7 εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης για το χειμώνα που έρχεται



Pellets  burningΣυμφέρει να ανάψω φέτος τον χειμώνα το κλιματιστικό αντί για το καλοριφέρ;  Τι είναι οι σόμπες πέλετ και τί οι καυστήρες βιομάζας (πέλετ); Πόσο κοστίζει η μετατροπή του συμβατικού τζακιού σε ενεργειακό;

Ερωτήματα όπως αυτά απασχολούν όλο και περισσότερους καταναλωτές ενόψει της νέας χειμερινής σεζόν και της εξομοίωσης των φόρων στο πετρέλαιο, που αναμένεται από τον Οκτώβριο να εκτινάξει την τιμή του σε 1,45 – 1,50 ευρώ το λίτρο έναντι 1 ευρώ πέρυσι.

Η στροφή σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης που άρχισε πέρυσι, φέτος αναμένεται να γενικευτεί.

Τεράστια ζήτηση, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, εκδηλώνεται για ενεργειακά τζάκια, σόμπες που καίνε πέλετ (υπολείμματα ξύλου) και καυστήρες βιομάζας (πέλετ). Κάθε λύση έχει τα θετικά και τα αρνητικά της.

Εδώ παρουσιάζουμε έναν οδηγό με τις κυριότερες από αυτές, συγκρίνοντας το μέσο κόστος εγκατάστασης και χρήσης καθεμιάς. Χρειάζεται προσοχή όμως στην ποιότητα της θέρμανσης κάθε συστήματος. Τα θερμαντικά σώματα, τα καλοριφέρ και οι σόμπες προσφέρουν πολύ καλύτερη ποιότητα θέρμανσης από ό,τι τα κλιματιστικά.

Αν μια οικογένεια στη Β. Ελλάδα καταναλώνει 2.000 λίτρα πετρέλαιο τη χειμερινή σεζόν (Οκτώβριος – Μάρτιος), τότε με βάση τις εκτιμώμενες για…

φέτος τιμές (1,50 ευρώ/l) θα κληθεί να πληρώσει 3.000 ευρώ έναντι 2.000 ευρώ πέρυσι.

1. Σόµπα πέλετ
Ιδιαίτερα διαδεδομένες στο εμπόριο είναι οι σόμπες που καίνε πέλετ. Το κόστος τους κυμαίνεται από 900 έως 2.000 ευρώ ανάλογα με τον τύπο. Προσοχή όμως στο μέγεθος της σόμπας που θα διαλέξετε ώστε να καλύψει τις ανάγκες σας, γιατί σε κάθε σπίτι απαιτείται διαφορετικού μεγέθους σόμπα. Για όλη τη χειμερινή περίοδο απαιτούνται 4.000 – 5.000 κιλά πέλετ. Με μέση τιμή τα 28-35 λεπτά το κιλό, το κόστος για όλη τη χειμερινή σεζόν δεν ξεπερνά τα 1.400-1600 ευρώ, καθιστώντας τη μορφή θέρμανσης πολύ φθηνότερη από το πετρέλαιο, το αέριο και τον ηλεκτρισμό.

ΚΑΤΑ
Χρειάζεται χώρος για την αποθήκευση των πέλετ, που πολλά σπίτια δεν διαθέτουν. Επίσης για την εγκατάσταση μιας σόμπας πέλετ πρέπει να γίνουν κάποια μερεμέτια για την εξαγωγή των καυσαερίων, είτε στον τοίχο είτε στο ταβάνι, αν δεν έχει γίνει σχετική πρόβλεψη κατά την κατασκευή του σπιτιού.

ΥΠΕΡ
Εχουν πολύ υψηλό βαθμό απόδοσης, 4 – 5 φορές υψηλότερη από αυτή της σόμπας ξύλου. Ενας από τους λόγους της υψηλής απόδοσης των πέλετ είναι ότι έχουν χαμηλά επίπεδα υγρασίας, 4% – 8%, αρκετά χαμηλότερα από το ξύλο. Επίσης πολλές σόμπες πέλετ έχουν αυτόματα συστήματα τροφοδοσίας, όπου τα πέλετ τροφοδοτούνται αυτόματα για να καούν όταν χρειάζεται, χωρίς να απαιτείται επέμβαση του ιδιοκτήτη.

