«Σαλιάρια Κοζάνης»: Τοπικό γλυκό με ονοματεπώνυμο!



Από τον Πρωινό Λόγο 

Την ανάδειξη και καταχώρηση με ονομασία προέλευσης του παραδοσιακού γλυκού της Κοζάνης «Σαλιάρια», προχωρά το επιμελητήριο της Κοζάνης σε συνεργασία με το Σύλλογο Ζαχαροπλαστών. Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε πριν από έξι μήνες, με στόχο την κατοχύρωση, ανάδειξη και διάδοση του γλυκού, οργανωμένα και με ταυτότητα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης Κώστας Κυριακίδης, στα πλαίσια της εκδήλωσης κοπής βασιλόπιτας του συλλόγου Ζαχαροπλαστών, τόνισε ότι το επιμελητήριο είναι στην τελική ευθεία για τον σχεδιασμό της συσκευασίας του γλυκού. Το ΕΒΕ θα αναλάβει τη διαδικασία πιστοποίησης του γλυκού. «Επιτέλους η Κοζάνη θα αποκτήσει το δικό της γλυκό, κάτι που θα κάνει και γνωστό το προϊόν αλλά και την περιοχή».

Στα σχέδια είναι μάλιστα και ένα σχετικό φεστιβάλ  Γευσιγνωσίας, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Π.Λ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ζαχαροπλαστών Κοζάνης, σε μια προσπάθεια να γίνει η κίνηση ευρύτερα γνωστή τόσο στους ζαχαροπλάστες, αλλά και στο κοινό. Μάλιστα θα μπορούσε να γίνει και μια τουριστική αξιοποίηση, ενώ όπως ο ίδιος προσθέτει, θα μπορούσε να βγει μια συσκευασία προϊόντος για κάθε περιοχή (π.χ. μια η Κοζάνη με έμβημα το καμπαναριό, μια η Πτολεμαΐδα), ή μια ενιαία. «Στο φεστιβάλ γευσιγνωσία που θα γίνει μπορούν έμπειροι σεφ, ή ακόμα και εμείς οι ίδιοι οι ζαχαροπλάστες της περιοχής να φτιάξουμε σαλιάρια και να κεράσουμε στον κόσμο, μιας και το παραδοσιακό αυτό γλύκισμα υπάρχει πολλά χρόνια τώρα στην ευρύτερη περιοχή και το φτιάχνουμε τόσο εμείς οι ζαχαροπλάστες, όσο φυσικά και οι νοικοκυρές».

Ο ίδιος αναφέρεται, επίσης, στην κατοχύρωση ονόματος που θα γίνει από το ΕΒΕ, αλλά και στις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν, με την κατασκευή φυλλαδίου, αφίσας, με ελπίδα αν δεν προλάβουν τις Απόκριες, που η πόλη θα είναι γεμάτη με επισκέπτες, να γίνει το «Σιαλιάρι Κοζάνης» (με ονοματεπώνυμο!), όσο το δυνατόν πιο σύντομα παραδοσιακό προϊόν, κατοχυρωμένο.

«Εμείς θα κατοχειρώσουμε το κλασικό, παραδοσιακό σαλιάρι», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας μάλιστα ότι η Κοζάνη δεν έχει κάποιο άλλο κατοχυρωμένο παραδοσιακό γλυκό και ότι γίνεται μια ευκαιρία, ουσιαστική, να διαφημιστεί η περιοχή μέσω της ντόπιας κουζίνας και της ζαχαροπλαστική της!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.