Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ενημερωτική Ημερίδα για το Πρόγραμμα Αγωγή Στοματικής Υγείας



Με επιτυχία, ολοκληρώθηκε η Ενημερωτική Ημερίδα για το Πρόγραμμα Αγωγή Στοματικής Υγείας σε 800 ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία και 150 Σχολεία απομακρυσμένων περιοχών, που έλαβε χώρα το Σάββατο 3 Νοεμβρίου στο Ξενοδοχείο “Ερμιόνιο” (Πλατεία Νίκης) στην Κοζάνη.

Τις εργασίες της Ημερίδας χαιρέτισαν οι κκ Ζέρβας Π. (Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Κοζάνης), ο κος Λόλας Ι. (Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Γρεβενών) ο κος Ξανθόπουλος Γ. (Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Φλώρινης) και η κα Γκουρκουτά Α. (Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων).

Με την ολοκλήρωση των χαιρετισμών  το λόγο πήρε η κυρία Ε. Ζαφείρη, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού (CMT Προοπτική ΕΠΕ) που προχώρησε σε μία αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος. Μεταξύ άλλων, ανέφερε, αναγνωρίζοντας τη σημασία της Αγωγής Υγείας στα παιδιά, πως το πρόγραμμα «Γερά Δόντια, Χαρούμενα Παιδιά» αφορά στην εξέλιξη και εφαρμογή ενός εκπαιδευτικού προγράμματος αγωγής Στοματικής Υγείας σε μαθητές/ τριες Β’ τάξης 800 ολοήμερων δημοτικών σχολείων και 150 σχολείων απομακρυσμένων περιοχών. Το σύνολο των μαθητών και μαθητριών που θα συμμετέχουν είναι περισσότεροι από 30.000 μαθητές και μαθήτριες. Η υλοποίηση του προγράμματος περιλαμβάνει μία σειρά δράσεων που λαμβάνουν χώρα μέσα στο σχολικό χώρο, με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών, των οδοντιάτρων των τοπικών Κέντρων Υγείας, των προληπτικών ιατρείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και των κατά τόπους οδοντιατρικών συλλόγων. Στόχος του προγράμματος είναι όχι μόνο η ενημέρωση των παιδιών σχετικά με την προστασία και διατήρηση της στοματικής τους υγείας, αλλά και η διαμόρφωση συνηθειών προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, μέσω της καταγραφής των ευρημάτων από την κλινική εξέταση των παιδιών θα μπορούν οι γονείς να αναλάβουν δράση σε περίπτωση προβλήματος. Τέλος, η κυρία Ζαφείρη αναφέρθηκε αναλυτικά στην Διαδικασία Υλοποίησης του Προγράμματος και στην Υποστήριξη Εκπαιδευτικών και Οδοντιάτρων που θα γίνεται μέσω του Γραφείου Συντονισμού.

Η Ημερίδα συνεχίστηκε με την ομιλία της κυρίας Τοπίτσογλου Β. (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Οδοντιατρικής ΑΠΘ), η οποία αναφέρθηκε στην αξία της Πρόληψης και Προαγωγής της Στοματικής Υγείας αλλά και σε συγκεκριμένες οδηγίες για τον Έλεγχο της Στοματικής Υγείας και τη Φθορίωση.

Οι εισηγήσεις ολοκληρώθηκαν με την  κυρία Α. Μιχαηλίδου (Εκπαιδευτικός, MSc Υγιεινολόγος Οδοντίατρος ΕΣΔΥ), η οποία εστίασε στην ανάλυση της Παιδαγωγικής Προσέγγισης  και στην Πρακτική Εφαρμογή Προγράμματος Πρόληψης και Προαγωγής της Στοματικής Υγείας στον Μαθητικό Πληθυσμό.

Με την ολοκλήρωση των εισηγήσεων, ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων  με έμφαση στο πως θα μπορούσαν να λάβουν μέρος σχολεία που δεν συμπεριλαμβάνονται στην λίστα των Ολοημέρων και Απομακρυσμένων περιοχών της Δυτική Μακεδονίας. Αναγνωρίστηκε επίσης η ανάγκη για καθιέρωση τέτοιου είδους προγραμμάτων και δραστηριοτήτων στα σχολεία της χώρας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.