2. Καυστήρας βιοµάζας* (πέλετ)
Ο καυστήρας είναι οικονομικότερος της σόμπας πέλετ. Με μέση τιμή 28-35 λεπτά/κιλό, ο κάτοχός του θα πληρώσει για θέρμανση μόνο γύρω στα 1.120-1250 ευρώ. Συνιστάται για μονοκατοικίες και διπλοκατοικίες, αλλά όχι για πολυκατοικίες λόγω του χώρου που απαιτείται για την αποθήκευση των πέλετ.

ΚΑΤΑ
Το κόστος αγοράς του δεν είναι αμελητέο και κυμαίνεται μεταξύ 2.500 – 5.500 ευρώ. Επίσης, χρειάζεται μεγάλος αποθηκευτικός χώρος, καθώς ένας τέτοιος καυστήρας για διπλοκατοικία έχει μέση κατανάλωση γύρω στους 3 – 4 τόνους πέλετ για τη χειμερινή σεζόν. Για την αποθήκευσή τους απαιτείται χώρος γύρω στα 4 τ.μ. Επιπλέον ο καυστήρας χρειάζεται συχνή συντήρηση όπως είναι ο καθαρισμός της εστίας καύσης.

ΥΠΕΡ
Εκτός από το κόστος κατά τη χρήση του, ένας καυστήρας βιομάζας είναι οικολογικός και δεν απελευθερώνει ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, όπως συμβαίνει με το πετρέλαιο.

*Τι είναι η Βιομάζα;

Με τον όρο βιομάζα ονομάζουμε οποιοδήποτε υλικό παράγεται από ζωντανούς οργανισμούς (όπως είναι το ξύλο και άλλα προϊόντα του δάσους, υπολείμματα καλλιεργειών, κτηνοτροφικά απόβλητα, απόβλητα βιομηχανιών τροφίμων κ.λπ.) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για παραγωγή ενέργειας. Μια βασική μορφή βιομάζας είναι τα pellets (συσσωματώματα) τα οποία προκύπτουν από τη μηχανική συμπίεση πριονιδιού, χωρίς την προσθήκη χημικών ή συγκολλητικών ουσιών.
     
Βασικό πλεονέκτημα της βιομάζας είναι ότι είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και ότι παρέχει ενέργεια αποθηκευμένη με χημική μορφή. Η αξιοποίηση της μπορεί να γίνει με μετατροπή της σε μεγάλη ποικιλία προϊόντων, με διάφορες μεθόδους και τη χρήση σχετικά απλής τεχνολογίας. Σαν πλεονέκτημά της καταγράφεται και το ότι κατά την παραγωγή και την μετατροπή της δεν δημιουργούνται οικολογικά και περιβαλλοντολογικά προβλήματα.

3. Ενεργειακό τζάκι
Ακόμη μία λύση είναι η μετατροπή του συμβατικού τζακιού σε ενεργειακό. Τι είναι το ενεργειακό τζάκι; Ένα τζάκι με πολύ υψηλότερη απόδοση από το συμβατικό επειδή εκμεταλλεύεται τη ροή του ζεστού αέρα που δημιουργείται από την καύση του ξύλου μέσα στον θερμοθάλαμο που περιβάλλει την εστία του. Έχει μικρότερη και ελεγχόμενη κατανάλωση ξύλου από το συμβατικό, ενώ η ροή του αέρα μπορεί να είναι είτε φυσική (απλό ενεργειακό τζάκι) είτε μηχανική (αερόθερμο τζάκι). Η συνήθης λειτουργία του είναι με την πόρτα κλειστή, με αποτέλεσμα αύξηση της θερμοκρασίας και καλύτερη καύση. Μπορεί να συνδεθεί με το υπάρχον σύστημα θέρμανσης του σπιτιού, δηλαδή με τον λέβητα και το σύστημα διανομής ζεστού νερού. Πριν από οποιαδήποτε εργασία πρέπει να προηγηθεί μελέτη του χώρου από ειδικό.

