Εκ νέου στο προσκήνιο η αδελφοποίηση της Πτολεμαΐδας με την Αλεξάνδρεια



Νέο παράθυρο στην προοπτική αδελφοποίησης της πόλης της Πτολεμαΐδας με την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου αλλά και τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας- Αιγύπτου, άνοιξε στην εκδήλωση- αφιέρωμα για την καταγωγή του ονόματος της Πτολεμαΐδας, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Όψεις ενός αιώνος» για τον εορτασμό των χρόνων απελευθέρωσης της Εορδαίας από τον τουρκικό ζυγό.

Θετικός στο ενδεχόμενο αδελφοποίησης των δύο πόλεων αλλά και κάθε είδους συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών και χωρών, και ιδιαίτερα της Αιγύπτου και της Μακεδονίας που έχουν τις ρίζες τους στη δημιουργία της δυναστείας των Πτολεμαίων από τον ομώνυμο Μακεδόνα στρατηγό, εμφανίστηκε ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Ελλάδα και αναπλ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, Hisham Darwish.

Τους στενούς δεσμούς του ελληνισμού με την Αίγυπτο από αρχαιοτάτων, που γνώρισαν ιδιαίτερη ακμή την ελληνιστική περίοδο, επισήμανε η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, η οποία μάλιστα σε δηλώσεις της ανέφερε ότι έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες για αδελφοποίηση των δύο πόλεων, μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια από την π. δημοτική αρχή του π. δήμου Πτολεμαΐδας.

Την ανάγκη να γνωρίσουμε την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής της Εορδαίας τόνισε η δημοτική σύμβουλος που συντονίζει τις εκδηλώσεις»Εορδαία: Όψεις ενός αιώνος», Σοφία Απαζίδου, η οποία απηύθυνε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους διακεκριμένους ομιλητές που λάμπρυναν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Η δυναστεία των Πτολεμαίων που ίδρυσε ο Πτολεμαίος ο Α΄ του Λάγου αποτέλεσε τη συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού στη Μέση Ανατολή, με άμεσες συνέπειες και στον αραβο-ισλαμικό πολιτισμό, ανέφερε στην ομιλία του ο Αραβολόγος- Βυζαντινολόγος, Επίκουρος Καθηγητής του ΑΠΘ Ηassan Βadawy στην ομιλία του με θέμα «Πτολεμαίος ο Λάγου: Από την Εορδαία της Μακεδονίας στην Οικουμενική Αλεξάνδρεια». Εξήρε μάλιστα την πολιτική του Πτολεμαίου, λέγοντας πως επρόκειτο για έναν μεγάλο πολιτικό ο οποίος σεβάστηκε και αποδέχθηκε τη διαφορετικότητα του άλλου, του λαού που κατέκτησε, και τα στοιχεία αυτής της πολιτικής του ήταν αυτά που συνέβαλλαν στη δημιουργία και την εξάπλωση της δυναστείας των “Πτολεμαίων” στην Αίγυπτο. Σημείωσε δε ότι όταν η πολιτική συνδυάζεται με την Παιδεία σαν στήριγμα, μπορούν να μεγαλουργήσουν και να ξεπεράσουν τα τοπικά όρια του χώρου και του χρόνου και του τόπου γέννησής τους. Κι αυτό το παράδειγμα το παρέχει ο Πτολεμαίος ο Λάγου, ο οποίος μπόρεσε και ίδρυσε μια δυναστεία διαδεχόμενος τον Μέγα Αλέξανδρο στην περιοχή και άφησε ένα παράδειγμα προς μίμηση.

Αναφερόμενος μάλιστα στη σημερινή κρίση που ζει ο τόπος μας, ο κ. Μπατάουϊ είπε ότι «δεν είναι η οικονομική κρίση, αλλά η κρίση αξιών η αιτία του κακού. Και η κρίση αξιών είναι αποτέλεσμα της υποχώρησης της Παιδείας. Και η αναφορά στον Πτολεμαίο μάς υπενθυμίζει πως η λύση δεν προέρχεται ούτε από τις Βρυξέλλες, ούτε από την τρόικα ούτε από οικονομική ενίσχυση αλλά από την επαναφορά της έννοιας και του όρου της Παιδείας, όπως μας το κληροδότησαν οι αρχαίοι Έλληνες». Υπογράμμισε ακόμη ότι ιστορία των Πτολεμαίων είναι ένας θησαυρός γνώσης και μπορεί κανείς αναζητώντας τα χνάρια και τις πολιτικές επιλογές αυτών των μεγάλων ανθρώπων της Ιστορίας να βελτιώσει τις πολιτικές του επιλογές.

Σχολιάζοντας δε το ενδεχόμενο αδελφοποίησης της Πτολεμαΐδας με την Αλεξάνδρεια ή με τις πολλές πόλεις της Αιγύπτου που φέρουν το όνομα του Πτολεμαίου είπε ότι, «έχουμε ανάγκη τις αδελφοποιήσεις, γιατί έχουμε γίνει πολύ αντικοινωνικοί. Περπατά κάποιος έξω από το σπίτι του και φοβάται τη σκιά του, γιατί είμαστε προϊόντα του υπερκαταναλωτισμού» και τόνισε την ανάγκη «να ξεφύγουμε από την υποκρισία και να μπούμε σε πράξεις συμφιλίωσης».

Παρουσίαση της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας από την περίοδο των Πτολεμαίων έως σήμερα, έκανε ο υποδιευθυντής του Κέντρου Χειρογράφων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας Ahmed Mansour, δίνοντας έμφαση στους σημερινούς στόχους της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας που είναι: να μετατρέψει την Αίγυπτο ένα παράθυρο στον έξω κόσμο και να κάνει τον έξω κόσμο παράθυρο προς την Αίγυπτο, να αποτελέσει ένα καθοδηγητικό εργαλείο- έναν πνευματικό φάρο στη σημερινή εποχή και να γίνει η βιβλιοθήκη ένα κέντρο διαλόγου και ανεκτικότητας προς τον άλλο».

Τη στενή συνεργασία Ελλάδας- Αιγύπτου εδώ και χιλιάδες χρόνια εξήρε στον χαιρετισμό του και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακή, λέγοντας ότι και σήμερα οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά ζωτικά συμφέροντα σε πολλαπλά επίπεδα, καθώς και ότι η στενή πολυπολιτισμική συνεργασία μπορεί να αποφέρει πολυεπίπεδη ανάπτυξη.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.