Δραματική μείωση της πατατοπαραγωγής στο Μουρίκι



Σε απόγνωση βρίσκονται οι πατατοπαραγωγοί του Μουρικίου, δημοτική ενότητα του Δυτικής Εορδαίας, λόγω της μειωμένης παραγωγής στις καλλιέργειές τους, καθώς η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη πάνω από 60%. Αποδίδουν μάλιστα την φετινή ακαρπία στις υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Η φετινή χρονιά ήταν πολύ δύσκολη για τους πατατοπαραγωγούς. Είχαμε πρόβλημα με την ακαρπία, αφού λόγω της μεγάλης θερμοκρασίας που είχαμε το καλοκαίρι οι πατάτες δεν μπόρεσαν να ευδοκιμήσουν, με συνέπεια η παραγωγή να είναι σε χαμηλά επίπεδα, οπότε οι παταπαραγωγοί να έχουν πρόβλημα οικονομικό». Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φούφα, Νίκος Βόρσιας, η οικογένεια του ασχολείται με την πατακαλλιέργεια.

Αίτημα λοιπόν των καλλιεργητών είναι να πραγματοποιηθεί αυτοψία από τον ΕΛΓΑ για να δοθούν αποζημιώσεις για ακαρπία στους πληττόμενους παραγωγούς, καθώς σύμφωνα με τον κ. Βόρσια «οι ζημίες, ξεπερνούν το 60%». Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «η παραγωγή ήταν γύρω στον 1,5 τόνο το στρέμμα, με μέσο όρο παραγωγής ανά στρέμμα τους 4 τόνους. Οι παραγωγοί είναι απελπισμένοι και προβληματίζονται πάρα πολύ εάν θα καλλιεργήσουν ξανά πατάτες».

«Ζητάμε», πρόσθεσε, «από τον ΕΛΓΑ να έρθει για να καταγράψει τις ζημίες από την ακαρπία», τη στιγμή μάλιστα, που, όπως σημείωσε, «εμείς στις υποχρεώσεις μας απέναντι στον ΕΛΓΑ είμαστε συνεπείς, πληρώνουμε τις εισφορές που ζητάνε και απαιτούμε τώρα να έρθει ο ΕΛΓΑ για να κατανείμει τις ζημίες».

Ο κ. Βόρσιας εξέφρασε τέλος την εκτίμηση ότι φέτος οι πατάτες θα είναι ακριβές στην αγορά λόγω της μειωμένης παραγωγής, ακόμα και οι εισαγόμενες, με συνέπεια ο κόσμος να δυσκολευτεί πάρα πολύ.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.