ΚΑΤΑ
Η μετατροπή ενός συμβατικού τζακιού σε ενεργειακό συνεπάγεται εργασίες διαρρύθμισης του συστήματος εντός ή και εκτός σπιτιού (μερεμέτια). Το μέσο κόστος μετατροπής και εγκατάστασης διαμορφώνεται στα 3.000 ευρώ, ακριβότερο από ένα συμβατικό.

ΥΠΕΡ
Ζεσταίνει τους τοίχους του σπιτιού και όταν σβήσει ο χώρος παραμένει ζεστός, αντίθετα από ό,τι συμβαίνει με ένα συμβατικό τζάκι. Η κατανάλωση μιας εστίας, με απόδοση 75%, ανέρχεται σε 4 – 6 κιλά καυσόξυλα την ώρα. Αυτό σημαίνει 40 – 50 κιλά την ημέρα ή 7 τόνους ξύλα για όλη τη χειμερινή σεζόν, εφόσον καίει για περίπου 8 ώρες ημερησίως. Με μέση τιμή για τα καυσόξυλα 20 λεπτά/κιλό, το κόστος χρήσης θα ανέλθει στα 1.400 ευρώ, σαφώς χαμηλότερο από του πετρελαίου.

4. Ηλεκτρικά καλοριφέρ
Τι συμβαίνει αν η οικογένεια αυτή, αντί να ανάψει τα καλοριφέρ, αποφασίσει να θερμανθεί αποκλειστικά με ηλεκτρικά σώματα; Από πλευράς εξοικονόμησης, πρόκειται για τη χειρότερη λύση.

ΚΑΤΑ
Τα ηλεκτρικά καλοριφέρ και γενικώς τα θερμαντικά σώματα έχουν πολύ υψηλό κόστος χρήσης. Ακριβώς επειδή η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος της οικογένειας αυξάνεται, μεταπηδά σε άλλη κλίμακα και χρεώνεται με υψηλότερη τιμή ανά κιλοβατώρα. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που αντιστοιχεί σε 1.300 λίτρα πετρέλαιο είναι 13.680 KWh, τα οποία θα προστεθούν στην υφιστάμενη κατανάλωση ρεύματος του συγκεκριμένου νοικοκυριού. Τι σημαίνει αυτό; Οτι αν η οικογένεια καταναλώνει υπό κανονικές συνθήκες, για παράδειγμα, 2.000 KWh το 4μηνο (με τιμή κιλοβατώρας 14 λεπτά), από του χρόνου τις επιπλέον 13.680 KWh θα τις πληρώσει με 19 λεπτά. Πολλαπλασιάζοντας τις 13.680 KWh με τα 19 λεπτά, προκύπτει κόστος 2.599 ευρώ. Αν έχει νυκτερινό ρεύμα, τότε το ποσό μειώνεται στα 2.188 ευρώ. Στα προαναφερόμενα ποσά δεν περιλαμβάνονται τα πρόσθετα τέλη (π.χ., τέλος ΑΠΕ) που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

ΥΠΕΡ
Χαμηλό κόστος αγοράς. Οι τιμές αρχίζουν από 50 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 150 ευρώ, ανάλογα με το σώμα. Επομένως, για ένα σπίτι 100 τ.μ. όπου χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερα έως πέντε τέτοια σώματα για να θερμανθεί αποκλειστικά με αυτά ο χώρος, το συνολικό κόστος δεν θα ξεπεράσει τα 250 – 750 ευρώ.

5. Θέρµανση µε κλιµατιστικό
Σαφώς οικονομικότερη λύση, τόσο συγκριτικά με τα ηλεκτρικά σώματα όσο και με το πετρέλαιο, είναι η θέρμανση με κλιματιστικό. Και αυτό γιατί ένα καλό κλιματιστικό έχει υψηλή απόδοση, γύρω στο 1,7 με 2. Τι σημαίνει αυτό; Οτι για κάθε κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας που ξοδεύουμε, ζεσταινόμαστε με θερμική ενέργεια σχεδόν διπλάσια της καταναλισκόμενης. Αρα χρειαζόμαστε να καταναλώσουμε λιγότερη ενέργεια από ό,τι, για παράδειγμα, στην περίπτωση του ηλεκτρικού καλοριφέρ. Συγκεκριμένα, θέλουμε μόνο 8.047 KWh αντί για 13.680 KWh. Ετσι, με τιμή 19 λεπτά, προκύπτει κόστος 1.530 ευρώ για όλη τη χειμερινή σεζόν. Εάν μάλιστα επιλέξουμε σύστημα τελευταίας τεχνολογίας τύπου inverter, η οικονομία θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

