«Ναι» στο συζυγικό σεξ μέσα στις φυλακές! Τι αλλάζει στον σωφρονιστικό κώδικα…



Το δικαίωμα των κρατουμένων  να συνευρίσκονται με τους συντρόφους τους μέσα σε ειδικό χώρο στη φυλακή αλλά και η ημιελεύθερη διαβίωση κρατουμένων που εκτίουν ποινές για ήπια αδικήματα, προβλέπεται για πρώτη φορά στο νέο Σωφρονιστικό Κώδικα που συντάχθηκε από ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, υπό τον καθηγητή κ. Γ. Πανούση και παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντώνης Ρουπακιώτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.  

Παράλληλα, ο κ. Ρουπακιώτης παρουσίασε  το νέο σχέδιο κώδικα για τους δικηγόρους, που καταρτίστηκε επίσης από ειδική επιτροπή, υπό τον δικηγόρο της Αθήνας κ. Αντώνη Βγόντζα και παραδόθηκε ήδη προς διαβούλευση. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης ο κ. Ρουπακιώτης αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στα μέτρα που έχουν επιβληθεί βάση του τρίτου Μνημονίου για να τονίσει ότι «οι δανειστές μας έχουν πατήσει στο λαιμό», ενώ επανέλαβε όσα είχε πει στην συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» την περασμένη Κυριακή σε ό,τι αφορά την κατάργηση των κατωτάτων ορίων αποδοχών των δικηγόρων του ιδιωτικού τομέα που επιβλήθηκε, όπως είπε, για να βοηθηθούν τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες που απασχολούν δικηγόρους, την Χρυσή Αυγή, που αποτελεί «απειλή για τη Δημοκρατία», τις φυλακές, κ.ά.

Ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας

Τώρα, σε ό,τι αφορά το νέο Σωφρονιστικό Κώδικα που παρουσίασε σήμερα ο κ. Ρουπακιώτης σε αυτόν προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:

– Η δυνατότητα επικοινωνίας των κρατουμένων, για πρώτη φορά, (σ.σ. σε χώρες του εξωτερικού ισχύει ήδη) και συγκεκριμένα το δικαίωμα των συζύγων ή συντρόφων να συνευρίσκονται σε χώρο των φυλακών. Επίσης, προβλέπεται το δικαίωμα ολόκληρες οικογένειες να συναντώνται μέσα στη φυλακή.

-Πρόσβαση στο Διαδίκτυο για κρατούμενους. Οι όροι ωστόσο και η όλη διαδικασία θα καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης.

– Η ημιελεύθερη διαβίωση κρατουμένων σε άλλα νομικά πρόσωπα πλην των φυλακών. Η ρύθμιση αφορά κατηγορίες κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί για ήπιας μορφής αδικήματα, ενώ στο καθεστώς αυτό δυνατότητα ένταξης έχουν όσοι δεν έχουν διαπράξει κάποιο πειθαρχικό αδίκημα (π.χ. δεν έχουν παραβιάσει άδεια) ενώ την σχετική απόφαση θα λαμβάνει Δικαστικό Συμβούλιο.  Όπως δε σημείωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Κ. Καραγκούνης στην γειτονική Ιταλία έχουν ενταχθεί στο σύστημα ημιελεύθερης διαβίωση 25.000 κρατούμενοι σε σύνολο 90.0000.

Η εισαγωγή σώματος ελέγχου και επιθεώρησης των φυλακών αλλά και έλεγχοι από το Συνήγορο του Πολίτη.

– Μειώνεται για τους ανηλίκους, στο ήμισυ της αντίστοιχης ποινής για ενήλικες, η μέγιστη επιτρεπόμενη διάρκεια της βαρύτερης πειθαρχικής ποινής (του εγκλεισμού του σε ειδικό κελί), που μπορεί να φτάνει το πολύ στις πέντε ημέρες.

– Προστίθεται στον ευεργετικό υπολογισμό ημερών της ποινής λόγω εργασίας, η περίπτωση επιτυχούς αποφοίτησης από ολοκληρωμένο κύκλο σπουδών.

– Καθορίζεται ο ακριβής αριθμός κρατουμένων που επιτρέπονται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα να τοποθετούνται σε κάθε κελί.

