Μαθήματα θράσους στα σχολεία από τη Χρυσή Αυγή! «Εξιστορεί» καθηγητής από λύκειο της Κοζάνης…Της Λινας Γιανναρου

Στο θρανίο είναι γραμμένο με μπλάνκο «Εδώ είναι Ελλάς». Δίπλα, ένας ζωγραφιστός αετός σκίζει την τουρκική σημαία. Η εικόνα συνοδεύει μία από τις τελευταίες αναρτήσεις στην επίσημη ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής, όπου έπειτα από ένα απόσπασμα του λόγου του Ι. Μεταξά(!) προς την ελληνική νεολαία αναφέρονται τα εξής: «Αυξάνει ραγδαία τη δύναμή της η Χρυσή Αυγή στα σχολεία, όπου βρίσκεται το μέλλον του ελληνισμού. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει τρόμο και πανικό στους (ουκ ολίγους…) αριστεριστές καθηγητές, που δεν ξέρουν πώς να το αντιμετωπίσουν… Αλλαξαν οι καιροί και πέρασε η μπογιά σας, “σύντροφοι”. Οχι μόνο “δύσκολη” αλλά τελείως απίθανη είναι η “μείωση” ή η “εκμηδένιση” της επιρροής της Χρυσής Αυγής στην ελληνική νεολαία! Πάρτε το απόφαση, ΤΕΛΕΙΩΣΑΤΕ, οριστικά και αμετάκλητα! Γρήγορα στη χωματερή της Ιστορίας!».

Το άρθρο με ωμότητα αποκαλύπτει μια πραγματικότητα που πολλοί αρνούνται να αντικρίσουν: τη βαθιά διείσδυση της Χρυσής Αυγής στα ελληνικά σχολεία, τις συνθήκες τρόμου υπό τις οποίες πολλές φορές γίνεται το μάθημα, τις βαθιές διαχωριστικές γραμμές που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις τάξεις, στο προαύλιο, στα μαθητικά γκρουπ του facebook. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στην επαρχία.

Ο Μιχάλης (ουδείς σε αυτές τις συνθήκες νιώθει άνετα να αποκαλύψει την ταυτότητά του) είναι καθηγητής σε λύκειο της Κοζάνης, μιας πόλης όπου όταν πρόσφατα άνοιξε γραφεία η Χρυσή Αυγή στα εγκαίνια παραβρέθηκαν και πολλοί μαθητές. «Ναι, έχω μαθητές χρυσαυγίτες», λέει. «Είναι πολύ φανατισμένοι, πωρωμένοι θα έλεγα, σε στυλ Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Μόνο που τώρα είναι οι Χρυσαυγίτες και όλοι οι άλλοι».

Οπως λέει, στην τάξη σηκώνονται όρθιοι και είναι σαν να έχουν ψηλώσει δέκα πόντους. «Είμαι χρυσαυγίτης, λένε, και οι συμμαθητές τους φοβούνται να αντιδράσουν». Στα διαλείμματα φυσικά, αλλά και στις ονλάιν κοινότητες, γίνεται χαμός. «Θα πει ένας ότι οι μετανάστες μάς παίρνουν τις δουλειές, θα αντιδράσουν οι άλλοι και επειδή δεν έχουν πραγματικά επιχειρήματα, είναι εύκολο να ξεφύγει η κατάσταση». Ηδη καταγράφονται τα πρώτα κρούσματα βίας σε σχολεία. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, σε λύκειο του Ηρακλείου συνεπλάκησαν άγρια ένας Ελληνας και ένας Αλβανός μαθητής με αφορμή ένα σύνθημα εναντίον της Χρυσής Αυγής στον τοίχο.

Το θέμα απασχολεί τους καθηγητές όλης της χώρας. «Εγώ έχω απαγορεύσει οποιαδήποτε πολιτική συζήτηση στην τάξη, αλλά δεν ξέρω εάν είναι λύση», λέει ο Μιχάλης. «Συζητάμε με συναδέλφους μήπως κάνουμε κάτι πιο δραστικό, αλλά υπάρχει πάντα ο φόβος μήπως φέρουμε το αντίθετο αποτέλεσμα και ενισχύσουμε αυτή την τάση». Κοινή είναι η πεποίθηση ανάμεσα στους διδάσκοντες πάντως ότι γίνεται ενός είδους «στρατολόγηση» μαθητών από τη Χρυσή Αυγή. Σύμφωνα με τους ίδιους, πρόκειται κυρίως για τους πιο παραβατικούς, τους μαθητές με τις μεγαλύτερες μαθησιακές δυσκολίες, τους οποίους συγκεντρώνουν στους κόλπους τους.

«Φοβάμαι ότι σύντομα θα αρχίσουν να δουλεύουν κανονικά ως νεολαία. Εάν δεν αλλάξει το κλίμα, φοβάμαι επίσης ότι θα μας ελέγχουν και στο έργο μας. Το λύκειο είναι ένας κατ’ εξοχήν προοδευτικός χώρος όπου συζητιούνται θέματα, όπως το έιτζ, η ομοφυλοφιλία, η θρησκεία. Εχω το άγχος ότι σύντομα θα παρεμβαίνουν ανοιχτά στο μάθημα». Ποτέ δεν περίμενε ότι θα είχε να αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα στο ελληνικό σχολείο. «Παλιά έρχονταν διάφοροι πολιτευτές στον αγιασμό και τα παιδιά αδιαφορούσαν. Τώρα δεν έρχεται κανείς, γιατί φοβούνται το γιουχάισμα. Η οργή των παιδιών είναι τεράστια».

kathimerini.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.