Η λίμνη Ιλαρίωνα καταπίνει τη μεταλλική πεζογέφυρα και τον ιστορικό «Πόρο» στο Λογκά Ελάτης! Βίντεο

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012/12:30. Είναι αλήθεια ότι οι τελευταίες βροχοπτώσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες, αλλά η πλημμύρα  στον αρχαιολογικό χώρο Λογκά Ελάτης και η “βύθιση” της μεταλλικής πεζογέφυρας πλησίον της θέσης “Πόρος” Λογκά μέσα σε λίγες ώρες, από τη ραγδαία συσσώρευση νερού στη λεκάνη της -υπό πλήρωση- λίμνης Ιλαρίωνα, ήταν μάλλον απρόσμενες… Έτσι τελικά η μεταλλική πεζογέφυρα θα παραμείνει εκεί στο βυθό της λίμνης, αφού δεν έγινε η προγραμματισμένη αποσυναρμολόγηση και απομάκρυνσή της… Και η αποψίλωση του παρακείμενου στο Λογκά  δάσους, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη…  

Η μεταλλική πεζογέφυρα του Αλιάκμονα, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το μοναστήρι του Οσίου Νικάνορα της Ζάβορδας, διευκόλυνε την πρόσβαση από και προς το μοναστήρι και εξυπηρετούσε, μέχρι πριν λίγα χρόνια, τους εργαζόμενους της Ελάτης στα μεταλλεία της Σκούμτσας.

Περί τα 200 μέτρα βόρεια της μεταλλικής πεζογέφυρας, κατακλύστηκε και ο ιστορικός χώρος του “Πόρου”, όπου το 1912 και μετά τη μάχη των Λαζαράδων έγινε η ζεύξη του Αλιάκμονα, με θύματα τον ανθυπίλαρχο Κορδή και τρεις ιππείς που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά του Αλιάκμονα, για να συνεχιστεί η νικηφόρα προέλαση τμήματος του Ελληνικού στρατού, για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Γιώργος Μαστρ./mikrovalto.gr

[iframe width=”590″ height=”332″ src=”http://www.youtube.com/embed/ATT7B056sCY?rel=0″ frameborder=”0″ allowfullscreen]

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.