάποιον συνάδελφο της 2ης ΕΜΑΚ στις 1.30 τα μεσάνυκτα για να του πουν ότι προφανώς εντόπισαν κάτι. Και μόνο αυτό αναδεικνύει τις ευαισθησίες, τις γνώσεις και το ενδιαφέρον κάποιων. Αφήνει επίσης πολλά εύλογα ερωτήματα στον αναγνώστη…

Φανταστείτε, λοιπόν να ήμασταν εμείς όσοι κάνουμε βουνό τουλάχιστον στην θέση του θύματος και να είχαμε την ατυχία να ήμασταν και ζωντανοί, τι θα έπρεπε να περιμένουμε; Πραγματικά αρχίζω να προβληματίζομαι για το ποια είναι η πείρα του διαχειριστή της επιχείρησης στην ορεινή διάσωση και από πού απορρέει αυτή.

Σχετικά με τον σχολιασμό του κ. Κίτσιου αναπληρωτή διοικητή της 8ης ΕΜΑΚ για την οργάνωση πού ανήκω, θα πρέπει να του επισημάνω ότι υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζει αλλά θα τα μάθει σύντομα και θα εκτεθεί. Εγώ πιστεύω ότι αυτό που χρειάζεται είναι να καθίσουμε όλοι μαζί σε ένα τραπέζι και να σχολιάσουμε τα λάθη, τα οποία ήταν πάρα πολλά και σε αυτήν την επιχείρηση (δεν θα ήθελα να επεκταθώ σε λεπτομέρειες, μέσα από ένα site). Αυτό που πρέπει να γίνει είναι μια συνάντηση όσων επιχείρησαν με γνώμονα, όχι να βρούμε ποιος φταίει αλλά να δούμε πως θα συνεργαστούμε καλύτερα στο μέλλον. Και όταν λέμε να συνεργαστούμε το εννοούμε.Τέλος, λυπάμαι πραγματικά που αναγκάστηκα να πω αυτά τα πράγματα και από τους μόνους που νοιώθω την ανάγκη να ζητήσω συγνώμη, είναι από τους συγγενείς του θύματος, που αναγκάζονται να υποστούν αυτό το πράγμα.

Γεώργιος Τζήκας υπεύθυνος ορεινής διάσωσης της ΕΟΔ Κοζάνης.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.