Καταγραφή, αξιοποίηση και διεύρυνση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Κοζάνης – Βίντεο



Το τμήμα ακίνητης περιουσίας του Δήμου Κοζάνης πραγματοποιώντας ένα πολύ σημαντικό έργο, καλείται να καταγράψει και να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία, με στόχο την εισροή εσόδων.

Στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε η εξεύρεση πόρων με οποιοδήποτε τρόπο αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την αυτοδιοίκηση. Η ακίνητη περιουσία των δήμων έχει χαρακτηριστεί ως «κοιμώμενος γίγαντας», και προκειμένου να ξεκινήσει το μεγάλο αυτό δύσκολο έργο, θα πρέπει να καταγράψουμε και στη συνέχεια να σχεδιάσουμε πως θα καταφέρουμε η ακίνητη περιουσία να βοηθήσει όχι μονό στην εισροή εσόδων, αλλά και σε παράπλευρες ωφέλειες για τους δημότες.

Υπογράφηκε  Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου Κοζάνης και της Επιτροπής Ερευνών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με τίτλο «Μελέτη καταγραφής, αρχειοθέτησης σε σύστημα GIS και εκπόνησης σεναρίων αξιοποίησης ακινήτων ιδιοκτησίας Δήμου Κοζάνης» σε συνεργασία με το τμήμα ακίνητης περιουσίας .

Το τμήμα ακίνητης περιουσίας του Δήμου Κοζάνης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, μέσω της παραπάνω προγραμματικής σύμβασης, θα ολοκληρώσει την καταγραφή των δημοτικών ακινήτων, ενώ θα έχει την δυνατότητα να εκπονήσει σενάρια για την αξιοποίησή τους.

Ο Δήμος Κοζάνης, ο μεγαλύτερος ενεργειακός δήμος της χώρας,  κατέθεσε πρόταση  για την ένταξη στο πρόγραμμα «Ήλιος», για την παραγωγή και εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που προωθεί το ΥΠΕΚΑ.

Προχώρησε στην τακτοποίηση των τίτλων κυριότητας σχολείων, προκειμένου να μπορούν να ενταχθούν σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, καθώς και στο ειδικό πρόγραμμα φωτοβολταϊκών συστημάτων. Επίσης,  προχώρησε σε ενέργειες τακτοποίησης ιδιοκτησιακού οικοπέδων, για τα οποία έχουν γίνει μελέτες προς  ένταξη  σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Ακόμη, ξεκίνησε την διαδικασία τακτοποίησης αδειών εκμετάλλευσης λατομείων,  για την νόμιμη λειτουργία τους, και την στήριξη των αγροτών και των κτηνοτροφών με την άμεση τακτοποίηση  θεμάτων που έχουν να κάνουν με παραχωρήσεις και μισθώσεις  εκτάσεων.

Με την διαχείριση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας, ο Δήμος Κοζάνης πέρα από την εισροή εσόδων στα ταμεία του, θέλει να καλύψει προνοιακές, κοινωνικές και πολιτιστικές  ανάγκες. Πάνω σε αυτή τη λογική έχει προχωρήσει σε παραχωρήσεις δημοτικών ακινήτων ως προς την χρήση.
 
Η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρον, δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε η πολυτέλεια για αποσπασματικές κινήσεις. Την στιγμή που Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει δεχθεί περικοπές που αγγίζουν το 61%, από το κεντρικό κράτος, είναι ανάγκη αλλά και απαίτηση όλων, μια σωστή και αποτελεσματική προς όφελος των δημοτών μας αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

Δείτε την δήλωση του Εντεταλμένου Συμβούλου του Δήμου Κοζάνης για την Ακίνητη Περιουσία κ. Στάθη Τσανακτσίδη:

[iframe src=”http://player.vimeo.com/video/53673737?badge=0&color=ffffff” width=”589″ height=”442″ frameborder=”0″ webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowFullScreen]

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.