– Γίνεται  πιο αυστηρή η χορήγηση αδειών για όσους κρατούμενους τις έχουν παραβιάσει. Όπως δε ανέφερε ο κ. Ρουπακιώτης προχωρά γρήγορα το έργο της και η επιτροπή που εξετάζει το σύστημα με το βραχιόλι εντοπισμού κρατουμένων.

Ο νέος Κώδικας Δικηγόρων

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ρουπακιώτης, παρουσία των προέδρων των μεγαλύτερων Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ο νέος κώδικας, μεταξύ άλλων, αναμορφώνει το θεσμό των διαγωνισμών υποψηφίων δικηγόρων, καθιερώνοντας πανελλήνιο διαγωνισμό, ώστε να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο των εξετάσεων, αλλάζει πλήρως το πειθαρχικό δίκαιο προβλέποντας ότι τα πειθαρχικά συμβούλια είναι ανεξάρτητα από τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων και επεκτείνει τη δυνατότητα άσκησης των ασκουμένων δικηγόρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Μεταξύ άλλων με το σχέδιο νόμου για το νέο Κώδικα Δικηγόρων:

– Αντικαθίσταται πλήρως ο θεσμός των διαγωνισμών υποψηφίων δικηγόρων. Διεξάγεται ταυτόχρονα πανελλήνιος διαγωνισμός σε όλες τις έδρες των Εφετείων. Είναι μόνο γραπτός. Οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε πρακτικά θέματα με περισσότερα ερωτήματα στους αντίστοιχους κλάδους. Λαμβάνεται ιδιαίτερη πρόνοια για την αντικειμενικότητα και το αδιάβλητο των εξετάσεων και των αποτελεσμάτων.

– Επιτρέπεται η μαθητεία φοιτητών σε δικηγορικά γραφεία.

– Παραμένει η διάρκεια της άσκησης στους 18 μήνες, ενώ η αμοιβή των ασκουμένων δικηγόρων καθορίζεται από τον Διοικητικό Συμβούλιο του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου.

– Συστηματοποιείται η άσκηση των ασκουμένων δικηγόρων στα διοικητικά και πολιτικά δικαστήρια, τις αντίστοιχες Εισαγγελίες και το Ειρηνοδικείο της έδρας των δικηγορικών Συλλόγων. Ακόμη, μέρος της άσκησης μπορεί να πραγματοποιηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

– Προβλέπεται Ειδική Επιτροπή Εποπτείας κατά την άσκηση σε κάθε Δικηγορικό Σύλλογο ξεχωριστά.

– Παρατίθενται με σαφήνεια οι ειδικές προϋποθέσεις άσκησης των κατόχων τίτλων Πανεπιστημίων και ασκουμένων δικηγόρων της αλλοδαπής.

– Αναστέλλεται η δικηγορική ιδιότητα στις περιπτώσεις κατάληψης δημόσιου αξιώματος, αιρετού ή μη, όχι όμως και στους Προέδρους των Δημοτικών Συμβουλίων.

– Αναστέλλεται μερικώς για τους καθηγητές και αναπληρωτές των Νομικών Σχολών ΑΕΙ. Επιτρέπεται η παράστασή τους ενώπιον ανακριτικών αρχών για κακουργήματα. Δικηγόροι που έχουν εκλεγεί Βουλευτές ή Ευρωβουλευτές δεν επιτρέπονται να αναμιγνύονται σε υποθέσεις ναρκωτικών, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οποιουδήποτε άλλου εγκλήματος του οποίου η ανάληψη της υπεράσπισης μπορεί να θίξει τη φιλοτιμία και τις σταθερές ευαισθησίες της κοινής γνώμης.

– Ρυθμίζεται το ζήτημα των θεσμών κοινωνικής αλληλεγγύης μεταξύ των δικηγόρων. Αρκετές από τις ρυθμίσεις που προτείνονται συνιστούν αποκλίσεις από τις προτάσεις των δανειστών στο τελευταίο μνημόνιο.

– Αναγνωρίζονται ως σύμβουλοι της πολιτείας και συμμετέχουν υποχρεωτικά στις σχετικές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές οι δικηγορικοί Σύλλογοι. Παρεμβαίνουν σε μία σειρά κρισίμων δικών ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου οποιουδήποτε βαθμού δικαιοδοσίας.

protothema

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.