Ένα σχολείο αποδοχής και αγάπης στην Κοζάνη…Από το Βήμα 

Για τέταρτη συνεχή χρονιά το Ελεύθερο Σχολείο της ΜΚΟ «ΑΡΣΙΣ – Κοζάνης» αγκαλιάζει τα παιδιά, των οποίων οι οικογένειες δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους για φροντιστηριακά μαθήματα. «Στόχος μας είναι να αποφύγουμε τη διαρροή παιδιών από την εκπαίδευση, να τα κρατήσουμε μέσα στο σχολείο προσφέροντάς τους κι άλλα εφόδια, όπως μαθήματα Αγγλικών και υπολογιστών, καθώς και δημιουργικές δραστηριότητες. Αλλιώς τι θα κάνουν; Θα γυρίζουν όλοι μέρα στους δρόμους κι αυτό γεννά παθογένειες» σχολιάζει ο υπεύθυνος Προγραμμάτων της ΑΡΣΙΣ στην Κοζάνη, κ. Δημήτριος Λεούδης.

Όταν ξεκίνησαν τα μαθήματα το 2009, τα παιδιά ήταν συνολικά 40 με τα περισσότερα να προέρχονται από οικογένειες μεταναστών. Η οικονομική κρίση όμως, άλλαξε τα δεδομένα δραματικά. Ο αριθμός των παιδιών ανήλθε για το 2011 στα 85, εκ των οποίων τα 25 ήταν ελληνόπουλα, ενώ για τη φετινή σχολική χρονιά παραμένουν τα περσινά παιδιά και γίνονται ήδη πολλές νέες εγγραφές, ως επί το πλείστον από οικογένειες Ελλήνων που δεν τα βγάζουν πέρα.

Το ποδαρικό της φετινής σχολικής χρονιά έγινε για την «ΑΡΣΙΣ – Κοζάνης» με μια ιδιαίτερα επιτυχημένη συγκέντρωση σχολικών ειδών, χάρη στην οποία δόθηκαν τσάντες, μολύβια και τετράδια σε 100 παιδιά φτωχών οικογενειών. Οι εγγραφές στο Ελεύθερο Σχολείο έχουν ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστούν ως την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου.

Τα μαθήματα, στα οποία προσφέρεται ενισχυτική διδασκαλία από τους 40 εθελοντές εκπαιδευτικούς της ΑΡΣΙΣ, καλύπτουν όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και είναι τα εξής: Ελληνική Γλώσσα (Αρχαία και Νέα), Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Αγγλική Γλώσσα και χρήση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Εφέτος για πρώτη χρονιά, γίνονται μαθήματα για παιδιά που πρόκειται να δώσουν Πανελλήνιες, ενώ συνεχίζονται και ιδιαίτερα μαθήματα από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς για όσα αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες.

Η μέρα όμως, στο Σχολείο της «ΑΡΣΙΣ – Κοζάνης» δεν έχει μόνο μαθήματα, περιλαμβάνει δημιουργικό παιχνίδι, εργαστήρια, ντοκιμαντέρ, αλλά και εκδρομές στη φύση, καθώς και επισκέψεις σε πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης.

Στο Ελεύθερο Σχολείο μπορούν να εγγραφούν μαθητές, οι οικογένειες των οποίων διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας «κι επειδή δεν έχουμε περιθώρια να ξοδεύουμε τις δυνάμεις μας διότι  υπάρχουν οικογένειες που αντιμετωπίζουν πραγματικά μεγάλες δυσκολίες, γίνεται συνεχής έλεγχος των δικαιολογητικών  από τους κοινωνικούς λειτουργούς της Οργάνωσης, ακόμα και με κατ’ οίκον επισκέψεις» επισημαίνει ο υπεύθυνος Προγραμμάτων.

Η ανθρωπιστική κρίση «χτυπά» και στην Κοζάνη

«Αυτό που μας άφησε πολλές φορές αμήχανους την περσινή χρονιά ήταν ότι έρχονταν τα παιδιά για μάθημα και πολλά από αυτά έλεγαν ότι πεινούσαν. Δυστυχώς, διαπιστώσαμε ότι πράγματι αρκετά από αυτά έφευγαν από το σπίτι νηστικά. Αυτό για μια μικρή πόλη, όπως η Κοζάνη, είναι συνταρακτικό και αποφασίσαμε πως κάπως έπρεπε να δράσουμε» περιγράφει ο κ. Λεούδης.

