Ο Νιάημερος – Της Ιωάννας Κωσταρέλλα



Ο Νιάημερος, το πανηγύρι της Κοζάνης, αποτελεί ένα γεγονός ορόσημο για την περιοχή, ακόμα και για όσους δεν αρέσκονται στις βόλτες στα πανηγύρια. Το σύννεφο της τσίκνας, οι πάγκοι με ανακατεμένες κάλτσες και εσώρουχα, ο χαλβάς και η μυρωδιά του τηγανισμένου λαδιού, μερικά δηλαδή από τα χαρακτηριστικά του πανηγυριού, είναι συνδεδεμένα με την κουλτούρα του τόπου και τις αναμνήσεις της παιδικής μας ηλικίας.

Είχα δύο-τρία χρόνια να πάω στο Νιάημερο, γιατί από κάποια εποχή και μετά το στριμωξίδι και η βρωμιά που εκτεινόταν σε όλη τη γύρω περιοχή, είχαν γίνει ιδιαίτερα απωθητικά στοιχεία.

Φέτος, θέλετε γιατί η κρίση τα έφερε όλα στις σωστές τους διαστάσεις, θέλετε γιατί όλοι οι εμπλεκόμενοι πιέζονται λόγω συγκυρίας να είναι πιο αυστηροί στην τήρηση των διαδικασιών, το πανηγύρι συμμαζεύτηκε. Η κυκλοφορία γινόταν κανονικά, οι εκθέτες, που ήταν προφανώς λιγότεροι, περιορίστηκαν εντός του προσδιορισμένου χώρου και γενικώς οι συνθήκες ήταν πολύ καλύτερες από τις προηγούμενες χρονιές.

Φυσικά, ελάχιστοι και πάλι έκοβαν αποδείξεις, αλλά και ελάχιστοι από μας ζητήσαμε αποδείξεις. Τα πεταμένα σκουπίδια στη γύρω περιοχή (που μαζεύτηκαν ταχύτατα από την υπηρεσία καθαριότητας) έδειξαν και πάλι ποιοι είμαστε και πως λειτουργούμε μαζικά.

Αλλά τουλάχιστον, έγινε φανερό ότι όλοι όταν θέλουν, μπορούν να ελέγξουν τις καταστάσεις και να διατηρήσουν ένα επίπεδο, χωρίς να χρειαστούν παρεμβάσεις αυτόκλητων σωτήρων που θα επιβάλουν την τάξη.  

Ιωάννα
ioanna_kostarella@hotmail.com

Ο Χρόνος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.