Σε «ομηρία» τα Άτομα με Αναπηρία – Διαμαρτυρία στο ΚΕΠΑ Κοζάνης!



Διαμαρτυρία έξω από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας Κοζάνης και Καστοριάς με στόχο την καλύτερη λειτουργία του συστήματος που σήμερα λόγω καθυστερήσεων εκκρεμούν πάνω από 5.000 αιτήσεις μόνο για τον Νομό Κοζάνης, θα πραγματοποιήσουν τα μέλη των συλλόγων ατόμων με αναπηρία της περιοχής στις 23 Οκτωβρίου, ημέρα Τρίτη, στις 11 το πρωί! Τα μέλη του συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Κοζάνης απευθύνουν ευρύ κάλεσμα στήριξης προς όλη την κοινωνία, να συμπαρασταθεί στα δίκαια αιτήματά τους, στηρίζοντας τον αγώνα τους.

«Να είναι όλοι στο ΚΕΠΑ Κοζάνης και Καστοριάς, ώστε να συμμετέχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση που γίνεται για το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει με τις λίστες αναμονής. Ήταν μια πρότασή μας που εισακούστηκε πανελλαδικά και επιτέλους θα δοθεί προσοχή στο τεράστιο αυτό πρόβλημα, αφού εκκρεμούν αιτήσεις και καθυστερούν οι καταβολές των επιδομάτων σε ανάπηρους, που το έχουν τεράστια ανάγκη, ενώ παράλληλα καθυστερούν και μια σειρά ζητήματα», επεσήμανε ο πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Π.Ε. Κοζάνης και αντιπρόεδρος στο σύλλογο Δυτικής Μακεδονίας Μιχάλης Μίγκος, ζητώντας παράλληλα την ίδρυση ενός ΚΕΠΑ ανά Νομό στη Δυτική Μακεδονία, όπως και την έκδοση της κάρτας αναπηρίας. «Σήμερα είναι πανελλαδικά γύρω στα 60.000-70.000 άτομα σε ομηρία, περιμένοντας να περάσουν από επανεξέταση, αλλά και πόσες ακόμα νέες αιτήσεις που περιμένουν να αξιολογηθούν
 

Τεράστια προβλήματα οργάνωσης και λειτουργίας

Στα προβλήματα οργάνωσης και λειτουργίας του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) Κοζάνης και Καστοριάς) και στα αιτήματα που υπάρχουν για την αποτελεσματική λειτουργία του, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του συλλόγου και περιφερειακός Σύμβουλος Βασίλης Κούτσιανος , ξεκαθαρίζοντας αρχικά ότι δεν υπάρχει διαφωνία με τον θεσμό, λέγοντας όμως ότι «τα προβλήματα δυσλειτουργίας του εδώ και καιρό έχουν κρατήσει σε ομηρία τα άτομα με αναπηρία, για τα οποία το προνοιακό επίδομα είναι ζήτημα επιβίωσης».

Πρότεινε, μάλιστα, για τον εξορθολογισμό του ΚΕΠΑ να πληρούνται τα εξής: Να υπάρχει προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας και τόπου διαβίωσης. Η αντικειμενικότητα του συστήματος πιστοποίησης και αξιολόγησης αναπηρίας, η οποία να συνδέεται με την πίνακα προσδιορισμού ποσοστού αναπηρίας. Διαφάνεια και διαβλητότητα του συστήματος μέσω δειγματοληπτικού ελέγχου αποφάσεων και μέσω επιθεωρητών. «Ζητάμε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, όσον αφορά την καταγραφή των ατόμων, ώστε να διεκπεραιώνονται πάρα πολύ γρήγορα οι αιτήσεις τους. Αλλά και στελέχωση των ΚΕΠΑ, για να μην αργούν οι επιτροπές. Όπως και τη δημιουργία διευθύνσεων του ΚΕΠΑ σε περιοχές ανά την Ελλάδα, γιατί υπάρχει πρόβλημα προσβασιμότητα για άτομα που μένουν μακριά ή που έχουν βαριά αναπηρία».

Οι ανάπηροι «μαϊμού»

«Δεν είμαστε εμείς οι ανάπηροι «μαϊμούδες», είναι οι πολιτικοί ανάπηροι» επεσήμανε ο κ. Μίγκος αναφερόμενος στα όσα ακούγονται από τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης για το θέμα των πλαστών πιστοποιητικών και συντάξεων που δίνονταν.

Από την πλευρά του ο Γραμματέας Συλλόγου Μάριος Συμεωνίδης καυτηρίασε τα όσα λέγονται για τα άτομα με αναπηρία λέγοντας ότι «ο όρος μαϊμούδες» έχει περάσει στους πολίτες αλλά και μεταξύ των ατόμων με αναπηρία, αφού έχουν μπει σε μια διαδικασία αμφισβήτησης». Επεσήμανε, παράλληλα, ότι «τα άτομα με αναπηρία γίνονται συχνά αντικείμενοι χλευασμού και μη εξυπηρέτησης. Φτάνουμε σε σημείο  να μας κοροϊδεύουν στις δημόσιες υπηρεσίες, και να μην μας εξυπηρετούν. Όλα αυτά γίνονται γιατί κάποια ΜΜΕ άρχισαν να χρησιμοποιούν τον όρο «μαϊμούδες», λες και τα άτομα με αναπηρία με τα όποια επιδόματα μπορούν να παίρνουν μπορούν να ζήσουν επαρκώς». Και κατέληξε λέγοντας ότι «ο ρατσιμός που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία είναι ό,τι χειρότερο. Αγωνιζόμαστε ώστε ένα άτομο να αναπηρία να βγει έξω από το σπίτι του. Αγωνιζόμαστε για την έλλειψη υποδομών, αλλά ακόμα και όταν κάθεται μέσα στο σπίτι του βάλλεται από τις ορολογίες».

Ο σύλλογος ζητάει:

– Τη μη διακοπή  της σύνταξης ή  του  προνοιακού επιδόματος για όσο καιρό αναμένουν για την επανεξέτασή τους.

–  Επάνδρωση με ανθρώπινο εργατικό δυναμικό στα ΚΕΠΑ για την εύρυθμη λειτουργία τους.

–   Δημιουργία ΚΕΠΑ και στις περιφερειακές ενότητες Φλώρινας και Γρεβενών.

– Να επισπευσθούν οι ρυθμοί διεκπεραίωσης των αιτήσεων από τα υπάρχοντα ΚΕΠΑ.

Πρωινός Λόγος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.