Πετρέλαιο: Ελάχιστες παραγγελίες στην Κοζάνη – Σε αναβρασμό οι τοπικές κοινωνίες!



Σε αναβρασμό βρίσκονται οι τοπικές κοινωνίες στη Δυτική Μακεδονία για το πετρέλαιο θέρμανσης, αφού η αύξηση του φόρου έχει καταστήσει πλέον το πετρέλαιο θέρμανσης ένα είδος πολυτελείας για τους περισσοτέρους! Μάλιστα, στο Νομό Κοζάνης οι παραγγελίες στους πρατηριούχους είναι λιγοστές και όσοι παραγγέλνουν (από τα χωριά της Κοζάνης, το Βόιο, τα Σέρβια, την Εορδαία), ζητούν πολύ μικρές ποσότητες, που δεν επαρκούν ούτε για μια εβδομάδα όταν χαμηλώσουν οι θερμοκρασίες…!

Στην Εορδαία το Δημοτικό Συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας και ζητάει μάλιστα η περιοχή να προμηθευτεί φθηνό, ναυτιλιακό πετρέλαιο, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων, ενώ σχετική κινητοποίηση διαμαρτυρίας είχαν χθες και οι κάτοικοι του Βοϊου. Την ίδια ώρα, οι Φλωρινιώτες και οι κάτοικοι της Καστοριάς, πάγωσαν την Βουλή, κυριολεκτικά, την Τετάρτη. Κάτοικοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο και κρατώντας στα χέρι α πανό φώναξαν συνθήματα προκειμένου να σκύψει η πολιτεία στο πρόβλημά τους και να αντιληφθεί πόσο βαρύς είναι ο χειμώνας στην περιοχή. Μάλιστα δεν δίστασαν να προβούν σε μια συμβολική κίνηση, φέρνοντας κομμάτια πάγου και δείχνοντας έτσι πόσο παγώνουν…

Την ίδια ώρα στα πρατήρια της Κοζάνης τα οποία δέχονται να κάνουν διανομές πετρελαίου θέρμανσης (αφού αρκετά δεν διανέμουν πετρέλαιο), δέχονται «ελαχιστότατες» παραγγελίες, και μάλιστα σε πολύ μικρές ποσότητες, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Π.Λ.» ο πρόεδρος του Πρατηριούχων Κοζάνης Γιώργος Χατζηκυπραίου. Οι παραγγελίες ξεκινούν από 150 λίτρα και φτάνουν μετά βίας τα 500 λίτρα και μάλιστα σε αρκετές των περιπτώσεων ζητούν από τους πρατηριούχους να δείξουν κατανόηση ως προς την καταβολή των χρημάτων, τα οποία ζητούν να τους καταβάλλουν όταν μπει το επίδομα θέρμανσης (τα εισοδηματικά κριτήρια για το οποίο διευρύνθηκαν και σύμφωνα με το Υπουργείο, θα το πάρουν 4 εκ. νοικοκυριά).

«Οι παραγγελίες είναι ελάχιστες σε όλα τα πρατήρια, όχι στην Κοζάνη που έχει τηλεθέρμανση, αλλά σε Νεάπολη, Τσοτύλι, Σέρβια κ.λπ. Ελαχιστότατα πράγματα, πολλοί δεν βάζουν πετρέλαιο και κοιτούν να ζεσταθούν όπως κι όπως με άλλες λύσεις. Οι παραγγελίες , μάλιστα, είναι σε «αστείες» ποσότητες των 150 και 300 λίτρων, ενώ δεν ξεπερνούν τα 500 λίτρα. Ο κόσμος παραμένει επιφυλακτικός, παρότι άλλαξαν τα μέτρα και αυξήθηκαν κάποια κριτήρια, αλλά η αγορά είναι ευαίσθητο θέμα, η αγορά τρόμαξε και λειτουργεί φοβικά. Όλοι είναι διστακτικοί. Πολλά πρατήρια έχουν σταματήσει τη διανομή λόγω προηγούμενο ατασθαλιών του Ήφαιστου, και σταματούν το πετρέλαιο για να γλιτώσουν πρόστιμα. Τα σπίτια παραμένουν παγωμένα και ο κόσμος ψάχνει εναλλακτικές λύσεις, ενώ ταυτόχρονα γίνεται αποψίλωση των δασών…», τόνισε μεταξύ άλλων.

Πρωινός Λόγος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.