«Μικρό καλάθι» κρατούν στη ΔΕΗ για το φωτοβολταικό της Κοζάνης…



fotovoltaika34656453Μικρό καλάθι κρατά η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ως προς τις προσδοκίες της για την εκδήλωση δεσμευτικών προσφορών στο διαγωνισμό του μεγα-φωτοβολταικού της Κοζάνης, η προθεσμία για την οποία, έπειτα από… εννέα μήνες παράταση, λήγει οριστικά στις 30 Σεπτεμβρίου.

Εννέα ημέρες μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, και κύκλοι της επιχείρησης δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους ως προς το μέγεθος του ενδιαφέροντος που θα εκδηλωθεί μεταξύ των 15 κοινοπραξιών που είχαν περάσει στη β’ φάση του διαγωνισμού (εκ των 21 αρχικά σχημάτων), καθώς τα μηνύματα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό ; “Μάλλον ένα μικρό μονοψήφιο νούμερο”, απαντούν με νόημα οι γνωρίζοντες.

Το κύριο πρόβλημα όπως είχαν ήδη διαμηνύσει στη ΔΕΗΑΝ από το Μάρτιο οι υποψήφιοι στρατηγικοί της εταίροι, ήταν – και απ’ ότι φαίνεται συνεχίζει να είναι- η αδυναμία τους να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για το έργο. Γιατί, υπενθυμίζουμε ότι αποτελεί ρητό όρο του διαγωνισμού η εξασφάλιση από τους ενδιαφερόμενους του 100% της χρηματοδότησης, κάτι που στην παρούσα συγκυρία δεν είναι διόλου εύκολο για μια επένδυση 200 MW, και κόστους 300 εκ. ευρώ και άνω, πόσο μάλλον όταν αυτή βρίσκεται στην Ελλάδα.

Ούτε η χρηματοοικονομική κατάσταση στην παγκόσμια αγορά είναι η καλύτερη – πολύ δε περισσότερο στον κλάδο των φωτοβολταικών- ούτε το οικονομικό τοπίο στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε μια τράπεζα να είναι διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει μια τέτοια επένδυση.

Τουλάχιστον αυτό είναι το κλίμα που εισπράττουν κύκλοι της ΔΕΗΑΝ από τις συνεχείς επαφές στις οποίες βρίσκονται με τις 15 κοινοπραξίες.

Σε δύο “στάδια” οι προσφορές…

Έτσι, και με δεδομένο ότι δεν πρόκειται να δοθεί και άλλη παράταση – η αρχική προθεσμία ήταν η 30η Μαρτίου, εν συνεχεία μετατέθηκε για τις 30 Ιουνίου και μετά για τις 30 Σεπτεμβρίου-  η εταιρεία αποφάσισε το καλοκαίρι να προσφέρει στις κοινοπραξίες ως λύση, τη δυνατότητα να σπάσουν σε δύο “στάδια” τις προσφορές τους, κάτι που στην ουσία αποτελεί μια ακόμη χρονική ανάσα :

    Το πρώτο, θα είναι ως τις 30 Σεπτεμβρίου, και θα αφορά μόνο στο τεχνικό σκέλος. Το φάκελο δηλαδή με το πως θα γίνει το έργο, μέσα από μια πλήρη μελέτη που θα περιγράφει τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, κ.ο.κ.
    Το δεύτερο, θα επεκτείνεται ως τις 30 Δεκεμβρίου, και θα αφορά στην κατάθεση της δεσμευτικής χρηματοοικονομικής προσφοράς. Πρόκειται δηλαδή “εμμέσως” για ένα 3μηνο επιπλέον περιθώριο ώστε να βρουν οι όποιοι ενδιαφερόμενοι τραπεζική χρηματοδότηση.

Κύκλοι της εταιρείας επισημαίνουν ότι η “διευκόλυνση” έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τις κοινοπραξίες, διατηρούν ωστόσο τις επιφυλάξεις τους, τονίζοντας ότι αυτό ούτε αίρει την αβεβαιότητα, ούτε σημαίνει ότι μέχρι το Δεκέμβριο θα έχουν αλλάξει τόσο πολύ τα δεδομένα, ώστε οι τράπεζες που τους έχουν χτυπήσει την πόρτα να δεχτούν και να τις χρηματοδοτήσουν.

Εν αναμονή και για τη Μεγαλόπολη

Στο άλλο μεγάλο φωτοβολταικό μέτωπο της ΔΕΗΑΝ, αυτό της Μεγαλόπολης (50 MW), μετά και την ανακοίνωση πως η εταιρεία δεν θα προχωρήσει τελικά στην υπογραφή σύμβασης με το μειοδότη λόγω της αδυναμίας εξασφάλισης χρηματοδότησης του έργου, η διοίκησή της έχει δηλώσει ότι βρίσκεται σε αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων, χωρίς για την ώρα να είναι γνωστές περισσότερες πληροφορίες.

Υπενθυμίζουμε ότι ο μεν διαγωνισμός για τη Μεγαλόπολη είχε προκηρυχθεί τον Ιούνιο του 2010, ενώ εκείνος για την Κοζάνη, που αφορά στην εξεύρεση στρατηγικού εταίρου (αφού δεν περιορίζεται μόνο στο συγκεκριμένο έργο), το Φεβρουάριο του 2011

energypress.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.