Σύλλογος Υπαλλήλων Δημοτικών Επιχειρήσεων Δήμου Κοζάνης: Ωρα μηδέν για τις προνοιακές δομές των δήμων

Αγαπητοί Συμπολίτες, μέσα από την ανακοίνωση αυτή  θέλουμε να σας κάνουμε γνωστούς τους προβληματισμούς μας, που δημιουργούνται από την λειτουργία των προνοιακών δομών φύλαξης, φροντίδας και εκπαίδευσης, του Δήμου μας.

Και όταν λέμε Προνοιακές Δομές εννοούμε τις εξής:
Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί.
Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ).
Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΜΕΑ).
Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ).
Βοήθεια στο Σπίτι.

Τα σημαντικότερα προβλήματα που μας απασχολούν το συγκεκριμένο διάστημα είναι:

Εργασιακή ανασφάλεια καθώς το πρόγραμμα χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ) λήγει το καλοκαίρι του 2013 και δεν έχει προβλεφθεί πως και αν θα χρηματοδοτηθεί η συνέχεια των προγραμμάτων (ΚΗΦΗ και Βοήθεια στο Σπίτι λήγουν νωρίτερα). Θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα τόσο της Κεντρικής Διοίκησης όσο και των ΟΤΑ η ένταξη των Προγραμμάτων στο νέο ΕΣΠΑ περιόδου 2014 – 2020 για να επανέλθει η εργασιακή ηρεμία σε όλους του εργαζόμενους έτσι ώστε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους απερίσπαστοι από «εξωγενείς παράγοντες».

Μη καταβολή των δεδουλευμένων η οποία εντείνει την ανασφάλεια των εργαζομένων, ειδικά στην σημερινή εποχή που όλοι βιώνουν πρωτόγνωρες οικονομικές καταστάσεις. Την ώρα που οι αποδοχές μας (όπως και όλων των εργαζομένων) μειώθηκαν κατά πολύ χωρίς την έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας (δύο και τρείς μήνες και σε κάποιες περιπτώσεις πολύ  περισσότερο), μας καθιστούν  ανίκανους να ανταπεξέλθουμε  στις βεβαρημένες βασικές οικονομικές μας υποχρεώσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επιβαρυνόμαστε με τόκους υπερημερίας και πρόστιμα  καθώς δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκαθορισμένες ημερομηνίες.  

Παρόλα αυτά οι εργαζόμενοι στις δομές συνεχίζουν να παρέχουν απρόσκοπτα  τις υπηρεσίες τους και να εξυπηρετούν κάθε ευαίσθητη ομάδα.

Επειδή ο κοινωνικός χαρακτήρας των προνοιακών δομών αναγνωρίζεται από όλους και η συνέχισή τους μας αφορά  όλους, ήδη δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα και στις οικογένειες που οικονομικά αδυνατούν να αναθέσουν την φροντίδα των παιδιών τους σε ιδιωτικούς σταθμούς, δεν μπορούμε να αφήσουμε τους ανήμπορους και ηλικιωμένους συνδημότες μας χωρίς κοινωνική αρωγή, συνολικός θεσμός των προνοιακών δομών τίθεται σε αμφιβολία και πρακτικά δεν εξυπηρετείται ο κοινωνικός σκοπός για τον οποίο έχουν δημιουργηθεί, αξίζουν τόσο τα παιδιά των οικογενειών με οικονομικά προβλήματα και οι ηλικιωμένοι, όσο και εμείς ως εργαζόμενοι τη σταθερότητα στη ζωή μας.

Για τους λόγους αυτούς:
Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους πολιτικούς φορείς να στηρίξουν τη βιωσιμότητα των προνοιακών δομών των Ο.Τ.Α.
Ζητούμε  την άμεση επίλυση της οικονομικής δυσχέρειας που έχουμε περιέλθει.
Ζητούμε τη στήριξη και τη συνεργασία όλων των συνδημοτών μας  και των κοινωνικών φορέων στον αγώνα μας, για την επίτευξη των δίκαιων αιτημάτων μας.

Κοζάνη 10/12/2012

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.