Χάρη στην προσφορά πολλών φούρνων της Κοζάνης, οι εθελοντές της ΑΡΣΙΣ περνούν τα μεσημέρια και παίρνουν όσα τρόφιμα δεν έχουν πωληθεί για να τα προσφέρουν στα παιδιά που έχουν ανάγκη. «Το συγκινητικό είναι ότι στη διάρκεια της χρονιάς, ορισμένα από τα παιδιά μας έρχονταν και τις ημέρες που δεν είχαν μάθημα, μόνο και μόνο για να φάνε κάτι».

Οι περισσότεροι από 100 εθελοντές της ΑΡΣΙΣ στην Κοζάνη, νούμερο εντυπωσιακό για τα δεδομένα μιας επαρχιακής πόλης, εδώ και δύο χρόνια έρχονται συχνά αντιμέτωποι με ανάλογες εικόνες. «Ο περασμένος χειμώνας ήταν τραγικός. Μπήκαμε σε σπίτια Ελλήνων χωρίς καμία πηγή θέρμανσης ή σε άλλα που δεν είχαν ούτε κουζίνα. Ούτε εμείς, φανταζόμασταν τις εικόνες που είδαμε» λέει ο κ. Λεούδης στο Βήμα.

Η ευαισθησία και οι προσφορές της τοπικής κοινωνίας προσφέρουν στην «ΑΡΣΙΣ – Κοζάνης» τη στήριξη που χρειάζεται για να βοηθά τις οικογένειες που έχουν ανάγκη εκτός από τρόφιμα, με είδη ένδυσης και οικιακό εξοπλισμό. Όπως λέει και ο υπεύθυνος της Οργάνωσης, «εάν η κοινωνία της Κοζάνης δεν αγκάλιαζε αυτή την προσπάθεια, τότε δε θα μπορούσαμε να κάνουμε το όραμά μας πραγματικότητα, καθώς λειτουργούμε μόλις με 3.000 – 3.500 ευρώ ετήσιο προϋπολογισμό, ο οποίος αρκεί για να καλύψει τα πάγια έξοδά μας».

Άλλες δράσεις της «ΑΡΣΙΣ – Κοζάνης»

Οι εθελοντές της ΑΡΣΙΣ στην Κοζάνη φροντίζουν να προσφέρουν τη φροντίδα τους σε όλο το φάσμα των κοινωνικών ομάδων που έχουν ανάγκη υποστήριξης. Στα πρότυπα του Ελεύθερου Σχολείου λειτουργεί και Σχολείο Ενηλίκων, για όσους επιθυμούν να βελτιώσουν τις επαγγελματικές τους δεξιότητες και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Εκεί προσφέρονται μαθήματα Ελληνικών, Αγγλικών και ηλεκτρονικών υπολογιστών για Έλληνες και μετανάστες.

Επίσης, λειτουργεί Κέντρο Υποστήριξης για κακοποιημένες γυναίκες, στο οποίο μάλιστα παραπέμπουν τις γυναίκες οι ίδιες οι υπηρεσίες της Πρόνοιας, τα Νοσοκομεία, αλλά και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων μέσω της Γραμμής 15900. Οι κακοποιημένες γυναίκες μπορούν να βρουν υποστήριξη από εθελοντές ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, καθώς και νομική βοήθεια.

Τέλος, μια από τις πρώτες δράσεις της «ΑΡΣΙΣ – Κοζάνης» λαμβάνει χώρα στον οικισμό των Ρομά, όπου οι συνθήκες διαβίωσης 48 οικογενειών και 78 παιδιών είναι άθλιες, σύμφωνα με τον υπεύθυνο των Προγραμμάτων, καθώς ο οικισμός δε διαθέτει ρεύμα και υπάρχει μόλις μια παροχή νερού. Μέσα στον οικισμό αυτό, οι εθελοντές της Οργάνωσης λειτουργούν Σχολείο Ενηλίκων και φροντίζουν για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, για την εκπαίδευση των οποίων μεριμνά ειδική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο της ΑΡΣΙΣ, οδός Αμύντα 4, στο τηλέφωνο 24610 49799, στο email της Οργάνωσης ή στο προφίλ της στο facebook.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.