Εκτός περικοπών οι πολιτικοί! Κανείς δεν άγγιξε τις διπλές συντάξεις βουλευτών και δημάρχων

-Γλίτωσαν, προς το παρόν, τη μείωση 20% ή 30% που περιλαμβάνεται στη σχετική διάταξη
-Όχι πριν από το τέλος Μαρτίου οι περικοπές
-Θα υπολογιστούν διαφορετικά από τις μειώσεις που έγιναν στους υπόλοιπους συνταξιούχους
-Δεν… πρόλαβαν να συγκεντρώσουν τα στοιχεία για όσους παίρνουν δύο ή τρεις συντάξεις

Την ώρα που πάνω από δύο εκατομμύρια συνταξιούχοι έχουν δει τις συντάξεις τους να περικόπτονται, βουλευτές και τοπικοί άρχοντες εξακολουθούν να παίρνουν ολόκληρη τη σύνταξή τους.

Κι αυτό γιατί δεν εφαρμόστηκε στις 31 Ιανουαρίου η διάταξη που περιλαμβάνεται στον νόμο 4093/12 και προβλέπει τη μείωση των συντάξεων κατά 20% ή 30% των βουλευτών και τοπικών αρχόντων και δεν αναμένεται να εφαρμοστεί ούτε στο τέλος Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του “Τύπου της Κυριακής”, οι περικοπές στις συντάξεις των βουλευτών και δημάρχων θα υπολογιστούν διαφορετικά από τις μειώσεις που έγιναν στους άλλους συνταξιούχους.

Η διάταξη που αναφέρεται στην παράγραφο Θ του ενός και μόνο άρθρου του ν. 4093/12 και η οποία δεν έχει εφαρμοστεί, προβλέπει ότι οι καταβαλλόμενες κατά την 1η Ιανουαρίου 2013 κανονιζόμενες συντάξεις των βουλευτών και των τοπικών αρχόντων των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, που λαμβάνουν και δεύτερη σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα  κοινωνικής ασφάλισης ή το Δημόσιο, μειώνονται κατά 20%.

Το ποσοστό  μείωσης ορίζεται στο 30%, εάν τα ανωτέρω πρόσωπα λαμβάνουν και τρίτη σύνταξη, συμπεριλαμβανομένης και της βουλευτικής ή της χορηγίας.

Η διάταξη ορίζει, ότι ένας πρώην δήμαρχος ή βουλευτής που παίρνει δύο συντάξεις, μία βουλευτική, έστω 3.000 ευρώ και μία εξ επαγγέλματος, έστω 1.800 ευρώ, η βουλευτική ή δημαρχιακή σύνταξη θα κοπεί κατά 20% και θα πέσει στις 2.400 ευρώ.

Αν υπάρχουν συνολικά τρεις κύριες συντάξεις, τότε η βουλευτική κόβεται κατά 30% και από 3.000 ευρώ θα έπρεπε να πέσει στα 2.100 ευρώ, από την 1η Ιανουαρίου του 2013.

Αυτή η μείωση όμως δεν έγινε στις 31 Ιανουαρίου και δεν αναμένεται να γίνει ούτε στη σύνταξη του Μαρτίου, αφού πλέον προγραμματίζεται να γίνει στη σύνταξη Απριλίου, που θα πληρωθεί στο τέλος Μαρτίου.

Ως εκ τούτου, από τη στιγμή που δεν έχει γίνει αυτή η μείωση, δεν μπορούν να προχωρήσουν και οι άλλες μειώσεις, δηλαδή η μείωση του ΛΑΦΚΑ και η νέα μείωση κατά 5% – 20%, καθώς όπως προβλέπει η διάταξη, οι επόμενες μειώσεις του Μνημονίου θα υπολογιστούν αφού πρώτα γίνει η περικοπή 20% ή 30%.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο λόγος που δεν … πρόλαβαν να κόψουν αυτές τις συντάξεις, είναι ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν κατάφεραν να στείλουν και να συγκεντρώσουν τα μητρώα των συνταξιούχων που παίρνουν σύνταξη βουλευτική, δημάρχου, νομάρχη και κοινοτάρχη, ταυτόχρονα με δεύτερη ή τρίτη σύνταξη.

newsit.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.