Για 10’ ΑμεΑ: Ένας αγώνας ζωής που μας αφορά όλους!



Μια ασυνήθιστη δράση ευαισθητοποίησης του κοινού διοργάνωσαν για δεύτερη συνεχή χρονιά το ΙΕΚ ΞΥΝΗ και το Mediterranean College με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες».

Το πρωί της Δευτέρας 3 Δεκεμβρίου, στο χώρο του Λευκού Πύργου στην παραλία Θεσσαλονίκης, συγκεντρώθηκαν οι σπουδαστές του Ομίλου ΞΥΝΗ από ειδικότητες όπως η Φυσικοθεραπεία,  η Ψυχολογία, η Νοσηλευτική και τα Παιδαγωγικά, και οργάνωσαν μία σειρά από δράσεις με τις οποίες καλούσαν τους Θεσσαλονικείς να γίνουν «Για 10’ ΑμεΑ».

Οι διερχόμενοι ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση, και συμμετείχαν σε βιωματικές δράσεις, όπως για παράδειγμα να μετακινηθούν με αναπηρικό αμαξίδιο, να περπατήσουν με δεμένα μάτια και μπαστούνι, ή να προσπαθήσουν να καθαρίσουν ένα φρούτο με ένα μόνο χέρι.

Ξεχωριστή παρουσία στην εκδήλωση είχε ο ζωγράφος Τριαντάφυλλος Ηλιάδης. Ο κ. Ηλιάδης, ο οποίος άρχισε από πολύ μικρή ηλικία να ζωγραφίζει με το στόμα, μια και  η φύση του έχει στερήσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τα χέρια του, βρέθηκε με τους σπουδαστές στην παραλία Θεσσαλονίκης και ζωγράφισε για την εκδήλωση, μεταφέροντας μήνυμα αισιοδοξίας και χαράς για τη ζωή.

Ζωηρό παρόν στην εκδήλωση έδωσαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου από τα Εκπαιδευτήρια ΦΡΥΓΑΝΙΩΤΗ. Οι μικροί μαθητές, οι οποίοι έφεραν μαζί τους ζωγραφιές που ετοίμασαν ειδικά για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες, δεν δίστασαν να συμμετέχουν σε όλες τις δράσεις, και να παίξουν με καλυμμένα μάτια goalball (ποδόσφαιρο για τυφλούς).

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της και η Αντιδήμαρχος Νεότητας Αθλητισμού & Εθελοντών, κα Μαρία Πασχαλίδου.

Μικροί και μεγάλοι που συμμετείχαν στην εκδήλωση, είχαν την ευκαιρία να βιώσουν για λίγα λεπτά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας με αναπηρία, όταν όλοι οι υπόλοιποι δεν σεβόμαστε το δικαίωμά τους για άνετη μετακίνηση και αξιοποίηση των αντίστοιχων υποδομών που δημιουργήθηκαν για να τους διευκολύνουν.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανακοινώθηκε και το πρόγραμμα υποτροφιών του MEDITERRANEAN COLLEGE, για όλους τους αθλητές που συμμετέχουν στις εθνικές ομάδες ΑμεΑ.

Την εκδήλωση υποστήριξε το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή της Ένωσης Τυφλών Βορείου Ελλάδος «Ο Λουδοβίκος Μπράιγ».
 
Χορηγοί επικοινωνίας ήταν το τηλεοπτικό κανάλι Μακεδονία TV,  το Ράδιο Θεσσαλονίκη και τα ενημερωτικά websites www.aboutthessaloniki.gr, www.cityportal.gr και www.seleo.gr.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.