Αφουγκραστείτε την οργή της Κοινωνίας! – Ογκώδης συγκέντρωση και πορεία στην Κοζάνη



«Όλοι μαζί, με μία φωνή και καθολική απαίτηση διεκδικούμε από την κυβέρνηση και τους ευρωπαίους ηγέτες, να αφουγκραστούν τη φωνή και την οργή της Κοινωνίας. Απαιτούμε ν’ αλλάξουν οι αδιέξοδες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που οδηγούν την Ελλάδα και την Ευρώπη στην καταστροφή, που δεν δίνουν λύσεις, παρά μόνο απολύσεις», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, μιλώντας χτες σε μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Κοζάνης, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΕΥ, η οποία άρχισε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα, ενάντια στο πιο σκληρό πακέτο μέτρων που έφερε η τρικομματική κυβέρνηση, προκειμένου να ψηφιστεί απόψε στη Βουλή.

Συνεχίζουμε τους αγώνες όσο συνεχίζονται αυτές οι αδιέξοδες και καταστροφικές πολιτικές για την κοινωνία, την οικονομία και τη χώρα, πρόσθεσε ο Σάκης Τολιόπουλος, απευθυνόμενος στους εκατοντάδες συγκεντρωμένους. Το δικό τους τόνο στην πραγματικά μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση έδωσαν μαθητές και φοιτητές, οι οποίοι στη συνέχεια πραγματοποίησαν μία μεγάλη και δυναμική νεανική συγκέντρωση της μαθητιώσας και σπουδάζουσας νεολαίας. Δυναμική ήταν και η πορεία του εργατικού κέντρου – Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ, που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Αγωνιστικό παρόν έδωσαν όλα τα σωματεία της ΔΕΗ (Σπάρτακος, Ένωση, Εργατική Αλληλεγγύη, Ξεκίνημα Σπάρτακος, Σύλλογος Πτυχιούχων Τ.Ε. ΔΕΗ, το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Κοζάνης, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, το ΤΕΕ (Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας), οι σύλλογοι δασκάλων και καθηγητών, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, ενώ ανακοινώσεις εξέδωσαν ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κοζάνης, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Κοζάνης, το Συνδικάτο ΙΓΜΕ και άλλοι φορείς. Αγωνιστικό χαιρετισμό των εργαζομένων στα ΜΜΕ, μετέφερε στην απεργιακή συγκέντρωση ο εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΜ-Θ Κώστας Δαβάνης. Ο δημοσιογραφικός κόσμος πραγματοποίησε 24ωρη απεργία προχτές Δευτέρα, ενώ χτες και σήμερα συνεχίζει με στάσεις εργασίας.

Ο πρόεδρος του Ε.Κ. Κοζάνης άσκησε σκληρή κριτική σε κυβέρνηση και Τρόικα, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να αντιληφθούν, επιτέλους, ότι εκτός από τους αριθμούς και τα κέρδη της οικονομικής ολιγαρχίας υπάρχουν οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, υπάρχουν οι πολίτες και τα δικαιώματά τους, υπάρχει η απαίτηση για μια ανθρώπινη, ρεαλιστική και αναπτυξιακή πολιτική. Ο ελληνικός λαός και όλοι οι λαοί της Ευρώπης αντιστέκονται στη λεηλασία μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών, στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που προωθούνται και ενισχύονται από τα κερδοσκοπικά κέντρα και παράκεντρα.

Αντιστεκόμαστε σε όλους εκείνους που με τις χρεοκοπημένες ιδεοληψίες τους, επιμένουν σε μια λανθασμένη, αδιέξοδη και καταστροφική πολιτική, που διαλύει τα πάντα, διασπά την κοινωνική συνοχή, εξαθλιώνει τους ανθρώπους και δημιουργεί:
-Λιτότητα – Ακρίβεια – Φορολεηλασία
-Συντάξεις ελεημοσύνης
-Απολύσεις – Ανεργία – Κοινωνικό αποκλεισμό
-Ιδιωτικοποιήσεις – Εκποιήσεις του Δημοσίου και συρρίκνωση των κοινωνικών αγαθών
-Κοινωνικές ανισότητες – Φτώχεια – Ρατσισμό – Ξενοφοβία
-Ύφεση – Χρέη – Διεύρυνση της κρίσης.

