Π. Κουκουλόπουλος: «Χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα για να αποφύγουμε τις απολύσεις»



Την άποψη πως στην παρούσα φάση χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη δημόσια διοίκηση, για να μην κινδυνέψουν εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλειά τους, εξέφρασε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ της Π.Ε. Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος, συμμετέχοντας χθες σε σχετική συζήτηση που έγινε στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA».

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουκουλόπουλος υποστήριξε ότι «Όσο πιο τολμηροί είμαστε, τόσο λιγότερος κόσμος κινδυνεύει. Στην Αυτοδιοίκηση το πλεονάζον και το ελλείπον προσωπικό είναι, περίπου, 11.500. Για να πούμε όμως τα πράγματα με το όνομά τους, υπάρχει 7.000 με 8.000 πλεονάζον προσωπικό στο λεκανοπέδιο Αττικής και τα κενά ξεκινούν από την Ύδρα, που είναι 6, στην Αντίπαρο 8 και στο Καστελόριζο 12. Δεν είναι, λοιπόν, τόσο απλό το θέμα. Αυτή όμως είναι η αλήθεια.

Όπως αλήθεια είναι ότι, πριν από 13 μήνες, όταν ήμουν Υφυπουργός Εσωτερικών, είχα προτείνει, αλλά δεν προχώρησε, λόγω αντιδράσεων και εσωτερικά, στην τότε δική μας Κυβέρνηση, να ανασυγκροτηθεί το κράτος, καλύπτοντας τα κραυγαλέα κενά που υπήρχαν σε νευραλγικές Υπηρεσίες, με τη μεταφορά από άλλες υπηρεσίες του πλεονάζοντος προσωπικού. Δεν έγινε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει τώρα και αυτό θα πρέπει να είναι το μεγάλο μας στοίχημα. Η ανασυγκρότηση του κράτους».

Σε ό,τι αφορά τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την περιστολή δαπανών στην οποία προχώρησαν τα τελευταία χρόνια, ο κ. Κουκουλόπουλος επεσήμανε ότι: «ο περιορισμός δαπανών στην Αυτοδιοίκηση από το 2010 και μετά, εάν είχε γίνει σε άλλους τομείς του κράτους, η τρόικα θα είχε φύγει κλοτσηδόν από την Ελλάδα και θα πανηγυρίζαμε για τα πλεονάσματα. Είναι τρομακτικός ο περιορισμός και αυτή είναι η αλήθεια.

Έπειτα, οι Δήμοι – και ο τελευταίος Δήμος μπήκε το Μάρτιο, είναι ο μόνοι φορείς Γενικής Κυβέρνησης που έχουν μπει, στο σύνολό τους, στο Μητρώο δεσμεύσεων. Δηλαδή, δεν μπορούν να αναλάβουν καμία δαπάνη, αν δεν έχουν τα λεφτά να τα δείξουν.

Σε ό,τι αφορά την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, για τους ΟΤΑ και τις ΔΕΚΟ, έχει σίγουρα προβλήματα τα οποία θα τα διορθώσουμε. Μας έχουν δώσει τις προτάσεις οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες, άρα θα κάνουμε διορθώσεις, όταν θα έρθει να ψηφιστεί στη Βουλή, καθώς υπάρχουν αρκετά σημεία που πρέπει να αλλάξουν».  

Αλλάζουν δουλειά οι 2.000.

Τέλος, ο κ. Κουκουλόπουλος αναφερόμενος στο θέμα των διαθεσιμοτήτων του δημοσίου, ανέφερε ότι: «Δεν υπάρχει στο τρίτο Μνημόνιο ο όρος ¨απολύσεις¨. Υπάρχει το εξής:  2.000, συν 25.000 διαθεσιμότητες.

Άμεσα οι 2.000, που σήμερα τις έχει στα χέρια του ο κ. Στουρνάρας, και 25.000, 6.250 ανά τρίμηνο, για το 2013. Οι 2.000 διαθεσιμότητες που γίνονται φέτος έχουν τις εξής δύο συνέπειες: πρώτον, επειδή έγιναν με οριζόντιο χαρακτήρα, επελέγη μια κατηγορία, δημιουργώντας προβλήματα σε συγκεκριμένες Υπηρεσίες, που θα έχουν δυσλειτουργίες. Θα δημιουργήσουν προβλήματα σε κεντρικές και αποκεντρωμένες Υπηρεσίες, ακριβώς γιατί επελέγησαν οριζόντια.

Δεύτερον, όλοι αυτοί οι 2.000 θα δουλεύουν και, μάλιστα, πολύ κοντά στον τόπο τους, κατά κύριο λόγο στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Εκεί είναι τα περισσότερα  εντοπισμένα κενά, τα οποία χρήζουν άμεσης κάλυψης. Οι 2.000 είναι, κατά κάποιο τρόπο, οι πιο ¨ευνοημένοι¨,  γιατί απλά θα αλλάξουν δουλειά».

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.