Κοζάνη: Αντιδράει ο Εμπορικός Κόσμος στο άνοιγμα τις Κυριακές!



Από τον Πρωινό Λόγο 

Την έντονη αντίθεσή του στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για άνοιγμα των καταστημάτων επισημαίνει σε όλους τους τόνους ο εμπορικός κόσμος της περιοχή, με τους Εμπορικού Συλλόγους του Νομού Κοζάνης να εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στην απελευθέρωση λειτουργίας των καταστημάτων (έως 250 τμ) όλες τις Κυριακές του έτους, ενώ τα υπόλοιπα καταστήματα, ανεξαρτήτως τετραγωνικών θα μπορούν να λειτουργούν επτά Κυριακές τον χρόνο.!

Την έντονη αντίθεσή του στο μέτρο, εξέφρασε μιλώντας στον «Πρωινό Λόγο» ο πρόεδρος του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Κοζάνης Κώστας Κυριακίδης, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως: «Η άποψη του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης, του Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας, όπως και άποψη της ΕΣΕΕ, είναι ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου. Δεν το θέλουν αυτό και σύμφωνα με την προσωπική του άποψη είναι προάγγελος ώστε μετά από σύντομο χρονικό διάστημα να ανοίξουν και τα μεγάλα καταστήματα άνω των 250 τετραγωνικών μέτρων τις Κυριακές, με ότι και αν αυτό θα σημαίνει για τους μικρούς επαγγελματίες και τους εμπόρους της περιοχής».

Ο κ. Κυριακίδης δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι το πρόβλημα της αγοράς είναι η έλλειψη ρευστότητας και όχι το πόσες ημέρες είναι ανοιχτά τα καταστήματα. «Αν δεν υπάρχουν λεφτά στην αγορά δεν βγάλουμε κάτι, δεν θα βοηθήσει την αγορά». Ερωτηθείς σχετικά με το εάν και κατά πόσο υπάρχει περιθώριο αντίδρασης στην αγορά, ο κ. Κυριακίδης επεσήμανε ότι μπορεί να αποσταλεί σχετικό υπόμνημα στον υπουργό, ενώ το θέμα βρίσκεται σε διαβούλευση.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση του Υπουργείου

Επίσης ανακοινώθηκαν οι αλλαγές στον αγορανομικό κώδικα (ο προηγούμενος ίσχυε από το 1946) που προβλέπουν μεταξύ άλλων αυστηρότερες ποινές για νοθεία τροφίμων και καυσίμων, καθώς και για ελλιπείς παραδόσεις από τις αντλίες, αντικειμενικοποίηση των ποινών αλλά και εκπτώσεις 50% για όσους πληρώνουν το πρόστιμο χωρίς να προσφύγουν στα δικαστήρια, κ.α. Με το ισχύον καθεστώς για τις Κυριακές, επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές καθώς και την τελευταία Κυριακή του χρόνου.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης οι αλλαγές θα ισχύσουν από φέτος, καθώς με υπουργική απόφαση θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων τις δυο τελευταίες Κυριακές, 23 και 30 Δεκεμβρίου.

Η μόνιμη ρύθμιση που θα έρθει αργότερα στη Βουλή θα προβλέπει:

Ελεύθερη λειτουργία των καταστημάτων εμβαδού έως 250 τμ όλες τις Κυριακές του χρόνου, σε εθελοντική βάση. Η ρύθμιση γίνεται προκειμένου να δοθεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έναντι των αλυσίδων και των πολυκαταστημάτων, καθώς προϋπόθεση για να επιτρέπεται η Κυριακάτικη λειτουργία είναι τα καταστήματα να μην ανήκουν, υπό οιαδήποτε νομική σχέση, σε αλυσίδα καταστημάτων και να μη λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «shops-in-a-shop».

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, αποκλείονται από την Κυριακάτικη λειτουργία τα εμπορικά κέντρα, ενώ υπό συζήτηση παραμένει το τι θα ισχύσει για τις αλυσίδες franchise. Η πρόταση του υπουργείου για το ωράριο της Κυριακής είναι από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα, προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα σε εμπόρους και καταναλωτές να παρακολουθούν την κυριακάτικη λειτουργία. Ο κ. Σκορδάς ανέφερε επίσης ότι δεν θα υπήρχε αντίρρηση, τα καταστήματα που επιλέγουν να εργαστούν την Κυριακή, να παραμείνουν κλειστά το πρωί της Δευτέρας.

Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας – Εορδαίας

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας – Εορδαίας δηλώνει την κάθετη αντίθεσή του για την εκκολαπτόμενη απόφαση που αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων επιπλέον από μία Κυριακές το χρόνο.

Θα είναι μία απόφαση που θα ανοίξει την κερκόπορτα της πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών αλυσίδων και της ασυδοσίας τους, και εις βάρος του μικρού εμπόρου που θα χάσει πλέον κάθε προσωπική στιγμή, θα αυξηθούν τα έξοδά του, και θα οδηγηθεί γρηγορότερα σε λουκέτο.

Δεν είναι δυνατόν να γίνονται δεκτές εισηγήσεις του εμπορικού συλλόγου Αθήνας, όπου τα συμφέροντα των επιχειρήσεων που εκπροσωπεί είναι συγκεκριμένα και πολυεθνικά.

Αυτό που λείπει δεν είναι οι ώρες και ο χρόνος από τον καταναλωτή για να ψωνίσει, αλλά τα χρήματα και η αγοραστική δυνατότητα, μετά την επίθεση που δέχεται από τους κυβερνώντες.

Ειδικά τώρα, σε μια περίοδο που το φορολογικό νομοσχέδιο που προωθείται, με φορολογικούς συντελεστές-λαιμητόμους- για όλες τις μικρές επιχειρήσεις, το άνοιγμα τέτοιων θεμάτων δρα εντελώς αποπροσανατολιστικά.

Καλούμε την Ε.Σ.Ε.Ε. να αντισταθεί δυναμικά σ’ αυτή την απόφαση που είναι ενάντια στα μέλη της, καθώς επίσης και την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας να αναλάβει πρωτοβουλίες».

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.