Ξεκινά η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο Μεταξά!“Πράσινο φως” για την εγκατάσταση του εργολάβου και την έναρξη των εργασιών κατασκευής Φωτοβολταϊκού Σταθμού (Φ/Σ) ισχύος 6,494 MW  στη θέση “Κωδωνότρυπα” της Τοπικής Κοινότητας Μεταξά του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού, αποτελούμενο από τους τρείς επιμέρους Φ/Σ, “Κωδωνότρυπα Ι” ισχύος 2,952 MW, “Κωδωνότρυπα ΙΙ” ισχύος 1,771 MW και “Κωδωνότρυπα ΙΙΙ” ισχύος 1,771 MW, έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων – Βελβεντού,  με την υπερψήφιση “Έγκρισης Ιδιωτικού Συμφωνητικού με την εταιρεία SOLAR Δυτικής Μακεδονίας Ε.Π.Ε”, στη συνεδρίαση της Δευτέρας 22 Οκτωβρίου 2012.

Στο προσχέδιο του ιδιωτικού συμφωνητικού, μεταξύ του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού και της εταιρείας SOLAR Δυτικής Μακεδονίας ΕΠΕ, που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση, εμφανίζονται τα ανταποδοτικά οφέλη και οι αντίστοιχες υποχρεώσεις του δήμου, ως κάτωθι:

– απόδοση στο δήμο του ποσού σε ποσοστό 2,7% επί των ακαθορίστων εσόδων του έργου, που σε ετήσια βάση εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως των 100.000-120.000 €.
– εφάπαξ καταβολή 7.500 € ανά εγκατεστημένο MW στη φάση της κατασκευής του έργου, ποσό που ανέρχεται στα 48.000 €.
– κάλυψη των θέσεων εργασίας από την περιοχή, εφόσον ανταποκρίνονται στις ειδικότητες που απαιτούνται.
– υπό διεκδίκηση ετήσιο τέλος χρήσης 40 € ανά στρέμμα, υπέρ των κτηνοτρόφων της περιοχής ή αντίστοιχα έργα υποδομής.
– με την προϋπόθεση ότι εφόσον αποδειχτεί ότι η έκταση είναι δημοτική και όχι δημόσια, θα επιδοθεί στο δήμο το εφάπαξ αντάλλαγμα χρήσης που  ανέρχεται στο ποσό των 279.786,78 ευρώ και που με την απόφαση 4214/131 από 26.1.2012 της ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δ. Μακεδονίας,  έχει εκχωρηθεί και πρέπει να καταβληθεί πριν την έναρξη των εργασιών υπέρ του Ειδικού Φορέα Δασών, με το χαρακτηρισμό της έκτασης σαν «δημόσιας δασικής».

Στις υποχρεώσεις του δήμου είναι η παροχή διευκολύνσεων προς την εταιρεία στη φάση της κατασκευής του Φ/Σ και της γραμμής μεταφοράς της ισχύος -με παρέμβαση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου τροποποιήθηκε παράγραφος που μιλούσε για υποστήριξη με “έργα υποδομής”-.

Κατά τα φαινόμενα το ιδιωτικό συμφωνητικό δεν αποτελεί υποχρέωση των δυο μερών, αλλά παραχώρηση της Εταιρείας στο “εθιμικό” πλαίσιο των  επιδιωκόμενων καλών σχέσεων με τις τοπικές κοινωνίες, για την απρόσκοπτη λειτουργία του έργου.  

Σχετικά με το ιστορικό, το έργο αδειοδοτήθηκε με τις αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) 11094/2.6.10, 11450 & 11453/3.6.10 και με την υπ’ αρ. 945/42 από 3.3.3011 απόφαση της Γενικής Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρας Γεωργακοπούλου – Μπάστα εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι του Έργου. Ακολούθως με την απόφαση 4214/131 από 26.1.2012 και πάλι της Γ.Γ. Δ. Γεωργακοπούλου – Μπάστα, εγκρίνεται η “Επέμβαση σε Δημόσια Δασική Έκταση για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Σταθμού, συνολικής ισχύος 6,494 MW, της Εταιρείας “SOLAR ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Ε.Π.Ε.” στη θέση “Κωδωνότρυπα” Δήμου Σερβίων Βελβεντού Π.Ε. Κοζάνης. Σ’ αυτή συνοπτικά αναφέρεται ότι θα γίνει επέμβαση σε χώρο “συνολικού εμβαδού κατάληψης 222,3 στρεμμάτων” και ευρύτερου γηπέδου 826,5 στρεμμάτων. Επίσης ορίστηκε ότι “το αντάλλαγμα χρήσης που θα καταβληθεί εφάπαξ από την εταιρεία και πριν από την εγκατάσταση της στη συγκεκριμένη έκταση υπέρ του Ειδικού Φορέα Δασών, ανέρχεται στο ποσό των 279.786,78 ευρώ”.

Παρά την αντίφαση που δημιουργείται αφού -σύμφωνα με το δήμαρχο- έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον των αδειοδοτήσεων εγκατάστασης στη θέση Δοβράς Μεταξά Φ/Σ συνολικά 116,494 MW και έκτασης -μεταξύ των οποίων και της Κωδωνότρυπας- 5.500  στρεμμάτων, η θέση του δημάρχου Βασίλη Κωνσταντόπουλου είναι ότι, επιλεκτικά και σε ορισμένες θέσεις που δεν θα επηρεάζουν τις δραστηριότητες των ανθρώπων των τοπικών κοινωνιών, θα γνωμοδοτούν θετικά για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με αρνητική την ψήφο της συμβούλου Έφης Τσίγκα.

Η εγκατάσταση του εργολάβου και η έναρξη των εργασιών, σύμφωνα τον εκπρόσωπο της εταιρείας Φώτη Ζυγούρη, που ήταν παρών στη συνεδρίαση δίνοντας τις απαραίτητες διευκρινήσεις, έχει οριστεί για τις 2 Νοεμβρίου 2012.

Στην συνεδρίαση κοινοποιήθηκε ότι “υπάρχει σύμφωνη γνώμη του Τοπικού Συμβουλίου”, με την τοπική κοινωνία πάντως -σύμφωνα με πληροφορίες- να ανησυχεί, μήπως η παραχώρηση αυτή “ανοίξει” την “κερκόπορτα” εφαρμογής του “σχεδίου” της εγκατάστασης των αδειοδοτημένων φωτοβολταϊκών στα 5.500 στρέμματα της περιοχής του Δοβρά Μεταξά…

Γιώργος Μαστρογιαννόπουλος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.