ΚΑΤΑ
Η ποιότητα θέρμανσης είναι υποδεέστερη εκείνης των θερμαντικών σωμάτων.

ΥΠΕΡ
Εκτός της υψηλής απόδοσης, στην αγορά μπορούμε να βρούμε ποικιλία συσκευών σε ικανοποιητικές τιμές. Συνιστώνται οι συσκευές τύπου inverter, που παρακολουθούν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και προσαρμόζουν ανάλογα τη λειτουργία τους, χωρίς να χρειάζεται να ανάβουν ή να σβήνουν όπως τα συμβατικά κλιματιστικά. Τα inverter όταν επικρατήσει στον χώρο η επιθυμητή θερμοκρασία συνεχίζουν να λειτουργούν, αλλά με αισθητά μειωμένο ρυθμό, με σκοπό τη διατήρησή της. Επομένως είναι οικονομικότερα.

6. Φυσικό αέριο (για τις περιοχές που διατίθεται)
Εστω ότι οι ένοικοι της πολυκατοικίας όπου διαμένει η εν λόγω οικογένεια αποφασίζουν να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο με φυσικό αέριο. Η κατανάλωση σε αέριο που αντιστοιχεί στα 1.300 λίτρα πετρέλαιο είναι 13.680 kWh και με τις σημερινές τιμές του αερίου, δηλαδή 7,7 λεπτά/kWh, η εν λόγω οικογένεια θα πληρώσει συνολικά για θέρμανση 1.053 ευρώ. Δηλαδή 832 ευρώ λιγότερο (-44%) από ότι με το πετρέλαιο.

ΚΑΤΑ
Το κόστος εγκατάστασης του καυστήρα, πόσο μάλλον αν απαιτείται αλλαγή λέβητα, είναι διόλου αμελητέο. Στην Αττική, το κόστος για την εσωτερική εγκατάσταση διαμορφώνεται σε 3.500 – 4.500 ευρώ για μια μέση πολυκατοικία με 15 διαμερίσματα (οπότε το κόστος ανά διαμέρισμα ανέρχεται μέχρι 300 ευρώ). Σε περίπτωση που απαιτείται και αλλαγή λέβητα, το κόστος ανέρχεται σε 6.500 – 7.000 ευρώ (συμπ. ΦΠΑ). Επίσης, για τη μετατροπή της εγκατάστασης θέρμανσης σε αερίου απαιτείται η συναίνεση του 50%+1 των ψήφων συνιδιοκτησίας της πολυκατοικίας. Συχνή είναι η αδυναμία συμφωνίας των ιδιοκτητών λόγω της ανάγκης επιμερισμού του κόστους.

ΥΠΕΡ
Η ΕΠΑ Αττικής μέσω ειδικών προγραμμάτων χρηματοδοτεί το κόστος της εσωτερικής εγκατάστασης, δηλαδή του καυστήρα μαζί με τις σωληνώσεις. Η χρηματοδότηση μπορεί να περιλαμβάνει και την αλλαγή του λέβητα, αν αυτή απαιτείται. Τι σημαίνει αυτό; Οτι η πολυκατοικία μπορεί να συνδεθεί με το δίκτυο χωρίς αρχικά κανένας ιδιοκτήτης να χρειαστεί να βάλει το χέρι στην τσέπη, αφού η εξόφληση θα γίνει στη συνέχεια σε διμηνιαίες δόσεις (18 ή 30) πληρωτέες μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης. Η χρηματοδότηση ισχύει για κτίρια με εγκατεστημένη ισχύ λέβητα άνω των 140.000 Kcal/h. Το ανώτερο ποσό χρηματοδότησης φτάνει τα 12.300 ευρώ.