«Φτάνουν πια οι πολιτικές λιτότητας και ανεργίας – όχι στους εκβιασμούς και στην κοινωνική εξαθλίωση» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: Το «πρόγραμμα» είναι καταστροφικά λάθος και αδιέξοδο, είναι διαλυτικό και αναποτελεσματικό, είναι απάνθρωπο και καταστροφικό. Έχει ως στόχο τη βίαιη εσωτερική υποτίμηση, την ύφεση, την ανατροπή όλων των κοινωνικών κατακτήσεών μας, την ενίσχυση και διεύρυνση των κερδών και των προνομίων των εργοδοτών και των τραπεζιτών.

Τα μέτρα είναι σκληρά και άδικα, ενώ οι θυσίες πάνε χαμένες, γιατί δεν δίνουν λύση, δεν δημιουργούν προοπτική και ελπίδα, δε σώζουν τη χώρα, δεν μας βγάζουν από την κρίση και τα αδιέξοδα. Οδηγούμαστε σε κοινωνική χρεωκοπία

Για την ανεργία εκτίμησε ανεργία ότι θα φθάσει στο τέλος του 2011, το 29% στατιστικά, ενώ το πραγματικό ποσοστό θα έχει εκτιναχθεί στο 34% ή κοντά 2.000.000 άνεργοι.

Είπε ότι το εισόδημα των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα μειώνεται κατά τουλάχιστον τρεις μισθούς τον προηγούμενο χρόνο και των ανέργων κατά 3 ½ επιδόματα ανεργίας τον χρόνο. Σε τρέχουσες τιμές, οι αποδοχές εργασίας μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων μειώθηκαν κατά 19 δισ. ευρώ, ενώ φέτος η αντίστοιχη μείωση θα ανέλθει στα 33 δισ. Ευρώ την περίοδο 2010- 2011, οι μειώσεις μισθών του δημοσίου ανήλθαν στα 3,5 δισ. ευρώ και του ιδιωτικού τομέα ανήλθαν στα 3 δισ. ευρώ, ενώ η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα στην οποία υπήρξε μείωση του κατώτατου μισθού.
οι μνημονιακές περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων έφτασαν τα 4,2 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 5,5 δισ. ευρώ θα περικοπούν με το νέο πακέτο μέτρων που σχεδιάζεται.

Κατήγγειλε επίσης την πολιτική που ανέχεται την ακρίβεια και τις τιμές να καλπάζουν, το λαθρεμπόριο και την αισχροκέρδεια στην αγορά καυσίμων να οργιάζει και επειδή είναι ανίκανοι να τα πατάξουν επιβάλουν φόρους σε βάρος μας. Αν είχε εντοπιστεί έστω και το ήμισυ της ετήσιας φοροδιαφυγής, που αγγίζει τα 7,5 δισ. ευρώ, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα είχαν αποφύγει τις επώδυνες περικοπές.

Μισθοί πείνας, απλήρωτη εργασία, υψηλή ανεργία με κύρια χαρακτηριστικά την παιδική φτώχεια στό 24%, κοντεύουν 500.000 τα παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση στα βασικά αγαθά, στην παιδεία, στην υγεία, που υποσιτίζονται, η νεανική ανεργία στο 55%, πρώτοι στην Ευρώπη. Μόνο αυτά τα στοιχεία δείχνουν, ότι αυτή η χώρα δεν έχει μέλλον, όταν καταστρέφει τα παιδιά της, τις επερχόμενες γενεές.

«Όταν μας αφαιρούν το οξυγόνο, μας πνίγουν. Πνίγουν την κοινωνία και την οικονομία», επισήμανε ο Σ. Τολιόπουλος γι’ αυτό – είπε – «δεν πρέπει να περάσουν τα μέτρα «Κανένας βουλευτής να μην ψηφίσει αυτά τα μέτρα που διαλύουν τη ζωή των εργαζομένων των χαμηλόμισθων, των συνταξιούχων, των ανέργων το κοινωνικό κράτος», σημείωσε, προσθέτοντας πως «όλοι μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές, να ακυρώσουμε τα μνημόνια και τους τοκογλύφους δανειστές».

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης διάβασε ο γενικός γραμματέας του εργατικού κέντρου Κοζάνης Αριστείδης Κουρκούτας. Μετά την έγκριση του ψηφίσματος ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Η 48ωρη γενική απεργία δημιούργησε σοβαρά προβλήματα και στην Κοζάνη, καθώς δεν έκλεισαν ή υπολειτούργησαν υπηρεσίες, νοσοκομείο, τράπεζες, σχολεία, πανεπιστήμιο και ΤΕΙ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.