Νέα παγίδα με τις αποδείξεις – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

– Το μέτρο για τις αποδείξεις θα ισχύει μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους
– Θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις μόνο όσοι έχουν εισόδημα ως 42.000 ευρώ/χρόνο
– Βαριά φορολογία για όσους δεν συγκεντρώσουν τις αποδείξεις που χρειάζονται
– Δείτε παραδείγματα με τα ποσά των αποδείξεων και τις ποινές

Μέσα σε μια πρόταση ο υπουργός Οικονομικών επανέφερε το μέτρο των αποδείξεων, αλλά και το σχετικό αλαλούμ που τις συνοδεύει, αφού πλέον η συγκέντρωσή τους δεν αφορά όλους τους πολίτες.

Πλέον αποδείξεις πρέπει να συγκεντρώνουν μόνο μισθωτοί και συνταξιούχοι και μόνο αυτοί που έχουν εισόδημα ως και 42.000 ευρώ το χρόνο.

Αυτό γιατί το μέτρο ισχύει για να εξασφαλίσουν οι παραπάνω πολίτες την έκπτωση φόρου η οποία ισχύει για τα εισοδήματα μέχρι 42.000 ευρώ/χρόνο.

Επιπλέον όσοι από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους έχουν εισοδήματα από αλλού δεν θα μπορούν μέσω αποδείξεων να εξασφαλίσουν τη μείωση φόρου καθώς αυτή ισχύει μόνο για τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες ή τις συντάξεις.

Παράλληλα υπερδιπλασιάζεται και το “πέναλτι” για όσους δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό.

Δηλαδή ο επιπλέον φόρος από το 10% που ήταν μέχρι τώρα πάει στο 22%, ενώ ταυτόχρονα ο πολίτης χάνει και τη μείωση του φόρου.

Κάπως έτσι για να μπορέσει κάποιος να εξασφαλίσει τη μείωση φόρου που του αναλογεί (2.100 ευρώ για εισοδήματα ως 21.000 ευρώ/χρόνο η οποία μειώνεται κατά 100 ευρώ για τα εισοδήματα ως 42.000 ευρώ κάθε 1.000 ευρώ) θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις ίσες με το 25% του μεικτού εισοδήματός του.

Δηλαδή ένας πολίτης με εισόδημα 15.000 ευρώ είναι υποχρεωμένος για να εξασφαλίσει έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ να συγκεντρώσει αποδείξεις 3.750 ευρώ. Αντίστοιχα για εισόδημα 18.000 ευρώ το ποσό των αποδείξεων πρέπει να είναι 4.500 ευρώ. Για εισόδημα 21.000 ευρώ το ποσό πρέπει να είναι 5.250 ευρώ, στις 6250 ευρώ το ποσό των αποδείξεων για 25.000 ευρώ εισόδημα κλπ.

newsit.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.