7. Κοινή ξυλόσομπα ή τζάκι

Κλασικός τρόπος θέρμανσης για μικρούς κυρίως χώρους. Το κόστος του ξύλου ανά τόνο κυμαίνεται από 150-200 €/ανά τόνο.

Γνωστά τα ΥΠΕΡ (θέρμανση καλής ποιότητας, μικρή τιμή αγοράς, οικονομία) και τα ΚΑΤΑ (θέρμανση περιορισμένων χώρων, ανάγκη συνεχούς τροφοδοσίας, συχνός καθαρισμός υπολειμμάτων καύσης).

Επέκταση των παραπάνω είναι το σύστημα με θερμαντική εστία σε τζάκι ή σόμπα, μέσα από την οποία περνάει το νερό της κεντρικής θέρμανσης. Αξιόλογη λύση, όταν συνδυάζεται με μια αποδοτική εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών.

Τρόποι αποτελεσματικότερης και οικονομικότερης θέρμανσης

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

     Περισσότερη από τη μισή ενέργεια που χρησιμοποιούμε στα σπίτια μας σπαταλιέται χωρίς αποτέλεσμα. Κύρια αιτία είναι η κακή θέρμανση και ψύξη και η αντιμετώπιση μπορεί να είναι απλή και φθηνή. Πώς μπορούμε να προστατέψουμε το περιβάλλον και να κάνουμε τη θέρμανση του σπιτιού μας πιο αποτελεσματική και λιγότερο ακριβή; υπάρχουν βέβαια πολλές δυνατότητες που μπορούμε να ενσωματώσουμε αν το σπίτι μας βρίσκεται στη φάση της κατασκευής ή αν σχεδιάζουμε σημαντικές ανακατασκευές. Οι ιδέες όμως που ακολουθούν είναι απλές και μπορούμε να τις εφαρμόσουμε μόνοι μας χωρίς μεγάλη οικονομική επιβάρυνση.

1. Χαμηλώστε το θερμοστάτη

     Εάν έχετε τη δυνατότητα αυτόνομης θέρμανσης, φορέστε ένα πουλόβερ και χαμηλώστε το θερμοστάτη κατά ένα-δύο βαθμούς. Η υπερβολική θέρμανση ξηραίνει τον αέρα, δημιουργεί αναπνευστικά προβλήματα στα παιδιά και μας κάνει πιο ευαίσθητους σε κρυολογήματα, γιατί ο οργανισμός μας δυσκολεύεται να προσαρμοσθεί στις εξωτερικές θερμοκρασίες κάθε φορά που βγαίνουμε από το σπίτι. Μειώνοντας κατά ένα βαθμό το θερμοστάτη μειώνουμε το κόστος θέρμανσης κατά 5 – 8 % και αποφεύγουμε την υπνηλία!

2. Ελέγχουμε τα ρεύματα

Το κλείσιμο των ρευμάτων αέρα είναι η βελτίωση που εξοικονομεί την περισσότερη ενέργεια με τη μικρότερη δαπάνη. Ένας απλός τρόπος για να βρείτε τα ρεύματα είναι με τη βοήθεια του καπνού. Διαλέξτε μια μέρα με άνεμο και ανάψτε το λιβανιστήρι σας ή ένα ινδικό στίκ. Ελέγξτε γύρω από παράθυρα και εξωτερικές πόρτες, τρύπες από κλιματιστικά, τρύπες από το καλώδιο της κεραίας τηλεόρασης, εξαερισμό τζακιού. Η οριζόντια κίνηση του καπνού θα σας δείξει πόσο σημαντική είναι η διαρροή. Μπορείτε εύκολα να κλείσετε τις περισσότερες τέτοιες τρύπες διαρροής με σιλικόνη από την εξωτερική πλευρά του σπιτιού.

