Κλιμάκιο επιθεωρητών Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος στο ΥΗΕ ΙλαρίωναΚλιμάκιο επιθεωρητών Περιβάλλοντος της ΕΥΕΠ, τομέα Βορείου Ελλάδος, βρέθηκε το διήμερο 17 και 18 Οκτωβρίου 2012 σε Κοζάνη-Γρεβενά, προκειμένου να επιθεωρήσει την πορεία των έργων που απορρέουν από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου του ΥΗΕ  Ιλαρίωνα (Φράγματος-Υδροηλεκτρικού Σταθμού και Λίμνης).

Στα πλαίσια του ελέγχου, το μεσημέρι της Πέμπτης 18/10 στην Παλιουριά, το κλιμάκιο των επιθεωρητών, που συνοδεύονταν από τα στελέχη των τμημάτων Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης και Γρεβενών,  Φωτεινή Τσολάκη και Γιώργο Θωμαΐδη αντίστοιχα, από το στέλεχος του  διαπεριφερειακού Φορέα Παρακολούθησης, Προστασίας και Ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής του Ταμιευτήρα Ιλαρίωνα Στέφανο Μπαλάφα και από εκπρόσωπο της ΔΕΗ ΑΕ (Γρηγοριάδης), δέχτηκε άτυπα να ακούσει και να καταγράψει τις εκτιμήσεις εκπροσώπων του Συντονιστικού Οργάνου Ενεργών Πολιτών της περιοχής (Παλούκας που είναι και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λογγάς Ελάτης, Μαστρογιαννόπουλος) σχετικά με κάποιες -κατά την άποψή τους- εκκρεμότητες εφαρμογής της ΜΠΕ του έργου.

Οι κύριες εκκρεμότητες που αναφέρθηκαν από την επιτροπή αφορούν:

– στην ανεπαρκή αποψίλωση του ταμιευτήρα από θάμνους, δέντρα, κυρίως της παρακείμενης δασώδους περιοχής του Λογγά.
– στη στασιμότητα διαμόρφωσης του χώρου και στα έργα που περιέχονται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, στον υγροβιότοπο των Αναβρυκών, κατάντη του φράγματος. Η θέση της ΔΕΗ είναι ότι “ολοκληρώνεται (πότε επιτέλους;) η ειδική αρχιτεκτονική μελέτη τοπίου που υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις της ΜΠΕ”.
– στο μη επαναπροσδιορισμό από μέρους της ΔΕΗ της στάθμης πλημμύρας της λίμνης, που με τα σημερινά δεδομένα (+403;) θα έχει επιπτώσεις στο μνημείο της σκήτης  Οσίου Νικάνορα, που σημειωτέον αναστηλώνεται με δαπάνη της ΔΕΗ. Η θέση της ΔΕΗ είναι ότι “θα δοθεί εντολή στο διαχειριστή του συστήματος, ώστε η ανώτερη λειτουργική στάθμη της λίμνης να μην επηρεάζει το μνημείο”.
– στην εσπευσμένη περαίωση του ανασκαφικού έργου στη θέση Λογγάς, που εκτιμάται ότι δεν έχει ολοκληρωθεί.
– στην καθυστέρηση κατασκευής των αντισταθμιστικών έργων (πεζογέφυρα, αρδευτικά Ελάτης-Φρουρίου, χώροι αναψυχής κ.α.), που έχει δεσμευτεί η ΔΕΗ να πραγματοποιήσει.

Γ. Μαστρ./mikrovalto.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.