3. Μόνωση γύρω από τις πόρτες και τα παράθυρα

Κύρια σημεία εισόδου του κρύου αέρα είναι το κατώφλι της εξωτερικής πόρτας, καθώς και το πλαίσιο των παραθύρων και των βεραντών. Μπορείτε να σταματήσετε τις διαρροές τοποθετώντας την αυτοκόλλητη ταινία από αφρολέξ και ας μην ξεχνάμε την απλούστερη λύση του μακρόστενου μαξιλαριού πίσω από την πόρτα. Για πιο μόνιμη λύση, μπορείτε να βιδώσετε στο κάτω μέρος της εξώθυρας την ειδική λωρίδα από ελαστικό. Θα διαπιστώσετε ακόμη σημαντική βελτίωση στην ηχομόνωση του σπιτιού σας

4. Κουρτίνες

     Χρησιμοποιείστε φοδραρισμένες, βαριές κουρτίνες που θα κλείνετε κάθε βράδυ σε όλα τα παράθυρα του σπιτιού. Η χρήση τους μειώνει και την υγροποίηση ατμών στην εσωτερική πλευρά των τζαμιών (γιατί ο αέρας ανάμεσα στις κουρτίνες και το τζάμι είναι πιο κρύος από ότι το υπόλοιπο σπίτι). Ας μην ξεχνάμε όμως τον καλό καθημερινό αερισμό του σπιτιού, που είναι περισσότερο αναγκαίος όσο βελτιώνεται η μόνωση.

5. Χαλιά

     Στρώνοντας το σπίτι με χαλιά ή μοκέτες αποφεύγουμε τις απώλειες θερμότητας από το δάπεδο.

6. Σώματα καλοριφέρ

     Μην αποκλείετε τα θερμαντικά σώματα πίσω από έπιπλα. Τοποθετήστε ένα φύλλο αλουμινόχαρτο στην πίσω τους πλευρά (ανάμεσα στο σώμα και τον τοίχο). Αυτό βοηθά να αντανακλάται η θερμότητα προς το δωμάτιο.

7. Ανεμιστήρας οροφής

     Αν και συνήθως χρησιμοποιούμε τον ανεμιστήρα οροφής για δροσιά το καλοκαίρι, μπορεί να μας βοηθήσει και με τη θέρμανση το χειμώνα. Η περισσότερη από τη θερμότητα που εκλύεται από τα θερμαντικά σώματα ανεβαίνει στην οροφή και σιγά σιγά χάνεται στο ταβάνι και στους τοίχους. Εάν έχετε ανεμιστήρες οροφής στο σπίτι σας, ελέγξτε αν είναι αναστρέψιμοι. Το χειμώνα οι λεπίδες πρέπει να περιφέρονται κατά τη φορά του ρολογιού. Η ανάστροφη κίνηση στέλνει το ζεστό αέρα από την οροφή προς τα κάτω. Χρησιμοποιήστε τη χαμηλότερη ισχύ του ανεμιστήρα ώστε να μη δημιουργηθεί ρεύμα αέρα και χαμηλώστε το θερμοστάτη σας.

8. Προγραμματιζόμενος θερμοστάτης

     Μπορείτε να πετύχετε 10 % μείωση στην ετήσια κατανάλωση καυσίμου εάν μειώσετε κατά 10 – 15 % για 8 ώρες τη νύχτα το θερμοστάτη σας. Εάν δε εργάζεστε εκτός σπιτιού, μπορείτε ακόμη να προγραμματίσετε να ανάβει η θέρμανση λίγη ώρα πριν επιστρέψετε στο σπίτι. Το κόστος εγκατάστασης του προγραμματιζόμενου θερμοστάτη θα αποσβεσθεί από την οικονομία στην ενέργεια. Αν πιάνει λίγο το χέρι σας, μπορείτε να δοκιμάσετε να εγκαταστήσετε μόνοι σας το θερμοστάτη, καθώς πολλοί κατασκευαστές περιλαμβάνουν αναλυτικές οδηγίες στις συσκευασίες τους.

9. Θερμοσίφωνας

     Η καλύτερη λύση για τη θέρμανση του νερού είναι βεβαίως η ηλιακή θέρμανση. Πολλοί όμως που δεν έχουμε ηλιακό θερμοσίφωνα καταλήγουμε να έχουμε διαρκώς αναμμένο τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα με αποτέλεσμα μεγάλο οικονομικό κόστος και περιβαλλοντική επιβάρυνση από την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Όταν χρειαζόμαστε συνεχώς παροχή ζεστού νερού και δεν είναι δυνατό να ανάβουμε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα για λίγη μόνο ώρα κάθε μέρα, ίσως θα πρέπει να ερευνήσουμε τη λύση του θερμοσίφωνα χωρίς δεξαμενή. Ο θερμοσίφωνας χωρίς δεξαμενή (ταχυθερμοσίφωνας) μπορεί να θερμαίνει ως 700 λίτρα νερό την ώρα. Ο τύπος αυτός θερμοσίφωνα δεν έχει δεξαμενή αποθήκευσης του ζεστού νερού, αλλά θερμαίνει το νερό καθώς αυτό καταναλώνεται. Έτσι αποφεύγουμε απώλειες ενέργειας κατά 3-4% κάθε ώρα. Ακόμη καταλαμβάνει λιγότερο χώρο.

10. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία στο θερμοσίφωνά σας

     Αν ο θερμοστάτης του θερμοσίφωνα είναι ρυθμισμένος σε υψηλή θερμοκρασία δημιουργείτε θερμορρύπανση του περιβάλλοντος, ενώ κινδυνεύετε, εκτός από φουσκωμένους λογαριασμούς, και από εγκαύματα. Ειδικά για τα παιδιά, η υψηλή θερμοκρασία του θερμοσίφωνα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Ρυθμίστε τη ώστε να μην ξεπερνά τους 50 βαθμούς Κελσίου.

11. Μόνωση των αγωγών

Μονώστε κάθε εξωτερικό σωλήνα ύδρευσης και θέρμανσης με ειδικό αφρολέξ. Όταν το νερό φθάνει στο θερμοσίφωνά σας πολύ κρύο, ο θερμοσίφωνας καταναλώνει πολύ περισσότερη ενέργεια για το ζεστάνει στην απαιτούμενη θερμοκρασία. Εκτός από το κέρδος σε ενέργεια, αποφεύγετε και τον κίνδυνο να σπάσουν οι σωλήνες από την παγωνιά. Μπορείτε να αγοράσετε έτοιμες, σχισμένες μονωτικές λωρίδες (σωλήνες) και να τις εγκαταστήσετε μόνοι σας με πολύ μικρό κόστος. Προσέξτε να τοποθετήσετε την ένωση στο κάτω μέρος των οριζόντιων σωλήνων και μη τυλίγετε πολύ σφικτά γιατί έτσι μειώνεται η μονωτική ικανότητα.

12. Συσκευές εξαερισμού

     Περιορίστε τη χρήση συσκευών εξαερισμού, όπως ο εξαεριστήρας του μπάνιου ή ο απορροφητήρας της κουζίνας κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ένας εξαεριστήρας μπάνιου μπορεί να ρουφήξει, και να διώξει από το υπόλοιπο σπίτι σας, όλον το θερμαινόμενο αέρα. Για να το πετύχει αυτό σε ένα μέσο σπίτι χρειάζεται λιγότερο από μία ώρα!

13. Συντήρηση λέβητα, καυστήρα

     Διατηρήστε, τον καυστήρα, τον λέβητα και όλον τον εξοπλισμό θέρμανσης σε άριστη κατάσταση από πλευράς συντήρησης. Βρώμικα φίλτρα, μειώνουν την απόδοση του καυστήρα σας. Οι κακοσυντηρημένοι καυστήρες δεν είναι αρκετά αποτελεσματικοί και επιπλέον καταναλώνουν περισσότερα καύσιμα. Μια ετήσια συμφωνία με ειδικούς επαγγελματίες που προσφέρουν υπηρεσίες συντήρησης καυστήρων αξίζει τα λεφτά της, γιατί θα σας εξασφαλίσει ότι ο εξοπλισμός σας θα είναι πάντα συντηρημένος σωστά και θα έχει διάρκεια ζωής όσο το δυνατό περισσότερη.

Πηγές: Τα Νέα & koinox.gr

Για την αντιγραφή-προσαρμογή: Γιώργος Μαστρογιαννόπουλος

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.